Tuberculoza, în continuare o problemă de săntate publică în lume: pandemia poate înrăutăți situația

Plămâni. Foto: Pexels
Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică şi este a doua după COVID-19 în ceea ce priveşte bolile infecţioase cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală. 

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică şi este a doua după COVID-19 în ceea ce priveşte bolile infecţioase cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală, au declarat luni Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În 2019, ultimul an pentru care au fost disponibile date, au fost raportate aproximativ 246.000 de cazuri, cu 13.000 mai puţine decât în 2018. În regiune au fost înregistrate circa 2,5% din cazurile de tuberculoză la nivel global, a declarat ECDC şi biroul regional OMS pentru Europa, cu sediul la Copenhaga, citează Agerpres. În acelaşi an, OMS Europa a estimat că în regiune au murit 20.000 de persoane de tuberculoză.

Pandemia de coronavirus pune în pericol progresul în lupta împotriva tuberculozei, din cauza numărului mai mic de teste efectuate şi al pacienţilor trataţi, avertizează agenţiile de sănătate. Din cauza numărului mai redus de persoane testate, există riscul ca "persoanele nediagnosticate cu tuberculoză să nu primească tratamentul de care au nevoie, crescând riscul de a-i infecta pe alţii", au mai spus sursele citate.

Alte îngrijorări exprimate se referă la numărul mai mare de cazuri de forme de tuberculoză rezistente la medicamente, făcând tratamentul mai dificil. „În prezent, riscul ca tuberculoza rezistentă la medicamente să devină şi mai rezistentă este real, şi nu vrem să ne asumăm un astfel de risc", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS.

Optsprezece ţări, în principal în estul şi centrul Europei şi în Asia centrală, reprezintă peste 80% din numărul estimat de cazuri de tuberculoză din regiune. Rusia a înregistrat 73.000 de cazuri, urmată de Ucraina cu 34.000 de cazuri, Uzbekistan cu 22.000, iar România, Turcia şi Kazahstan cu 13.000 de cazuri fiecare, se precizează în raport.
Datele au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată pe 24 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel