Tusea, simptomul care poate ascunde afecțiuni grave. Când devine îngrijorătoare. Prof. univ. dr. Cristian Oancea: E foarte important

tusea - FOTO: Freepik@kues1
EXCLUSIV
Tusea, un simptom aparent obișnuit, poate ascunde afecțiuni severe care pun în pericol sănătatea. Când devine tusea îngrijorătoare.

Vezi și: Demența și speranța de viață. Cât timp mai rămâne după diagnostic

Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite în practica medicală, fiind adesea asociată cu infecții respiratorii sezoniere, dar și cu afecțiuni mai grave care pot necesita investigații amănunțite. Deși majoritatea oamenilor o consideră un reflex natural și neglijabil, tusea poate oferi indicii prețioase despre starea generală de sănătate.

De ce tușim

Tusea este un mecanism reflex al organismului prin care căile respiratorii sunt curățate de mucus, particule iritante sau agenți patogeni. Ea poate fi clasificată în funcție de durată:

Tuse acută – durează mai puțin de trei săptămâni și este adesea cauzată de infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa.Tuse subacută – persistă între trei și opt săptămâni și poate apărea după o infecție respiratorie.

Tuse cronică – durează mai mult de opt săptămâni și poate semnala afecțiuni precum astmul, bronșita cronică, refluxul gastroesofagian sau chiar boli mai grave, precum cancerul pulmonar.

Deși tusea poate părea un simptom banal, aceasta poate ascunde probleme de sănătate mai serioase. Ignorarea semnelor de alarmă nu este o soluție, iar consultul medical la timp poate face diferența între o recuperare rapidă și complicații de durată.

Vezi și: De ce ne năpădesc gândurile înainte de a adormi. Trucul simplu care ne curăță mintea

Tusea - FOTO: Freepik@stefamerpik

Când trebuie să ne facem griji

Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome care îi determină pe pacienți să consulte un medic. Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că este esențial să diferențiem corect tipurile de tuse pentru a aplica tratamentul adecvat.

"Tusea poate să fie uscată sau umedă. Este foarte important să le diferențiem corect deoarece în funcție de acest lucru instituim tratamentul. Fie antitusive de tip central fie mucolitice.

Dacă vorbim de un fenomen tusigen cronic (adică de durată) în patologia pediatrică trebuie să ne facem griji mai ales dacă acest simptom ține mai mult de 4 săptămâni iar la adult dacă ține mai mult de 2 luni", a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Trucul simplu care te scapă de sforăit. Mișcarea banală recomandată de experți pentru un somn în liniște

Tusea acută: Când trebuie să mergem de urgență la medic

În cazul unei tuse cu debut rapid, trebuie să fim deosebit de atenți la anumite simptome, cum ar fi prezența sângelui în spută.

"Dacă ne raportăm la un fenomen acut (cu debut rapid) dacă observăm că avem spută hemoptoică (cu sânge) trebuie să ne prezentăm urgent la medic. Din cauza efortului tusigen intens anumite capilare pulmonare se pot rupe și putem să avem anumite firișoare de sânge când expectorăm.

Trebuie să spunem că pe lângă factorii iritanți respiratori tusea poate să fie cauzată de o multitudine de factori (boala de reflux, afecțiuni în zona ORL, alergii, etc)", a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel