Acest medicament banal pe care cu...
Boala Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă care afectează în mod semnificativ calitatea vieții celor afectați.
Vezi și: "Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Aceasta este o problemă de sănătate globală, având o incidență crescută pe măsură ce speranța de viață crește.
Primele semne ale bolii includ tremurul membrelor, rigiditatea musculară și încetinirea mișcărilor.
Vezi și: Ce înseamnă dacă ai gust amar în gură. Semnul pe care ți-l dă corpul
Deși boala nu poate fi complet vindecată, diagnosticarea timpurie și gestionarea corespunzătoare pot îmbunătăți semnificativ viața pacienților.
Controlul bolii implică o combinație de tratamente medicamentoase, intervenții neurochirurgicale în cazurile avansate și schimbări ale stilului de viaă pentru a reduce impactul simptomelor.
Medicul Vlad Ciurea ne-a explicat că boala Parkinson are o patologie ce preocupă întreaga lume, mai ales în contextul îmbătrânirii populației.
Primele semne, precum tremurul membrelor superioare și rigiditatea corporală, necesită o intervenție rapidă pentru identificarea cauzelor declanșatoare, precum stresul sau alte afecțiuni asociate.
Medicul subliniază importanța diagnosticării precoce prin imagistica (RMN) și stadializare, pentru a stabili tratamente specifice fiecărei etape a bolii.
În cazurile avansate, neurochirurgia funcțională poate fi o soluție, incluzând implantarea de izotopi sau iradieri țintite.
"Parkinson este o problemă, o patologie care preocupă pe toată lumea, nu numai în România, ci în toată Europa și poate în toată lumea.
Cu cât civilizația crește, cu atât rata medie de viață a crescut, cu atât persoanele puțin mai mature sunt alături de noi și sunt peste tot la nivel de părinți, bunici.
Și când apar primele fenomene de tremur ale membrelor superioare și rigiditatea corpului, cele două elemente ale bolii Parkinson, trebuie imediat văzut care sunt factorii declanșatori: factorii de tensiune, factorii de diabet, factorii de stres.
Deci dacă se poate, a preveni este foarte ușor de spus, dar e foarte greu de făcut", a declarat medicul Vlad Ciurea, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Academia de Sănătate".
"Ceea ce se poate face la primele semne de boală de Parkinson, adresați-vă unui medic neurolog specialist în Parkinson, care exact știe să vă coordoneze mai departe ce aveți de făcut.
Diagnosticul pe RMN care să vadă leziuni distructive, vasculare, demielinizante este foarte important și după aceea există o stadializare a bolii Parkinson și pentru fiecare stadiu există un anumit tratament.
Nu trebuie neglijat, trebuie făcute cât mai cât mai repede și investigațiile și tratamentul.
Dacă am ajuns la un Parkinson constatat neurologic, cu elemente clare, cu diagnostic precis și cu leziuni intra-cerebrale, în momentul acesta se poate interveni.
S-a pus problema de implantare de izotopi într-o anumită zonă din profunzimea creierului ca să oprească mișcarea.
S-au făcut și iradieri centrate de zona respectivă și a contribuit foarte mult și diagnosticul imagistic și activitatea robotică pentru a lovi exact în zona respectivă.
Există rezultate bune, există centre care au dezvoltat, am lucrat cu un centru din Viena care a dezvoltat foarte bine aceste proceduri.
Există neurochirurgie funcțională, avem în țară, dacă îmi dați voie să vă spun în momentul de față cea mai bună neurochirurgie funcțională o avem în Timișoara pentru că avem un conferențiar care vine din Vest, a lucrat ani de zile la Lion, a aprofundat aceste procedee, deci le avem, exact în această boală Parkinson.
Rezultatele nu pot să fie 100% bune, dar este un progres, este un pas", a mai spus medicul Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest medicament banal pe care cu...
Acest semn banal care apare pe...
Această cauză ascunsă, greu de...
Aceste chisturi se pot transforma în...
Tehnica ce vindecă AVC ischemic. Un AVC îți poate schimba viața în...
Această terapie le oferă pacienților...
"Rezultatele sunt bune!". Primul semn...
Această decizie banală îți distruge...