Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Transplant de testicule, al doilea din lume. Unde a avut loc intervenția
12 dec 2019 / 20:33
Un bărbat de 36 de ani care s-a născut fără testicule a primit unul donat de fratele său - geamăn monozigot - în urma unei operaţii complicate de transplant, prima de acest tip realizată în Serbia şi a doua în întreaga lume.
Operație de transplant

Transplant, testicule. Intervenţia de transplant de testicule s-a prelungit peste şase ore într-o clinică din Belgrad și a fost realizată la începutul lunii decembrie, potrivit presei locale, citată de Agerpres. Pacientul se recuperează cu succes şi, după o perioadă, va putea să aibă copii, informează ziarul sârb Novosti. Terapia imunosupresoare, folosită de obicei pentru a evita respingerea organului transplantat, nu este necesară în cazul acestei operaţii, având în vedere că este vorba despre gemeni monozigoţi. Geamănul sănătos i-a donat un testicul fratelui său, care s-a născut cu unul foarte mic şi care a fost nevoit întreaga viaţă să urmeze o terapie cu testosteron.

La puţine zile după operaţie, corpul pacientului a început să producă testosteron pe cale naturală. "Organul este vital şi începe să funcţioneze. S-a stabilit funcţionarea corectă a vaselor sangvine", a explicat chirurgul Miroslav Djordjevic, care a participat la operaţie. Posibilii candidaţi la un astfel de transplant sunt persoanele născute fără testicule sau cele care le-au pierdut în urma unor leziuni sau a unor forme de cancer, dar experţii nu se aşteaptă ca asemenea operaţii să devină o rutină.

"După o astfel de operaţie se ridică o întrebare etică: Al cui este copilul conceput după transplant? Pe de altă parte, în cazurile în care nu este vorba de gemeni monozigoţi este nevoie de o terapie imunosupresoare întreaga viaţă, ceea ce ar pune în pericol viaţa pacientului", a explicat medicul sârb.

La operaţie au participat specialişti din Serbia şi din Statele Unite.


Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri