STUDIU-PREMIERĂ: Varianta Delta de COVID găsită în sânge și în placentă la gravide care au născut copii morți și au avut complicații ale sarcinii

Gravida
Descoperirile cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital și de la Brigham and Women's Hospital ajută la elucidarea cercetărilor anterioare care sugerează că varianta Delta de coronavirus este o amenințare în timpul sarcinii, atât asupra mamei cât și a copilului. 

Aproape 2 milioane de bebeluși sunt născuți morți în fiecare an – sau 1 la fiecare 16 secunde – conform estimărilor realizate de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Grupul Băncii Mondiale și Divizia Populației a Departamentului Economic al Națiunilor Unite.

Marea majoritate a nașterilor de copii morți, 84%, apar în țările cu venituri mici și medii mici, potrivit unui raport intitulat „O tragedie neglijată: povara globală a nașterii de copii morți” (link direct raport), publicat de cele patru ari instituții. 

Dar lucrurile s-au complicat ăn timpul pandemiei COVID-19, pentru că la acest risc deja existent s-a adăugat și cel dat de infecția cu coronavirus. Datele colectate de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și de la Brigham and Women's Hospital (BWH) și analizate într-un studiu publicat în Journal of Infectious Diseases (link direct studiu) indică faptul că femeile însărcinate care au făcut COVID-19 au avut un risc crescut de a naștere un copil mort atunci când varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 era tulpina dominantă în Statele Unite. Cercetătorii au identificat varianta Delta în sângele și placenta mai multor femei cu COVID-19 care ai căror copii s-au născut morți și/sau au avut complicații ale sarcinii.

Studiile anterioare au indicat că boala COVID-19 reprezintă o amenințare pentru femeile însărcinate și pentru fetuși. Recent, a apărut suspiciunea că varianta Delta a SARS-CoV-2 poate fi deosebit de periculoasă în timpul sarcinii. La sfârșitul lunii noiembrie 2021, Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că femeile însărcinate cu COVID-19 au avut un risc de patru ori mai mare de a avea avorturi spontane decât gravidele neinfectate în perioada în care varianta Delta a cauzat majoritatea infecțiilor cu SARS-CoV- 2 în Statele Unite. 

Nașterea unui copil mort este definită ca moartea unui făt după săptămâna 20 de sarcină.

E o manifestare sistemică a COVID-19

La începutul pandemiei, înainte ca varianta Delta să devină tulpina dominantă în Statele Unite, dr Andrea Edlow, specialist în medicină materno-fetală la MGH, și câțiva colegi de-ai ei au studiat 64 de femei însărcinate cu COVID-19 și au descoperit că niciuna nu avea niveluri detectabile de SARS-CoV-2 în sângele lor sau placente. Dar, pe măsură ce varianta Delta s-a răspândit în toată țara în 2021, Edlow a început să aibă suspiciuni. „Părea că vedem și mai multe mame bolnave și un număr disproporționat de copii născuți morți”, spune Edlow.

Edlow și echipa ei au primit permisiunea de a analiza tampoane nazale, sânge din cordonul ombilical și placentele a trei femei care au avut COVID-19 la sfârșitul sarcinii, dintre care niciuna nu fusese vaccinată împotriva coronavirusului. Două dintre femei au născut copii morți, iar fătul celei de-a treia femeie a fost născut prin cezariană de urgență (pentru că starea sa se agrava). Aceste probe de sânge și țesut au fost secvențiate viral la BWH în laboratorul de virologie translațională condus de dr Jonathan Li.

Rezultatele au fost înfiorătoare. „Toate mamele aveau virus detectabil în sânge. Toate aveau niveluri ridicate de virus detectabil în tampoanele nazale. Toate aveau placente infectate”, a explicat dr Edlow. Iar secvențierea virală a confirmat că fiecare femeie a fost infectată cu varianta Delta a SARS-CoV-2. „Acest lucru a fost cu siguranță diferit de ceea ce am văzut cu prima tulpină de SARS-CoV-2 în timpul primei părți a pandemiei”, a subliniat cercetătorul.

Li notează și că, în timp ce COVID-19 este considerat pe scară largă ca fiind o boală pulmonară, studiile indică faptul că atunci când coronavirusul intră în fluxul sanguin (viremie) se poate răspândi în tot corpul și poate provoca insuficiență de organ și alte complicații severe. „Testele noastre au arătat că virusul a fost diseminat pe scară largă la acești trei pacienți”, a arătat Li. Acest lucru pare să fi dus la o inflamație severă a placentei, care probabil a cauzat decesul copiilor înainte de naștere și celelalte complicații. „Acesta reprezintă un alt exemplu de manifestări sistemice ale COVID-19”.

Cercetătorii nu pot spune deocamdată de ce varianta Delta este o amenințare mai mare pentru sarcină decât tulpinile anterioare de SARS-CoV-2 și nici impactul potențial al variantei Omicron, care pare să devină dominantă acum la nivel mondial. 

Cu toate acestea, dr Edlow speră că aceste descoperiri să ajute la întărirea mesajelor de sănătate publică care vizează combaterea dezinformării care determină femeile însărcinate să se teamă de vaccinurile COVID-19. „Nașterea de copii morți, nașterea prematură și rezultatele neonatale proaste sunt toate asociate cu infectarea cu COVID-19. (...) Dacă vrei să faci cel mai bun lucru pentru copilul tău, vaccinează-te”, conchide dr Edlow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel