Comisia Europeană a autorizat...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că nu îşi asumă situaţia de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", pentru că este vorba despre "o infracţiune de omor premeditat". Tocmai de aceea, Alexandru Rafila a spus că nu are de ce să demisioneze.
"Eu nu am de ce să îmi asum personal această situaţie, pentru că acolo este vorba despre o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a ministerului Sănătăţii pentru o astfel de acuză. Din punctul acesta de vedere nu am de ce să demisionez!
Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că o chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multe emoţie este o chestiune pe care o înţeleg, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să îl controlăm şi nici să îl influenţăm...", a spus ministrul Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.
Alexandru Rafila a mai spus și că nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului și că nu poate să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestui caz.
"Vă rog să reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului. Este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin.
Nu cred că această problemă ţine de Ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii. (...)
Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem", a susţinut Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului Sănătății, în cazul de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", ancheta Corpului de Control a ministrului Sănătăţii a fost oficială şi s-a făcut pe baza unui ordin.
Reamintim că doi medici de la Secţia ATI a Spitalului "Sf. Pantelimon" au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte. Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.
Ieri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului şi a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", având în vedere funcţionarea "defectuoasă şi neîncrederea" publică generată de evenimentele din ultimele luni şi de anchetele aflate în derulare.
"Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Medicii de anestezie şi terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" au intrat, joi, în grevă spontană, asigurând doar urgenţele, garda şi tratamentul pacienţilor aflaţi în secţia ATI, a anunţat managerul spitalului, Bogdan Socea.
El a precizat că medicii "reclamă atitudinea şi climatul în care lucrează".
"Medicii de anestezie şi terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană şi să nu dea anestezie la pacienţii cronici sau programaţi. Sigur, asigură urgenţele, garda, plus pacienţii care sunt în terapie. Au fost amânate, la prima oră, zece intervenţii. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toţi că îşi dau demisia din contractul cu gărzile şi cu spitalul", a spus Socea.
Întrebat dacă va mai putea funcţiona spitalul fără medici ATI, el a răspuns: "Nu. Va însemna un blocaj", potrivit Agerpres.
Între timp, asistenta acuzată de omor a fost eliberată și plasată sub control judiciar, potrivit Antena 3 CNN.
Anterior, Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, a anunțat că medicii din cadrul secției și-au depus demisiile din gărzi, urmând să facă același lucru și pe secție.
"Ne-am depus demisiile din gărzi, începând cu data de mâine și urmează demisia din secție. Este inacceptabil să lucrăm în astfel de condiții. Presiunea este foarte mare. Este inadmisibil să se facă public, să vadă o țară întreagă că noi avem niște dotorițe criminale. De ce, s-a terminat ancheta și nu știm noi? Este inadmisibil! Toți suntem văzuți la fel", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Comisia Europeană a autorizat...
COVID are un efect devastator asupra...
Presiunea constantă și comparația socială pot distorsiona relația...
Acest aliment duce la dependență și,...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Acestea sunt cele mai importante...
Le-ai cumpărat sau le ai acasă deja?...