Anxietatea nu doar că îți afectează...
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer, arată cel mai recent studiu realizat de cercetătorii britanici de la Imperial College of London, notează Science Daily, iar dr. Anca Hâncu, medic generalist și nutriționist, susține că ”acest studiu este o revelație pentru noi”, dar și că rezultatele studiului sunt îngrijorătoare.
Cercetătorii britanici au monitorizat starea de sănătate a 200.000 de participanți adulți, pe o perioadă de 10 ani, analizând riscul de a dezvolta orice tip de cancer în general, precum și riscul specific de a dezvolta 34 de tipuri de cancer. De asemenea, au analizat riscul ca persoanele să moară din cauza cancerului.
Studiul a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer în general și, în mod specific, cu cancerul ovarian și cel cerebral. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza cancerului, mai ales în cazul cancerului ovarian și al celui de sân.
Astfel, potrivit Science Daily, pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane s-a înregistrat o creștere a incidenței de 2% pentru cancer în general și de 19% pentru cancerul ovarian în special.
Totodată, creșterea de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o creștere a mortalității pentru cancer cu 6% alături de o creștere cu 16% pentru cancerul de sân și cu 30% pentru cancerul ovarian.
Marea Britanie este țara europeană cu cel mai mare consum de alimente ultraprocesate, atât la nivelul adulților, cât și al copiilor. Mai mult decât atât, echipa de cercetători a arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesare a fost asociat cu cu un risc mai mare de apariție a obezității și a diabetului de tip 2, la adulți, respectiv cu o creștere mai mare în greutate la copii și tineri adulți.
De altfel, este cunoscut faptul că obezitatea și supraponderea sunt factori de risc pentru o serie de boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite cancere.
”Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege cele mai bune strategii de sănătate publică pentru a reduce prezența pe scară largă și efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate în dieta noastră”, a afirmat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului.
Fast-food. FOTO: Freepik
La rândul său, dr. Kiara Chang a afirmat o persoană obișnuită din Marea Britanie consumă mai mult de jumătate din aportul său caloric din alimentele ultraprocesate.
”Acest procent este extrem de ridicat și de îngrijorător, deoarece alimentele ultraprocesate sunt produse cu ingrediente de origine industrială și folosesc adesea aditivi alimentari pentru a ajusta culoarea, aroma, consistența, textura sau pentru a prelungi durata de conservare. (...)
Cu toate acestea, alimentele ultraprocesate sunt pretutindeni și foarte comercializate, cu prețuri ieftine și ambalaje atractive pentru a promova consumul. Acest lucru arată că mediul nostru alimentar are nevoie de o reformă urgentă pentru a proteja populația de alimentele ultraprocesate”, a spus dr. Chang, unul dintre autorii studiului.
Vezi și: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. MS: Cancerul, o problemă de sănătate publică majoră
Potrivit dr. Anca Hâncu, medic generalist și nutriționist, studiul realizat de către cercetătorii britanici este o ”revelație”, dar și un semnal de alarmă în ceea ce privește stilul alimentar. Medicul susține că și numai mici scăpări de la o dietă sănătoasă ar trebui să atragă atenția consumatorilor în privința alimentelor pe care le achiziționează, dar mai ales pe care le consumă.
”Acest studiu este o revelație pentru noi, este realizat la Imperial College of London, face parte din studiul Biobank care a cuprins în total jumătate de milion de persoane, 200 de mii au fost cei la care s-a analizat și legătura dintre comportamentul alimentar și 34 de cancere.
Într-adevăr este foarte îngrijorător. De ce? Pentru că multă lume spune că facem lucrurile corect, dar mici scăpări, 10-20% din ce fac pot să fie alimente nesănătoase.
Legătura aceasta, orice creștere cu 10%, o creștere mică a consumului de alimente procesate, crește riscul de diverse cancere. Mai mult sau mai puțin.
Dar deja, în momentul în care știi că ai risc să dezvolți un anumit cancer, te gândești mult mai bine că acea mâncare poate să fie o otravă sau poate fi un medicament pentru tine.
Tot ce este ambalat, prăjiturele, pâine ambalată, biscuiți ambalați, face parte din categoria alimentelor procesate sau ultraprocesate. Aici va fi important să facem o diferență, pentru că este acea clasificare NOVA și alimentele ultraprocesate sunt cele în care noi, de fapt, nu mai recunoaștem sursa inițială.
Sunt acele mezeluri, care sunt tot felul de paste, în care nu mai știm de fapt ce este acolo. Dacă este un mezel în care recunoști carnea, este altceva. Nu intră la categoria ultraprocesat.
Dar alimente ultraprocesate sunt chiar și fulgii, cerealele. De foarte mult timp recomand iaurt natural, în care punem noi fructe proaspete, facem noi combinații gustoase.
De atât de mult timp, noi, nutriționiștii spunem și recomandăm să gătim acasă, să pregătim, pentru că și acele mâncăruri gata pregătite, pe care doar le încălzim la cuptorul cu microunde, sunt la fel de nesănătoase. De multe ori câștigăm la timp și pierdem la sănătatea noastră”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic generalist și nutriționist, la Digi 24.
Raft cu pâine ambalată. FOTO: Freepik @mike.shots
În acest context, medicul a sugerat că pentru a avea o alimentație sănătoasă, corectă și moderată este bine să ne îndreptăm spre vegetalele proaspete, dar și să pregătim mâncarea acasă ori dacă luăm de la firmele de catering acestea să ne ofere o mâncare ”ca la mama acasă”.
Mai mult, ”să nu mai înlocuim mesele de prânz cu diverse plăcințele, biscuiței, gata ambalate, care de fapt, de ce sunt atât de nesănătoase. Conțin și foarte mulți aditivi, mult prea mulți aditivi, pentru a face față lanțului de transport și pentru a putea rămâne proaspete câteva zile de când au fost pregătite.
Este o mare diferență între o pâine gătită în casă, între o pâine cumpărată de la brutărie și o pâine care stă pe raft câteva săptămâni până o cumpărăm”, a mai spus medicul nutriționist.
Vezi și: Estrogenul, protecție împotriva AVC. Ce să știi dacă ești la menopauză
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...