O boală tăcută și devastatoare,...
"Nouă persoane au consumat carne infestată, neexaminată trichineloscopic, de la un porc crescut în gospodărie şi sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Inspectorii DSVSA Alba au început, după raportarea primelor simptome specifice de îmbolnăvire, o anchetă epidemiologică. S-au prelevat probe şi s-a efectuat examen trichineloscopic, prin metoda digestiei artificiale, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar rezultatul a fost pozitiv la Trichinella spp", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, carnea şi preparatele din carne provenite au fost identificate şi puse sub restricţii sanitare veterinare, fiind ulterior dirijate spre incinerare. Autorităţile sanitare veterinare au dispus, de asemenea, efectuarea unei acţiuni de deratizare în gospodăria respectivă.
DSVSA Alba a mai anunţat că, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, în judeţ au fost efectuate peste 12.500 de examene trichineloscopice la porcii proveniţi din gospodăriile populaţiei şi circa 600 de astfel de analize la porcii mistreţi vânaţi.
"Au fost identificate 5 probe pozitive de Trichinella spp., dintre care două la porci domestici şi trei la porci mistreţi", precizează comunicatul citat.
DSVSA Alba transmite consumatorilor să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.
De asemenea, se recomandă efectuarea periodică a acţiunilor de deratizare a gospodăriilor în care sunt crescuţi porci, cu firme autorizate, în vederea combaterii rozătoarelor, care sunt vectori de transmitere a bolii.
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
- tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata
- febră
- edeme palpebrale şi faciale
- conjunctivită
- dureri musculare
- adinamie.
Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge", sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
- Tăierea clandestină a animalelor.
Citește și: Trichineloză, ce carne de porc trebuie să mănânci ca să nu te îmbolnăvești
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestatat, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie, recomandă specialiștii.
Citește mai multe despre cum se manifestă boala periculoasă și cum eviți îmbolnăvirea în acest articol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...