Costurile mari de cercetare și...
Trei copii din Arad, care ar fi răspuns unei provocări de pe TikTok numită "Superman", au ajuns la spital în acelaşi timp, cu fracturi de antebraţ, avertizează medicii, într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Copii au vârste între 11 şi 14 ani şi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad în cursul serii de marţi, cu fracturi de antebraţ.
"Pacienţii au fost preluaţi, de urgenţă, de medicul de chirurgie şi ortopedie pediatrică aflat de gardă, doi dintre ei necesitând intervenţie chirurgicală. Conform afirmaţiilor celor trei adolescenţi, cauza traumatismelor a constat în încercarea de a îndeplini o provocare lansată pe platforma TikTok", se arată în comunicat.
Medicul Adrian Pavel din cadrul SCJU Arad afirmă că cei trei copii au ajuns la spital în acelaşi timp, fiind din localităţi diferite.
"Doi dintre ei au necesitat internare şi reducere ortopedică a fracturilor în anestezie generală, suferind fracturi de antebraţ, cu deplasare, iar la al treilea nu a fost necesară internarea şi a fost imobilizat, gipsat, având tot fractură de antebraţ, dar fără deplasare. Facem apel la părinţi să fie foarte atenţi la activitatea din mediul virtual a copiilor, deoarece asemenea cazuri încep să se înregistreze în mai multe zone ale ţării, punându-le în pericol sănătatea şi siguranţa", a transmis dr. Adrian Pavel, medic-şef al Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, potrivit Agerpres.
Provocarea "Superman" presupune ca un copil să se arunce cu mâna întinsă în braţele unor prieteni, care uneori îi scapă sau îi lasă să cadă pe podea.
Cinci copii cu vârste între 10 şi 15 ani au ajuns, miercuri, la UPU-SMURD Pediatrie Târgu Mureş direct de la şcoală, acuzând contuzii şi fracturi, dintre care un caz este mai grav, un bilet de trimitere al unuia dintre ei confirmând faptul că a încercat Superman Challenge după filmuleţele postate pe TikTok.
"Astăzi au fost înregistrate cinci cazuri: contuzie abdominală, fractură cu deplasare radius drept, mai erau două fracturi şi al cincilea caz este încă în investigaţii. Vârstele copiilor sunt între 10 şi 15 ani. În prima fază, copiii nu au vrut să spună ce au păţit, apoi au spus că au căzut la şcoală, că au încercat ceva la şcoală.
Trei copii, unul cu o contuzie şi doi cu fracturi, au plecat la domiciliu, adolescentul cu fractura cu deplasare de radius, de 15 ani, urmează să fie internat.
Colegii noştri de la UPU SMURD Pediatrie au observat, astăzi, că se întâmplă ceva neobişnuit şi au început să pună întrebări. Până la urmă copiii au spus că la şcoală încercat ceva. Unul dintre cazuri avea un bilet de trimitere pe care scria că a încercat ceva ce a văzut pe TikTok, Superman Challenge", a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Mariana Negoiţă.
UPU SMURD Târgu Mureş va face o analiză a ultimelor zile pentru a stabili câţi dintre copiii ajunşi la urgenţe au încercat Superman Challenge.
Doi elevi de 14 ani care studiază la şcoli din municipiul Bistriţa au ajuns la spital cu fracturi la mâini, după ce au răspuns unei provocări pe o reţea de socializare.
"La UPU-SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa au fost aduşi vineri, 29 noiembrie, doi minori din clasele a VIII-a de la două unităţi de învăţământ din municipiul Bistriţa, prezentând fracturi osoase la membrele superioare.
Este vorba despre un băiat de 14 ani din localitatea componentă Sigmir a municipiului Bistriţa, diagnosticat cu traumatism cu fractură la antebraţul stâng, şi despre un băiat de aceeaşi vârstă, din Bistriţa, având traumatism cu fractură la nivelul umărului stâng. În ambele cazuri, fracturile au fost imobilizate, minorii fiind externaţi cu indicaţie de consult de ortopedie pediatrică", a precizat Strungari.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Vasile Şteopoaie, spune că nu a fost informat despre cazurile celor doi elevi, cu toate că ele s-au petrecut în timpul programului şcolar, şi că până acum a mai aflat doar despre un singur caz, petrecut la o şcoală de pe Valea Bârgăului, după ce le-a transmis directorilor de şcoli informarea venită din partea Poliţiei în legătură cu provocarea de pe TikTok.
"Am fost informat despre un singur caz, la o şcoală, dar fără răni grave, că i s-a dat primul ajutor în şcoală şi doar o contuzie, fără fracturi, şi nu din Bistriţa, din rural. Eu aseară, când am primit informaţia de la IPJ, de la Biroul de Siguranţă Şcolară, le-am scris pe grupul de directori să discute cu ei şi în momentul ăla un director mi-a comunicat că la noi a fost, dar nu din Bistriţa, ci din Bârgău. Din Bistriţa nu mi-a comunicat nimeni, dar vă mulţumesc că m-aţi informat, că mâine am şedinţă cu directorii", a declarat Şteopoaie pentru Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Costurile mari de cercetare și...
Acest lucru duce la AVC și infarct și...
Diagnosticul melancoliei, o formă...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când...
Zeci de copii care au răspuns unei...