Tripanofobia, cum îți învingi FRICA de ace, pentru a te vaccina contra COVID

Vaccinarea poate declanșa o teamă reală pentru mulți oameni. 

De săptămâni întregi, experții în sănătate publică vorbesc despre importanța vaccinării împotriva COVID-19. Și, într-adevăr, trebuie doar să aruncăm o privire la cele mai recente date pentru a vedea cât de vital este acest lucru pentru a pune capăt pandemiei. Dar una este să știm că trebuie să ne vaccinăm contra COVID-19 și alta este să-l și facem. Poate fi o adevărată provocare pentru persoanele cu frică de ace.

Cunoscută sub numele de tripanofobie, aceasta este o teamă reală care afectează aproximativ 25% dintre adulți, potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Frica poate fi atât de rea, încât aproximativ 7% dintre adulți evită de fapt să se vaccineze din cauza ei.

Cum poate fi învinsă frica de ace

În termeni laici, tripanofobia este o frică de ace, deoarece aceasta se referă la o procedură medicală. Este, de asemenea, clasificată ca o tulburare de anxietate.

Frica de ace este o „fobie specifică”, conform Manualului de diagnosticare și statistică, ediția a 5-a (DSM-5) a Asociației Americane de Psihiatrie, un ghid pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale. 

"O fobie specifică începe ca o alertă rezonabilă, sănătoasă și avantajoasă din punct de vedere evolutiv, că se poate întâmpla ceva periculos", spune Petros Levounis, profesor și președinte al Departamentului de Psihiatrie de la Școala medicală Rutgers din New Jersey.

"Cu toate acestea, acest mecanism normal de apărare, care este destinat să protejeze individul de rău, se poate intensifica și, în cele din urmă, poate trece la o tulburare psihiatrică debilitantă.", precizează Levounis. 

Este ușor pentru unii oameni să spună „doar fă-o”, dar dacă ai o fobie reală, știi că nu este atât de ușor. Totuși, este posibil. Muți oameni spun pe rețelele de socializare că și-au depășit frica de a se vaccina.

Înainte de a te vaccina

 

În primul rând, fă-ți programare. Apoi încearcă să nu te gândești la asta.

„Concentrați-vă pe scopul motivului pentru care faceți acest lucru - pentru a vă salva sănătatea și viața și a restabili normalitatea - și mai puțin pentru a vă teme de ace”, spune psihologul Alicia H. Clark. 

Dacă ai tendința de a leșina când vezi un ac, dr. Levounis recomandă să încerci o tehnică numită terapia „tensiune aplicată”. Pentru a face acest lucru, încordează mușchii brațelor, trunchiului și picioarelor și ține tensiunea până când simți căldură. Apoi, eliberează tensiunea și așteaptă 20 până la 30 de secunde, până ce corpul își revine la normal. 

În timp ce te afli la centrul de vaccinare

 

Este posibil să așteptați un timp, spune dr. Clark, și acesta este un moment important pentru a-ți distrage atenția. Dacă locul de vaccinare permite acest lucru, el recomandă aducerea unui prieten. Dacă nu, scoate-ți căștile și vizionează un videoclip pe telefon sau ascultă muzică tare. De asemenea, anunță asistenta că ai frică de ace. Probabil, a mai văzut acest lucru și ar putea avea câteva trucuri personale care te pot ajuta.

După vaccin

 

Tocmai ți-ai învins teama de ace. Este momentul să te delectezi cu ceva special, cum ar fi o haină nouă sau un fel de mâncare preferat. 

Orice ai face, experții subliniază importanța vaccinării. 

„Vaccinul este cel mai bun mod de a vă proteja de COVID”, spune expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel