Viața mai lungă, efect asupra morții. Cum este influențat sfârșitul vieții de vârsta înaintată

viata mai lunga - FOTO: Freepik@rawpixel.com
Viața mai lungă are efect asupra felului în care ne petrecem ultimele clipe. Cercetările vin cu rezultate sumbre.

Viața mai lungă înseamnă adesea o moarte mai rea, potrivit ultimelor cercetări. Majoritatea oamenilor care trăiesc mult nu au parte de o moarte ”bună”.

Un nou studiu realizat în Suedia arată că persoanele care trăiesc mai mult timp petrec adesea mai mult timp cu îngrijirea la sfârșitul vieții, ceea ce sugerează că moartea lor este mai lungă decât a persoanelor care mor mai tinere. Îngrijirea medicală la o vârstă înaintată prelungește adesea viața fără a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Studiul atrage în continuare atenția asupra diferenței dintre durata de viață și durata sănătății. În multe societăți dezvoltate, oamenii trăiesc mai mult, dar își petrec o proporție mai mare din viață în condiții de sănătate precară, potrivit Big Think.

Speranța de viață, ridicată

Oamenii trăiesc mai mult ca niciodată. Din 1950, speranța medie de viață la nivel mondial a crescut de la 47 la 73 de ani. Acest câștig remarcabil a fost obținut prin reducerea sărăciei și eradicarea bolilor, printre alte progrese umanitare. Dar în țările ai căror cetățeni trăiesc acum până la vârste avansate de 80 de ani și chiar mai mult, trebuie pusă acum o întrebare complicată: Extindem de fapt viața sau doar prelungim moartea?

Vezi și: De ce ne începem ziua cu o cafea. Ce se întâmplă în primele 10 minute după ce ai băut cafeaua. Ce efect are asupra creierului și organismului

Prelungim viața sau prelungim moartea

O echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia s-a confruntat direct cu această întrebare printr-un studiu publicat recent în American Journal of Public Health. Demograful Marcus Ebeling și colegii săi au utilizat mari baze de date publice pentru a urmări evoluția tuturor deceselor persoanelor cu vârste de peste 70 de ani din Suedia între 2018 și 2020, concentrându-se pe ultimele 12 luni ale pacienților. În principal, au vrut să afle cum mor cele mai multe persoane în vârstă.

Sunt morțile lor scurte și bruște sau lungi și îndelungate? Mor la domiciliu, apți fizic și cu mintea limpede până la sfârșit? Sau mor într-un centru de îngrijire, cu deficiențe și dependenți de îngrijire în ultimii ani de viață, pierzându-și practic viața? În mod tragic, se pare că, din ce în ce mai mult, se întâmplă acest lucru.

”Două treimi din totalul deceselor au urmat o traiectorie cu o utilizare extinsă a îngrijirii bătrânilor pe parcursul ultimului an de viață, iar cel puțin jumătate au prezentat în plus o utilizare extinsă a îngrijirii medicale”, au constatat ei. ”Majoritatea deceselor din prezent nu respectă ceea ce se numește adesea o moarte ”bună”.”

Ce constituie o moarte bună? ”Păstrarea controlului, lipsa durerii, posibilitatea de a alege locul morții și faptul că viața nu este prelungită fără rost sunt principii care au fost menționate, printre altele”, au scris cercetătorii.

Ebeling și colegii săi au constatat, de asemenea, că îngrijirile prelungite la sfârșitul vieții sunt din ce în ce mai frecvente după vârsta de 83 de ani, care reprezintă speranța de viață în Suedia, ceea ce sugerează că persoanele care au o viață mai lungă au mai multe șanse să aibă o moarte prelungită, potențial plină de proceduri medicale și de sarcini fiziologice.

Vezi și: Durere de sân. Ce este Mastalgia, de ce apare și când să te îngrijorezi. Ce înseamnă dacă te înțeapă sânul sau îl simți greu

Durata de viață vs. durata sănătății

Constatarea atrage și mai mult atenția asupra diferenței frecvent discutate între ”durata de viață” și ”durata sănătății”. Durata de viață reprezintă cât timp trăiește o persoană; durata de sănătate reprezintă cât timp trăiește o persoană în stare bună de sănătate, fără boli cronice și fără dizabilități. În mod ideal, acestea ar trebui să fie aproape egale.

În realitate, pe măsură ce durata de viață a oamenilor a crescut rapid în ultima jumătate de secol, durata de sănătate nu a ținut pasul. Analizele sugerează o diferență actuală de 10 până la 15 ani între cele două în SUA. Aceasta înseamnă mai mult de un deceniu în medie de oameni care trăiesc într-o stare de sănătate precară, adesea la apusul vieții lor. În concordanță cu studiul lui Ebeling, acest lucru sugerează că majoritatea oamenilor au o sănătate în declin înainte de a muri.

Vezi și: Trucuri geniale pentru îngrijirea decolteului. Cum îngrijim pielea gâtului și a decolteului

Și, din nefericire, ceea ce multe dintre îngrijirile de sfârșit de viață tind să facă este să mărească durata de viață, cu puține beneficii pentru durata sănătății. Medicamentele și procedurile care tratează afecțiunile medicale care stau la baza vârstnicilor sunt adesea limitate în ceea ce privește gradul de ”sănătate” pe care îl pot restabili cu adevărat.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a spori durata de viață și de a spera să rămâneți independenți până la sfârșit este de a preveni apariția unor afecțiuni debilitante. Acest lucru înseamnă să mâncați corect, să vă abțineți de la fumat, să beți alcool cu moderație, să mențineți legăturile sociale, să vă provocați mintea și, mai presus de toate, să rămâneți activi din punct de vedere fizic. Și înseamnă să mențineți aceste obiceiuri chiar și la bătrânețe.

Principala concluzie este că, pentru a vă oferi cele mai bune șanse la o moarte bună, faceți lucrurile care vă vor ajuta să trăiți o viață în formă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel