Alexandru Rafila, la consiliul UE pe sănătate: Noua strategie ar trebui să îmbunătățească accesul la serviciile de asistență medicală

Alexandru Rafila. FOTO Facebook @ Ministerul Sanatatii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat la consiliul ministerial EPSCO de la Luxemburg unde s-au discutat o serie de strategii pe sănătate.

Prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a participat astăzi, 14 iunie 2022, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate, care se desfășoară la Luxemburg.

Pe agenda discuțiilor miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană s-au aflat subiecte de interes în contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sănătate, dar și un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sănătate Uniunii Europene.

Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

De asemenea, sunt discutate propunerile de adaptare a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în funcție de contextul epidemiologic actual și posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.

”Urgențele de sănătate publică sunt evenimente care ne influențează decisiv sănătatea, viața socială și economia. Schimbul de informații și date, uniformizarea raportărilor, mecanismele de luare  a deciziilor având la dispoziție același set de date a permis statelor membre ale UE să controleze extinderea pandemiei și să ofere soluții pentru reluarea rapidă a activităților economice. România consideră importantă adoptarea unui Regulament privind Spațiul de date în sănătate, care să asigure confidențialitatea și protecția datelor fiecărui cetățean, iar utilizarea acestuia să ducă la îmbunătățirea sănătății din UE, ținând cont de prioritățile identificate în fiecare stat membru”, a declarat ministrul român al Sănătății în cadrul reuniunii. 

Variola maimuței, fără motive de îngrijorare. Rafila: Este necesară administrarea a două doze de vaccin

În ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, ministrul Rafila a subliniat că România susține găsirea unei soluții  având în vedere contextul  actual, care să evite pierderea unor mari cantități de vaccin care trebuie plătit de statele membre. În acest sens, România este co-semnatară a scrisorii inițiate de Polonia, alături de alte 9 state membre, care propune soluții ce ar putea să constituie elemente de negociere ale reprezentanților CE  și cei ai producătorilor și care să acorde mai multă flexibilitate în cadrul contractelor de achiziție comune.

Furnizarea de vaccin trebuie să țină seama de capacitatea de absorbție din statele membre, de diminuarea eficacității vaccinurilor față de tulpinile circulante, iar încrederea în vaccinuri, în general nu trebuie afectată de situația generată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

În timpul lucrărilor, reprezentanții CE si ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au prezentat informări privind creșterea cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii și a cazurilor de variola a maimuței, precum și despre asistența medicală și sprijinul umanitar acordat Ucrainei și cetățenilor ei refugiați în țări membre ale UE.

Rafila, despre cazurile de hepatită de cauză necunoscută: Avem zeci de cazuri în fiecare an

Sesiunea finală a fost dedicată revizuirii Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene pentru o ”Uniune Europeană a Sănătății”, care trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor de a juca un rol mai activ în protejarea sănătății lor și în respectarea dreptului universal la sănătate.

Noua strategie ar trebui să îmbunătățească accesul la serviciile de asistență medicală și la cele de sănătate publică și să asigure coordonarea și reziliența sistemelor de sănătate din statele membre în situații de criză, a menționat ministrul Sănătății din România.

Vezi și: DSP, deficit de personal. Ministerul Sănătății: Pot solicita personal din cadrul altei direcții de sănătate publică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel