VÂRSTNICII, printre cei mai afectați de COVID-19. Prada: Persoanele cu fragilitate au fost supuse la STRES

Varstnicii, printre cei mai afectati de Covid 19. FOTO Pexels @ Gerd Altmann
EXCLUSIV
Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, a explicat ce este sindromul de fragilitate și cum vârstnicii au fost expuși la riscul infecției cu COVID-19. 

Prof.dr. Gabriel Ioan Prada, de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, a explicat la ACADEMIA DE SĂNĂTATE de la DC Medical, care au fost problemele cu care vârstnicii s-au confruntat în perioada pandemiei.

”Vârstnicii, în general pot fi considerați ca două mari categorii. Deși pare surprinzătoare această clasificare, totuși, în decursul timpului s-a observat, mai întâi din punct de vedere clinic, ulterior și în alte domenii, că există o diferență între persoanele vârstnice, cu aceeași vârstă cronologică, în ceea ce privește modul cum răspund la o serie de factori de risc, inclusiv la factorii infecțioși, așa cum a fost pandemia și încă mai este, din păcate. Unii erau mai robuști, adică puteau să facă față cu bine la acești factori de risc, pe când alții, erau mai vulnerabili. Și atunci, s-a definit un așa zis sindrom de fragilitate, care îi face mai vulnerabili la o serie de acțiuni a factorilor de risc, de orice natură (...), fiind legată de sarcopenie (n.r. scăderea masei musculare). Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, s-a constatat că deși circumferința coapsei, de exemplu, nu se modifică major, dar atunci când se face o evaluare a masei musculare propriu-zise, cu RMN, s-a observat că a apare o scădere a masei musculare și o creștere a masei adipoase și a țesutului conjuctiv. Practic, ar fi o ”înlocuire” a musculaturii scheletice cu țesut adipos și conjuctiv, evident cu mai puțină valoare pentru mișcare, pentru deplasare. S-a văzut că se colerează  această sarcopenie cu sindromul de fragilitate. Mai mult, s-a observat că este suficient să măsoare forța de prehensiune și aceasta are efect atât în intensitatea sarcopeniei, cât și intensitatea fragilității”, a explicat prof. Gabriel Prada pentru DC Medical.

În acest context, trebuie să înțelegem impactul pe care poate să îl aibă un factor de risc foarte important, factorul infecțios, asupra vârstnicilor cu sindromul de fragilitate.

”Există o serie de fenomene care apar o dată cu înaintarea în vârstă, unele sunt considerate ca ”normale”: imunosenescența, modificări ce apar la nivelul sistemului imunitar odată cu înaintarea în vârstă; inflamm-ageing, adică o îmbătrânire imflamatorie; se instalează o reducere a diversității microbiotei în diverse zone, inclusiv în colon, unde este foarte importantă, iar toate acestea conduc la fragilitate”, a mai spus prof. Gabriel Prada pentru DC Medical. 

De altfel, în contextul unei infecții, așa cum a fost cea cu noul coronavirus, persoana în vârstă a fost supusă unui stres și atunci, la persoanele cu fragilitate s-a observat că au avut o evoluție clinică mai dificilă, pronosticul a fost rezervat și a crescut mult riscul de mortalitate.

      

Vezi și: Câte zile trebuie să te izolezi dacă faci COVID ACUM și De Ce testul din ultimele zile de boală e mai pronunțat decât în prima zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel