Testul de un minut care îți arată dacă ai probleme cu inima. Evenimentele majore care duc la infarct

inima - FOTO: Freepik@nndanko
Un nou test promite să revoluționeze modul în care evaluăm riscul de atac de cord în doar un minut. Acest instrument simplu și rapid utilizează datele personale și valorile colesterolului pentru a estima riscul de a suferi un atac de cord în următoarele șase luni.

Cu un simplu test de sânge și doar un minut din timpul tău, acum poți evalua riscul personal de atac de cord în următoarele șase luni. Cercetătorii suedezi au dezvoltat acest instrument online, care folosește datele tale și valorile colesterolului pentru a oferi o imagine clară a sănătății tale cardiovasculare și a posibilelor riscuri iminente.

Infarctul miocardic, detectat prin teste

În cazul norocos în care un atac de cord iminent este detectat înainte să se întâmple, acest lucru se datorează adesea unei observații bune făcute de, să zicem, un medic de familie, care poate observa simptome sau poate observa un semn de avertizare în analizele de sânge ca parte a unui control de rutină.

Testul de un minut care arată sănătatea inimii

Un grup de cercetători suedezi au recunoscut că atacurile de cord sunt "una dintre principalele cauze de deces la nivel global, dar notoriu de dificil de prezis" și au răspuns prin realizarea unei cercetări, care a condus la dezvoltarea unui nou model convingător de predictor al atacului de cord, care durează aproximativ un minut să fie completat dacă cunoști valorile colesterolului.

Vezi și: Cum să scapi de balonare şi gaze intestinale în 60 de secunde

Infarctul miocardic, influențat de evenimentele majore din viață

Johan Sundström, MD, PhD, autorul principal al studiului, cardiolog și profesor de epidemiologie la Universitatea din Uppsala din Suedia, a subliniat lunile cruciale care preced unui atac de cord.

"Știm că perioada imediat anterioară unui atac de cord este foarte dinamică. De exemplu, riscul unui atac de cord se dublează în luna de după un divorț, iar riscul unui eveniment fatal de cord este de cinci ori mai mare în săptămâna de după un diagnostic de cancer", a explicat Johan Sundström, MD, PhD, autorul principal al studiului, cardiolog și profesor de epidemiologie la Universitatea din Uppsala din Suedia, potrivit The Healthy.

Vezi și: 9 băuturi care ard grăsimea de pe abdomen și te scapă de "colăcei". Le poți bea înainte de culcare

Cum funcționează testul

Probleme cardiace - FOTO: Freepik@violetkaipa

Scopul lor a fost să identifice biomarkeri, sau indicatori specifici în corp, care pot semnala amenințarea iminentă a unui atac de cord, lăsând astfel loc pentru intervenții timpurii și măsuri potențial salvatoare de viață.

Descoperirile, publicate în revista de specialitate Nature Cardiovascular Research în februarie 2024, introduc un simplu test de sânge și un instrument online care poate prezice riscul de atac de cord în termen de șase luni, ajutând persoanele să obțină aceste informații critice înainte să fie prea târziu.

Înțelegerea riscului de atac de cord Cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 169.000 de indivizi din șase cohorte europene, toți fără istoric anterior de boli de inimă. În decurs de șase luni după această analiză, 420 de participanți au avut primul lor atac de cord.

Prin compararea sângelui persoanelor care au avut un atac de cord cu cel al celor care au rămas sănătoși, studiul a identificat markeri cheie - 48 de proteine, 43 de metabolite și factori clinici precum vârsta, sexul și presiunea arterială - care indicau un risc crescut de atac de cord.

În mod remarcabil, proteina Brain Natriuretic Peptide a fost identificată ca un predictor semnificativ al atacului de cord. Această peptidă poate fi identificat printr-un test relativ simplu de sânge.

În plus, această cercetare a condus la dezvoltarea unui instrument online accesibil care permite persoanelor să-și evalueze riscul de atac de cord în următoarele șase luni. Unele dintre datele de care vei avea nevoie sunt:

Vezi și: COVID, asociat cu o boală autoimună dureroasă. Apare la peste un an de la infectare

- nivelurile tale de colesterol HDL și LDL

- înălțime circumferința taliei 

Niciun instrument nu este la fel de promițător ca îngrijirea directă din partea unui medic, astfel că prevenția este cea mai bună opțiune.

Cercetătorii menționează că orice concluzii generale trebuie privite cu rezervă, spunând "acest model de predicție a fost dezvoltat într-o populație compusă în mare parte din indivizi europeni de vârstă mijlocie și cum funcționează în alte populații este necunoscut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel