Ulcerul, cum îți dai seama că ai probleme la stomac
29 iul 2019, 23:49

Indigestie
Teoretic, ulcerul apare atunci când stratul care protejează mucoasa stomacului de acidul gastric se distruge. Întreg procesul dă anumite simptome pe care nu trebuie să le ignorați. Iată care sunt acestea:

Ulcerul la nivelul stomacului înseamnă o inflamație deschisă care se dezvoltă pe mucoasa stomacului.

„Un ulcer (boala ulceroasă) apare ori de câte ori balanța normală dintre acid-pepsina și factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale este afectată. Creșterea secreției gastrice (de exemplu în stress) sau alterarea barierei de protecție a stomacului (produsă de unele medicamente : aspirina inclusiv cea tamponată sua mirodozată; antiinflamatoarele nesteroide tip Indometacin, Fenilbutazona, Diclofenac etc., cortizonice), precum și infecția cu Helicobacter pylori, predispun la apariția leziunilor ulceroase în stomac sau duoden", notează Dr. Angelica Nour-Dincă, medic primar Medicină internă și Cardiologie, de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș".

Medicul român spune că prevalența ulcerului este de aproximativ 10 %; există o incidența crescută la rudele de gradul întâi ale pacienților cu ulcer duodenal. Alți factori care predispun la apariția ulgcerului includ fumatul (prin scăderea secreției de bicarbonat cu rol protector) și anumite boli (precum BPOC, ciroză hepatică, insuficiență renală cronică, hiperparatiroidismul, policitemia vera etc.)

Simptomele ulcerului

Așadar, ulcerul apare atunci când stratul care protejează mucoasa stomacului de acidul gastric se descompune. Experții de la American National Health Service (Serviciul Național American de Sănătate), citați de medicinenet.com, spun că simptomele ulcerului la stomac sunt:

- Durere,

- Indigestie,

- Arsură în coșul pieptului,

- Pierderea apetitului,

- Senzația de vomă;

- Pierderea în greutate.

Experții americani atrag atenția și că persoanele care varsă sânge, au scaune de culoare asemănătoare cu gudronul sau au dureri abdominale care se acutizează trebuie să ajungă de urgență la spital! Asta pentru că se pot face complicații precum hemoragia, perforația și stenoza pilorică, ce le pun viața în pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?