Terapia predictivă personalizată, noua abordare în tratamentul afecțiunilor dermatologice

Boli de piele
Medicii dermatologi trag un semnal de alarmă: din cauza pandemiei COVID-19 pacienții întârzie să se prezinte la medic și, din păcate, din ce în ce mai mulți ajung să fie diagnosticați cu boli de piele depistate în stadii avansate. Din fericire, inovațiile din dermatologie vin în ajutor multor pacienți, arată Medicul primar dermatolog Alin Nicolescu.  

Bolile de piele au un impact major asupra stării de sănătate și a calității vieții. Din fericire, inovația în medicină a condus la noi soluții terapeutice, la noi abordări, atât în privința diagnosticării, cât și în privința tratamentului pentru pacienții cu afecțiuni dermatologice.

Într-un interviu exclusiv pentru Sursa Zilei, medicul primar dermatolog Alin Nicolescu a vorbit despre abordarea holistică a pacienților și despre terapia predictivă personalizată, inovații aplicate deja în țara noastră.

„Noi am propus această abordare holistică a pacientului. Noi tratăm pacienți, nu boli. Aceasta este una din inovațiile în dermatologie. O alta este modul în care tratăm pentru că, până acum, de multe ori se trata reactiv. La nevoie. Pacientul venea, avea o problemă, îi dădeam un tratament, mai venea a doua oară când reapărea problema.

Nu. Acum, noi am trecut la ceea ce înseamnă terapie predictivă personalizată, adică, eu, medicul, mă gândesc la pacientul din fața mea și la boala lui în contextul celorlalte afecțiuni, văd dacă pentru pacientul acesta, poate, un medicament este mai rapid. Poate că alt medicament, care este ceva mai lent pentru boala lui, îl ajută și la celelalte boli”, a explicat, pentru Sursa Zilei, medicul primar Alin Nicolescu.

La rândul său, prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a vorbit despre inovația în dermatologie.

„Domeniul dermatologiei este unul în care inovația este foarte important, dacă ne gândim la faptul că există un număr foarte mare de afecțiuni dermatologice, care, în realitate, au o incidență și prevalență relativ mica.

Și asta face ca, tradițional, dacă încercăm să facem o evaluare cantitativă, există foarte multe afecțiuni dermatologice pentru care nu avem deloc medicamente. Medicamentele frecvent utilizate off label, deci, în afara indicațiilor aprobate, de multe ori sunt utilizate doar în baza unor rapoarte de caz sau a unor mici studii de serie sau studii clinice de mici dimensiuni și sunt probabil zeci, dacă nu sute de afecțiuni dermatologice la care nu avem de fapt medicamente autorizate” a explicat explicat prof. dr. farm. Robert Ancuceanu.

Care sunt afecțiunile dermatologice cele mai frecvent întâlnire și cu ce medicamente revoluționare pot fi ale tratate, aflați pe SursaZilei.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel