Vitiligo, afecțiunea care nu pune în pericol viața, dar o schimbă. Apare înainte de 30 de ani

Vitiligo – FOTO: Pexels@Armin_Rimoldi
Vitiligo este afecțiunea pielii caracterizată prin apariția de pete decolorate, albe, la nivelul acesteia.

Vitiligo apare din cauza distrugerii sau încetării funcționării melanocitelor, celulele organismului responsabile cu producerea melaninei, substanța chimică ce dă culoarea pielii, pigmentarea. Zonele depigmentare pot apărea în orice zonă a corpului, inclusiv la nivelul mucoasei bucale, în zonele genitale și rectale, la nivelul ochilor și interiorul urechilor. Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă sau care pune viața în pericol, dar poate avea un impact negativ asupra psihicului persoanei afectate.

Cauze

Specialiștii consideră că vitiligo poate apărea din mai multe cauze și anume:

- tulburare autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele proprii, în cazul acesta melanocitele

- moștenirea genetică, ereditatea

- un eveniment declanșator care poate fi reprezentat de stresul fizic sau emoțional, arsurile solare severe sau traumatismele pielii, cum ar fi contactul cu o substanță chimică.

De asemenea, o combinație a acestor factori poate constitui cauza declanșării afecțiunii.

Vezi și: Jumătate din români sunt obezi. Ciuhodaru: Sărăcia și lipsa de educație contribuie în mod paradoxal la apariția obezității

Vitiligo poate da complicații. Printre acestea se numără cancerul de piele, pierderea auzului, boli ale ochilor sau stres social din cauza decolorării pielii. 

Debutează înainte de 30 de ani

Vitiligo afectează ambele sexe în mod egal și poate apărea la orice vârstă, vârsta de debut fiind înainte de 30 de ani în 70-80% din cazuri. Afecțiunea apare mai rar la persoanele foarte tinere sau la persoanele foarte bătrâne. Aproximativ 1-2% din populația lumii este afectată de această boală.

Vitiligo nu este o afecțiune contagioasă sau care pune viața în pericol, dar poate avea un impact negativ asupra psihicului persoanei afectate. Multe persoane cu vitiligo, mai ales cele de sex feminin, pot dezvolta o stimă de sine scăzută și chiar depresie.

Vezi și: Ceaiul de matcha, noul trend în diete. Băutura verde detoxifiază organismul și previne apariția cancerului

Tratamente și terapii

Există medicamente și terapii care administrate separat sau în diferite combinații pot ajuta la restabilirea culorii pielii sau la uniformizarea nuanței pielii, dar rezultatele sunt variate. Important este ca atunci când observați o schimbare la culoarea pielii să vă adresați medicului dermatolog.

Deși vitiligo nu este o afecțiune care amenință viața, aceasta poate schimba viața prin impactul estetic și psihologic pe care îl produce.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea bolii vitiligo medicul va efectua anamneza pacientului, astfel încât să elimine posibilitatea existenței altor boli de piele, precum dermatită sau psoriazis. Ulterior, medicul poate folosi o lampă cu lumină ultravioletă pentru a determina dacă este vorba de vitiligo. Tratamentul diferă în funcție de suprafața afectată, dar și de gradul de depigmentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel