10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. Sarcina, printre simptomele deficitului de fier

10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
De la oboseală la probleme cardiace, semne ale anemiei. La ce trebuie să fii atent.

Anemia este o afecțiune care înseamnă deficitul de globule roșii sănătoase (eritrocite - celulele sangvine care transporta oxigenul adecvat către organe). Anemia poate fi o manifestare a unor afecțiuni subadiacente, ascunse, care necesită investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect ce să permită inițierea unui tratament țintit.

Care sunt semnele anemiei pe care nu trebuie să le ignori

Greutate în recăpătarea respirației când faci mișcare. Fără suficient fier, organismul nu poate produce suficient de mult dintr-un anumit tip de proteină numită hemoglobină, care este crucială pentru funcționarea globulelor roșii din sânge. Astfel, când nu există suficient fier pentru acrea cantități adecvate de hemoglobină, unele părți ale corpului nu vo rprimi oxigenul de care au nevoie, iar rezultatiul este că exercițiile fizice nu mai pot fi făcute ca înainte, notează The Healty.

Ești foarte obosit. Un alt simptom al anemiei este cel al oboselii. ”Provocarea simptomului oboselii este că fiecare persoană are o experiență diferită în ceea ce privește modul în care îl observă. Unii se vor simți pur și simplu mai obosiți; alții o vor simți odată cu activitatea”, spune dr. Andrew Artz, de la Universitatea din Chicago, potrivit sursei menționate. Astfel, starea de oboseală poate să fie un semn al anemiei, ori chiar al oboselii cronice.

Pielea ta este mai palidă. Un alt semn de luat în calcul este cel privind aspectul pielii,știut fiind faptul că roșeața este dată de vasele capilare ce transportă sângele. ”Când mă uit sub pleoapele cuiva, pot detecta cât de palid este, iar acesta este un indiciu destul de bun pentru anemie. Sau, uneori, palmele sau paturile unghiilor arată palide”, spune dr. Kahn.

Simți o durere în piept. Atunci când circulă mai puține globule roșii sănătoase, inima trebuie să lucreze și mai mult pentru a le deplasa prin organism.

Ca urmare, inima bate mai repede decât în mod normal și este posibil să începeți să simțiți efortul sub forma unei dureri în piept. Aceasta nu este o problemă care să fie respinsă, mai ales dacă aveți și alte probleme cardiace.

Sarcina, o cauză a anemiei. Poate consumați ceea ce în mod normal ar trebui să fie o cantitate adecvată de fier, dar totuși sunteți anemică. Un motiv: ești însărcinată. ”Femeile însărcinate sunt expuse riscului de deficit de fier, deoarece, pentru a furniza oxigen fătului, organismul compensează prin scăderea grosimii sângelui prin creșterea părții apoase a acestuia”, mai spune dr. Kahn.

Dieta vegană. Soia, legumele cu frunze verzi închise sau tofu sunt o sursă importantă de fier de care se pot bucura vegetarienii și veganii. Cu toate acestea, nutriționiștii spun că este imposibilă obținerea vitaminei B12, care este crucială pentru producerea celulelor roșii din sânge, din surse vegetale. Astfel, singura modalitate pentru aceștia este administrarea în mod regulat a suplimentelelor de vitamina B12.

Ți-e poftă de cuburi de gheață. Unul dintre cele mai ciudate simptome ale anemiei este pica, sau tendința de a pofti la obiecte non-nutritive precum cuburi de gheață, bicarbonat de sodiu, argilă sau chiar creioane sau vopsea uscată.

Medicii și cercetătorii încă nu știu de ce pacienții poftesc să mestece sau să mănânce astfel de substanțe alimentare neobișnuite, dar este un simptom comun al anemiei prin deficit de fier, spune dr. Artz.

Ai mâinile și picioarele reci. ”Persoanele care au anemie cu deficit de fier au mâinile și picioarele reci”, spune Dr. Katz, adăugând că ”acesta este modul în care organismul compensează numărul prea mic de globule roșii, prin direcționarea fluxului de sânge către zonele care sunt absolut esențiale, cum ar fi inima, creierul și rinichii. Pentru că există un flux sanguin mai mic către piele, pacienții își simt extremitățile reci”.

Număr mare de dureri de cap. cei mai mulți dintre noi ne-am confruntat de-a lungul vieții cu dureri de cap, din varii motive, fie din cauza stresului, a lipsei de somn ori a unei afecțiuni. Dacă însă vă treziți cu dureri de cap mai dese decât ceea ce ar fi normalul dvs, este cazul să vă verificați nivelul de fier din sânge.

”Pentru a compensa scăderea numărului de celule roșii există un flux total de sânge crescut către creier, iar asta poate cauza unele dureri”, explică dr. Katz.

Bătăile inimii, neregulate. Unul dintre cele mai grave semne ale anemiei prin carență de fier este că inima începe să bată neregulat. Persoanele anemice au niveluri scăzute de hemoglobină, care este proteina din celulele roșii din sânge care ajută la transportul oxigenului către restul corpului.

Acest lucru înseamnă că, fără suficientă hemoglobină, inima trebuie să lucreze cu atât mai mult pentru a transporta oxigenul. Aceasta este ceea ce duce la senzația că inima bate neregulat sau rapid.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai anemie

Dacă te confrunți cu unele dintre aceste simptome ale anemiei - mai ales dacă ești palidă și începi să observi că nu mai poți face sport la fel de mult ca altădată, recomandare dr. Katz este aceea de a te prezenta la medic și de a cere o hemogramă completă. Astfel, medicul poate face o evaluare completă pentru a stabili cu exactitate ce tip de anemie aveți, sursa acesteia și ce ar trebui să faceți pentru a o trata. 

Vezi și: Ce este sindromul Raynaud. Cauze, simptome și tratament. Femeile sunt cele mai afectate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel