Substanța responsabilă de boala Parkinson: se folosește la curățat covoare

Pacientă
Cercetătorii consideră că un factor important în declanșarea bolii Parkinson este o substanță chimică utilizată în curățarea uscată și în produsele de uz casnic, cum ar fi lustruirea pantofilor și produsele de curățat covoare din SUA.

Întrebat despre viitorul bolii Parkinson în SUA, dr. Ray Dorsey spune: „Suntem pe vârful unui aisberg foarte, foarte mare”.

Dorsey, neurolog la Universitatea din Rochester Medical Center și autor al Sfârșitului bolii Parkinson, crede că o epidemie de Parkinson este la orizont. Parkinson este deja cea mai rapidă creștere a tulburărilor neurologice din lume; în SUA, numărul persoanelor cu Parkinson a crescut cu 35% în ultimii 10 ani, spune Dorsey, și „Credem că în următorii 25 de ani se va dubla din nou”.

Majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopate - le lipsește o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea mediului la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresarea industrială, curățarea chimică și produsele de uz casnic, cum ar fi unele lacuri de încălțăminte și produse de curățat covoare.

Până în prezent, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru sănătatea umană provin de la lucrătorii care sunt expuși substanței chimice la locul de muncă. Un studiu din 2008 analizat în Annals of Neurology, de exemplu, a constatat că TCE este „un factor de risc pentru parkinsonism”. Și un studiu din 2011 a conformat aceste rezultate, constatând „o creștere de șase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Dr. Samuel Goldman de la Institutul Parkinson din Sunnyvale, California, care a condus studiul publicat în revista Annals of Neurology, a scris: „Studiul nostru confirmă faptul că contaminanții de mediu obișnuiți pot crește riscul de a dezvolta Parkinson, care are un public considerabil implicații asupra sănătății.” În afara studiilor de genul acesta, Departamentul Muncii din SUA a emis un ghid privind TCE, spunând: „Consiliul consideră [...] expunerile la disulfură de carbon (CS2) și tricloretilenă (TCE) care se presupune că provoacă, contribuie , sau agrava Parkinsonismul. "

TCE este un cancerigen legat de carcinomul cu celule renale, cancere ale colului uterin, ficatului, pasajelor biliare, sistemului limfatic și țesutului mamar masculin și defecte cardiace fetale, printre alte efecte. Relația sa cunoscută cu Parkinson poate fi adesea trecută cu vederea datorită faptului că expunerea la TCE poate preceda debutul bolii cu zeci de ani. În timp ce unii oameni expuși se pot îmbolnăvi rapid, alții pot lucra sau trăiesc în mod necunoscut pe locuri contaminate pentru cea mai mare parte a vieții lor înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Cei aflați în apropierea site-urilor de listă a priorităților naționale Superfund (site-uri cunoscute a fi contaminate cu substanțe periculoase precum TCE) prezintă un risc deosebit de mare de expunere. Santa Clara, California, de exemplu, găzduiește nu numai Silicon Valley, ci și 23 de situri de fonduri - cea mai mare concentrație din țară. Unele țări reglementează puternic TCE: utilizarea sa este interzisă în UE fără autorizație specială, notează The Guardian.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cum se folosește, de fapt, piatra ponce. Ce nu știai despre ea

Crossuri externe

pixel