5 români au primit a doua șansă la viață. Familia unei paciente de 77 de ani i-a donat organele

Transplant. Foto: ANT
Cinci români aflați pe listele de așteptare pentru transplant au primit o a doua șansă la viață. Familia unei paciente din Baia Mare, de 77 de ani, declarată în moartă cerebrală, a donat organele femeii.

Familia unei paciente din Baia Mare a dat a doua șansă la viață la 5 români aflați pe listele de așteptare pentru transplant. Duminică, 9 mai, la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare a avut loc o nouă prelevare de organe (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee) de la o pacientă de 77 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală, a cărei familie a ales să dăruiască o şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki, iar cea pentru rinichi, de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, condusă de dr. Dan Pop.

”Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale celor două centre de excelenţă, acolo unde profesionişti desăvârşiţi şi-au pus în slujba vieţii întreaga lor pricepere şi măiestrie, salvând alţi 3 români din ghearele suferinţei.

Astfel, un pacient aflat în stare critică, a beneficiat de intervenţia salvatoare de transplant hepatic, realizată de echipa chirurgicală condusă de Prof.Dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI, Dr. Mihai Simionescu şi Dr. Mădălina Berbecel.În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, alţi doi pacienţi, aflaţi de mai mulţi ani pe listele de aşteptare, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, realizat de echipele chirurgicale conduse de Dr. Liviu Constantin şi Dr. Dan Pop, alături de echipa ATI.

Intervenţia de prelevare pentru cornee a fost realizată de Dr. Valentin Dinu din cadrul Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti şi se va transplanta în cadrul aceleaşi unităţi sanitare, sub coordonarea Dr. Marian Burcea, redând vederea pentru doi pacienţi, în vârstă de 45, respectiv de 70 de ani. Este de menționat faptul că Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti a reluat activitatea de transplant cornee începând din luna februarie a acestui an, după foarte mulţi ani în care unitatea sanitară nu a mai avut acreditare pentru această activitate.

Prin deschiderea și interesul pe care conducerea acestei unități sanitare a avut-o în privința dezvoltării activității de transplant ţesuturi, având susținerea unui colectiv medical conectat la medicina modernă, putem vorbi azi de 2 oameni care vor vedea la propriu lumina zilei.Mulţumim echipei ATI şi de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, formată din Dr. Andrei Mureşan şi Dr. Adriana Stoicovici, care a facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 5 oameni. Este cea de-a doua acţiune de prelevare de organe şi ţesuturi de anul acesta la Baia Mare. De asemenea, apreciem implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant.

Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru toate echipele medicale implicate în această luptă pentru viaţă. Mulțumim Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. şi Serviciilor de Ambulanţă pentru sprijinul oferit întotdeauna în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi”, se arată pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel