Vinetele, benefice pentru slăbit. Au efect asupra colesterolului și bolilor neurologice

vinetele benefice pentru slabit. FOTO: Freepik @kukuruzaphot
Vinetele sunt, nu doar gustoase, ci și sănătoase. Află care sunt beneficiile acestei legume îndrăgite de români.

Vinetele au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Gustoasă vânătă, folosită în salate, zacuscă sau gătită pe grătar, după preferințe, este foarte săracă în calorii, având numai 24 de calorii la suta de grame (legumă crudă), fapt ce o face ideală pentru slăbit. Bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de antioxidanți, vânata ajută la îmbunătățirea circulației și la controlul colesterolului.

Ce conține vânăta

O porție de 100 de grame de vânătă are:

- calorii 24

- carbohidrați: 5,7 g (4% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)

- proteine 1 g

- grăsimi totale 0,19 g

- fibre dietetice 3,4 g (9%)

- folați 5,5% DZR

- niacină 4% DZR

- acid pantotenic 6% DZR

- piridoxină 6,5% DZR

- riboflavină 3% DZR

- tiamină 3% DZR

- vitamina A (1%), vitamina C (3,5%), vitamina E (2%), vitamina K (3%)

- sodiu 2 mg

- potasiu 230 mg (5%)

- calciu (1%), cupru (9%), fier (3%), magneziu (3,5%), mangan (11%), zinc (1%), potrivit Nutrition & You.

Care sunt beneficiile vinetelor

Produce sațietate precoce. Așa cum am precizat deja, vinetele sunt foarte sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre solubile, contribuind cu 9% din necesarul zilnic de fibre. Acestea acționează ca un burete, fiind implicate în absorbția unor substanțe toxice sau cu potențial carcinogen. De asemenea, ajută la scăderea absorbției glucidelor, producând sațietate precoce, care ajută în reducerea aportului alimentar.

Controlează colesterolul din sânge. Studiile de cercetare efectuate la Institutul de Biologie al Universității de Stat din Sao Paulo, Brazilia, au sugerat că substanțele chimice din vinete sunt eficiente în controlul nivelului ridicat de colesterol din sânge.

Efect antioxidant. Coaja vinetelor are cantități semnificative de substanțe fitochimice flavonoide fenolice - antociani. Studiile științifice au arătat că acești antioxidanți au efecte potențiale asupra sănătății împotriva cancerului, îmbătrânirii, inflamațiilor și bolilor neurologice.

Indice glicemic scăzut. Puterea antioxidantă totală măsurată în termeni de capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC) a vinetelor este de 993 µmol TE/100 g. La valoarea 15, vinetele sunt una dintre legumele cu indice glicemic scăzut (IG), putând fi folosite în dietele hipocalorice

Conținut de vitamine din complexul B. Vinetele conțin cantități bune de multe vitamine esențiale din grupa complexului B, cum ar fi acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1), niacina (B3).

Aceste vitamine sunt esențiale în sensul că organismul are nevoie de ele din surse externe pentru a se reface și sunt necesare pentru metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Bogate în minerale. Această legumă este o sursă excelentă de minerale precum manganul, cuprul, fierul și potasiul. Enzima antioxidantă, superoxid dismutaza utilizează manganul ca și co-factor. Potasiul este un electrolit intracelular important care ajută la contracararea efectelor presante (hipertensiune) ale sodiului.

11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.

Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.

Cele 11 alimente hipocalorice:

Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:

Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.

Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre.

Kale. ”Folosită inițial ca garnitură, kale a devenit între timp unul dintre cele mai importante superalimente. Această legumă verde cu frunze închise este o sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina C și fibre. Și toate acestea cu numai 10 calorii la o porție”, mai spune Moskovitz.

Merele. Un măr de mărime medie are doar 95 de calorii, mai puțin decât un pachet de biscuiți dietetici. Însă mărul este mult mai bun pentru sănătate, eventual mâncat cu tot cu coajă, căci acolo se află cei mai mulți nutrienți, dar și fibrele necesare unei digestii bune.

Merele conțin o varietate de substanțe fitochimice, inclusiv quercitină, catehină, cloridzin și acid clorogenic, care sunt antioxidanți foarte puternici, cu rol de prevenire a deteriorării ADN-ului care duce la apariția cancerului, arată studiile. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cea mai bună dietă pentru inimă. Cardiolog: S-a dovedit a fi asociată cu cea mai mică incidență a bolii cardiovasculare, dar și a cancerului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel