Un studiu arată că dieta keto îmbunătățește memoria. Oferă protecție creierului

dieta keto - FOTO: Freepik@PokaZoi
Această dietă la îndemâna oricui protejează creierul. În plus, cele mai recente studii arată că previne pierderile de memorie în cazul pacienților cu Alzheimer.

Un studiu de la UC Davis arată că o dietă ketogenică întârzie stadiile incipiente ale Alzheimerului la șoareci, îmbunătățind memoria și funcțiile cognitive prin creșterea nivelurilor de beta-hidroxibutirat (BHB). Acest lucru ar putea oferi perspective în gestionarea deteriorării cognitive ușoare la oameni.

Cercetătorii de la UC Davis au descoperit că dieta ketogenică poate întârzia semnificativ pierderea de memorie asociată cu stadiile incipiente ale Alzheimerului la șoareci. Această pierdere precoce a memoriei este similară cu deteriorarea cognitivă ușoară la oameni, care precede boala Alzheimer în sine. Rezultatele lor au fost recent publicate în jurnalul Communications Biology al grupului Nature.

Molecula beta- hidroxibutirat, rol protector

Cercetătorii au descoperit că molecula beta-hidroxibutirat (BHB) joacă un rol crucial în prevenirea declinului precoce al memoriei. Nivelurile de BHB au crescut de aproape șapte ori în cazul șoarecilor aflați pe dietă ketogenică. Studiul a urmat cercetărilor anterioare ale UC Davis care arătau că șoarecii trăiesc cu 13% mai mult pe diete ketogenică.

"Evidențele susțin ideea că dieta ketogenică în general, și BHB în mod specific, întârzie deteriorarea cognitivă ușoară și ar putea întârzia boala Alzheimer în sine. Datele nu susțin în mod clar ideea că aceasta elimină complet boala Alzheimer", a spus co-autorul Gino Cortopassi, biochimist și farmacolog la UC Davis School of Veterinary Medicine.

Vezi și: Proteinele microscopice, noua descoperire în domeniul vaccinurilor anti-cancer

Dieta keto, efecte benefice la șoareci

Cercetătorii au observat că dieta ketogenică a crescut semnificativ nivelurile de BHB la șoareci, îmbunătățind astfel conexiunile sinaptice, structuri mici care conectează toate celulele nervoase din creier. Această îmbunătățire a conexiunilor neuronale a dus la ameliorarea problemelor de memorie în deteriorarea cognitivă ușoară.

De asemenea, Cortopassi a menționat că BHB este disponibil și ca supliment pentru oameni, sugerând că un astfel de supliment ar putea sprijini memoria la șoareci, deși acest lucru nu a fost demonstrat încă.

Efect mai semnificativ în cazul femelelor

Cercetătorii au constatat că dieta ketogenică a avut beneficii mai mari asupra femelelor decât asupra masculilor, cu niveluri crescute de BHB în rândul femelelor. Ei au remarcat că aceste rezultate ar putea fi de interes pentru femeile care poartă varianta genei ApoE4, având un risc semnificativ mai mare de a dezvolta Alzheimer.

Echipa de cercetare este optimistă cu privire la impactul potențial asupra îmbătrânirii sănătoase și planifică să investigheze mai departe subiectul în viitoarele studii.

Vezi și: Injecțiile cu toxină botulinică contrafăcută, investigații. Riscurile sunt majore

Ce presupune dieta keto

Dieta keto - FOTO: Freepik@surajbhujel

În ultimii ani, dieta keto a devenit din ce în ce mai populară, contrastând cu alte diete trecătoare. Această dietă, descrisă de dieteticiana Sharon Jaeger ca fiind mai mult decât o simplă modă, este recunoscută ca o opțiune terapeutică benefică pentru anumite condiții de sănătate, deși nu este recomandată pentru toată lumea.

Dieta keto este caracterizată printr-un conținut ridicat de grăsimi, cu aproximativ 60% grăsimi, 30% proteină și doar 10% carbohidrați într-o zi tipică. Acest regim alimentar este diferit de alte diete de scădere în greutate, cum ar fi Atkins, prin menținerea unei cantități mai mari de grăsimi și prin accentul pe inducerea cetozei, unde corpul folosește grăsimile ca sursă principală de energie în loc de carbohidrați.

Beneficiile dietei keto includ accelerarea metabolismului, reducerea apetitului, creșterea masei musculare și îmbunătățirea profilului de risc pentru boli de inimă și tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este esențial să consulți un specialist înainte de a începe acest regim, deoarece fiecare persoană are nevoi diferite și trecerea la o dietă keto poate implica ajustări semnificative.

Vezi și: Trei noi subtipuri de Parkinson, identificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Alimentele permise în dieta keto includ carne, ouă, avocado, ulei de măsline și nuci, în timp ce zahărul, alcoolul, legumele cu carbohidrați mari și fructele sunt limitate sau excluse complet. Este important să optezi pentru alimente integrale și sănătoase pentru a asigura succesul și siguranța pe termen lung a dietei keto.

Deși beneficiile pe termen lung ale dietei keto nu sunt încă pe deplin elucidate, aceasta poate fi o opțiune eficientă pentru persoanele supraponderale sau diabetice, ajutându-le să își îmbunătățească starea metabolică și să adopte un stil de viață mai sănătos, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel