Yes Man, "boala" de a spune NU. Problemele care duc la acest comportament și cum vă dăunează asta

yes man - FOTO: Pexels@Shvets Production
Yes Man este acea persoană care vrea să mulțumească pe toată lumea. Specialiștii spun că în spatele acestei persoane se află niște traume.

Yes Man sau termenul de "oameni plăcuți" se referă la o persoană care are un îndemn puternic de a-i mulțumi pe alții. Ei pot simți că propriile lor dorințe și nevoi nu contează sau își pot modifica personalitatea în jurul altora, notează Medical News Today.

Diferența între a zice DA sau NU din convingere proprie

Termenul de "oameni plăcuţi" nu este un diagnostic medical sau o trăsătură de personalitate pe care psihologii o măsoară. În schimb, este o etichetă informală pe care oamenii o folosesc pentru a descrie o varietate de comportamente, cum ar fi acceptarea compromisurilor.

Acest lucru este diferit de trăsături precum bunătatea, generozitatea sau altruismul. În timp ce oamenii pot face o alegere echilibrată și intenționată de a face favoruri pentru alții, unui Yes Man îi va fi greu să spună nu. Ei pot fi de acord cu lucruri pe care nu doresc sau nu pot să facă.

Mulțumirea oamenilor nu este un termen medical, deci nu există o definiție clinică pentru ceea ce înseamnă. În general, descrie o persoană care se străduiește în mod constant să-i mulțumească pe alții, sacrificându-și adesea propriile dorințe sau nevoi în acest proces.

Majoritatea oamenilor vor să se simtă iubiți și apreciați, mai ales în relațiile apropiate. Acest lucru este tipic, deoarece oamenii sunt creaturi sociale și doresc să aparțină. Ca urmare, mulți oameni își adaptează ocazional comportamentul pentru a face interacțiunile sociale mai ușoare.

Altruismul, sau dorința de a-i ajuta pe alții, este o altă trăsătură comună la om. Uneori, acest lucru ar putea implica un element de sacrificiu de sine, cum ar fi oferirea de bani, timp sau energie unei cauze.

Vezi și: Medicamentul Vectibix, eficient în cancerul de colon. Cercetători: Cea mai lungă supraviețuire raportată vreodată

Yes Man nu ia deciziile proprii, ci pentru a-i mulțumi pe alții

Ceea ce deosebește aceste comportamente este că Yes Man-ul este dificil de oprit. O astfel de persoană va face ceea doresc cei din jur, potrivit Medical News Today.

”O persoană se poate simți temporar bine după ce îi place cuiva, dar acest sentiment nu durează. S-ar putea să aibă nevoie să continue să facă lucruri pentru ca alții să se simtă utili sau iubiți. În cele din urmă, acest lucru le dăunează, deoarece au mai puține resurse pentru a avea grijă de ei înșiși”, mai notează Medical News Today.

Dorința de a mulțumi oamenii se poate manifesta în multe feluri. O persoană poate:

- Să nu refuze solicitările celorlalți

- Să-şi asume în mod regulat muncă suplimentară, chiar dacă nu are timp

- Evită să pledeze pentru propriile nevoi

O persoană cu aceste tendințe poate simți, de asemenea:

- presiunea de a fi prietenos, frumos sau vesel în orice moment

- stresat din cauza angajamentelor pe care și le-a asumat

- frustrat că nu are timp pentru el însuși

Vezi și: Pacienții cu hepatita C, vindecați în 3 luni. "În 12 săptămâni, 98-99% rată de vindecare". Cine se poate vaccina contra hepatitei

Factorii care duc la comportamentul de Yes Man

Stima de sine scăzută: Persoanele care simt că valorează mai puţin decât alţii pot simţi că nevoile lor sunt neimportante. De asemenea, ei pot simți că nu au niciun scop dacă nu-i pot ajuta pe alții.

Anxietate: Unii oameni pot încerca să-i mulțumească pe alții pentru că se simt nerăbdători să se potrivească. De exemplu, o persoană cu anxietate socială poate simți că trebuie să facă ce își doresc prietenii pentru ca oamenii să îl placă. Poate fi o încercare subtilă de a controla percepțiile celorlalți.

Evitarea conflictelor: Persoanele care se tem de conflict său simţ că trebuie să-l evite, pot deveni ”oameni plăcuți” ca o modalitate de a preveni dezacordurile.

Cultură și socializare: Cultura familiei, a comunității sau a țării unei persoane poate influența modul în care își văd datoria față de ceilalți și față de ei înșiși. Unii pot învăța că altruismul total este o virtute sau că nevoile colectivului contează mai mult decât individul, de exemplu.

Tulburări de personalitate: Tulburările de personalitate sunt afecțiuni de sănătate mintală pe termen lung, dintre care unele pot duce la fenomene de tip Yes Man. De exemplu, tulburarea de personalitate dependentă determină o persoană să se simtă foarte dependentă de ceilalți pentru ajutor și aprobare în multe fațete ale vieții. De exemplu, este posibil să aibă nevoie de opiniile altor persoane pentru a lua decizii simple, cum ar fi alegerea a ceea ce să poarte.

Trauma: Cercetările emergente sugerează că lupta, fuga sau înghețarea nu sunt singurele răspunsuri la evenimente traumatice, cum ar fi abuzul. 

Vezi și: Screeningul din cadrul Livero 2. Dr. Gheorghe: Pot fi prevenite, în proporție imensă, 80-90% din cazuri

Când este nevoie de ajutor medical specializat

O persoană poate solicita sprijin de la un terapeut în orice moment, dacă suspectează că are o condiție de sănătate mintală sau dacă este pur și simplu nefericită.

O persoană poate lua în considerare să vorbească cu un profesionist dacă:

- acest tip de persoane interferează la locul lor de muncă sau în relațiile interpersonale

- se simt ca și cum nu ar putea avea grijă de ei înșiși

- își fac griji despre ceea ce cred alții despre ei

- au un trecut în care au fost supuși unor traume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel