Vergeturile: cauze și remedii. Ce afecțiuni se ascund în spatele acestora

vergeturile cauze si remedii. FOTO Freepik @ Freepik
Vergeturile pot să apară la orice vârstă, femeile fiind cele mai afectate de acestea.

Pentru multe persoane, în special pentru femei, vergeturile reprezintă o o sursă de neplăceri. Vergeturile, care pot să apară la orice vârstă, chiar și în pre-adolescență, sunt dungi lungi, înguste sau linii care se dezvoltă pe piele.

Acestea se produc, de cele mai multe ori, atunci când pielea este brusc întinsă, fiind în mod frecvent asociat cu perioada sarcinii, femeile având o predispoziție mai mare decât bărbații.

Unde și de ce apar vergeturile

Vergeturile pot să apară pe abdomen, șolduri, coapse, sâni, partea superioară a brațelor și partea inferioară a spatelui. Apar de cele mai multe ori în timpul sarcinii, 50% dintre femei având vergeturi în această perioadă, a acumulării de greutate, apoi a slăbitului brusc, sau a pubertății, pe fondul creșterii rapide în înălțime.

Chiar dacă ele nu reprezintă o problemă de sănătate, acestea pot provoca stări de anxietate și o stimă de sine scăzută, fapt care se reflectă în viața de zi cu zi.

Vergeturile pot diferi de pielea normală prin culoare și textură, variind de la violet și roz strălucitor la gri închis. De asemenea, acestea pot fi ieșite în relief, lucru care se observă la atingere, un efect neplăcut fiind acela de senzație de mâncărime, chiar de durere a zonei afectate.

De asemenea, există câteva afecțiuni care pot provoca apariția vergeturilor, cum ar fi sindromul Marfan și sindromul Cushing. Sindromul Marfan poate provoca scăderea elasticității țesuturilor pielii, iar la pacienții care suferă de sindromul Cushing, organismul produce în cantități prea mari hormoni care duc la creșterea rapidă în greutate și la fragilitatea pielii.

Factori de risc

Cu toate că cercetările au scos la iveală dovezi diferite, există o serie de factori de risc pentru vergeturi. Specialiștii susțin că este nevoie de mai multe cercetări pentru a fi confirmate cauzele vergeturilor.

Principalii factori de risc pentru vergeturi sunt:

- bolile cronice

- indicele de masă corporala (IMC) înainte de sarcină

- istoricul familial

- greutatea la naștere a copilului.

Diagnostic și tratament

Diagnosticarea vergeturilor se face de către medicul dermatolog, în baza unei examinări simple a pielii și a istoricului medical al pacientului. Cât privește tratamentul, acesta se va axa pe estomparea leziunilor, însă este foarte posibil care ele să nu dispară complet niciodată.

CELULITA, coaja de portocală care ne dă bătăi de cap. Cum SCĂPĂM de ea

Retenția de apă este vinovată de apariția celulitei. Specialiștii recomandă un consum suficient de apă, dar și o reducerea semnificată a aportului de sare, care favorizează, după cum știm, retenția de apă. În plus, pe lângă aceste două „atitudini” pe care le putem lua singure, există o serie de terapii pe care le putem urma, terapii care ne ajută să revenim la o piele tonifiată și fără celulită. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Dieta care arde CELULITA. Bilic, despre alimentele VINOVATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel