Valeria Herdea (CNAS): Suntem ţara cu cea mai tânără bunică - 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri!

Foto: Freepik @rawpixel.com
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a tras un semnal de alarmă privind vârsta foarte mică la care fetele din România devin mame.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește vârsta la care fetele încep să devină mame și a subliniat că România este țara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani.

"Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri!

Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă.

Dr. Valeria Herdea subliniază că printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează o serie de capitole care privesc adolescentul, dat fiind faptul că avem în țară fete de 12 sau 14 ani ce au deja unul, doi sau mai mulți copii.

"Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul.

Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video", a mai spus Valeria Herdea. 

În plus, Valeria Herdea a susţinut că noul contract-cadru conține și multe prevederi precum prevenirea infecţiei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B şi C.

"Din păcate, România este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B şi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV.

Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ştiţi că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o ţară în care există încă infecţie cu virus hepatitic B şi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare.

La noi în ţară există vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995. Şi totuşi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani îşi vede astăzi roadele", a mai spus Valeria Herdea.

Nu în ultimul rând, dr. Valeria Herdea a spus că, începând cu 1 iulie, se oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată să se prezinte la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar pentru persoanele care au risc oncologic există posibilitatea depistării precoce a bolii.

Președintele CNAS a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinţii, tinerii şi copiii este să se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfătuiţi în privinţa demersurilor care ar trebui făcute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel