Stresul, dușmanul tinereții: cum afectează celulele
09 apr 2019, 19:27

Creierul este în permanență cercetat de oamenii de știință
Stresul afectează capetele cromozomilor și duce la îmbătrânire, este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California.

Un studiu făcut în 2004 de cercetători de la Universitatea California arată că femeile cu niveluri mari de stres psihologic au telomeri – capetele cromozonilor - mai scurți. Iar asta asta duce la îmbătrânirea celulară, potrivit scientificamerican.com.

Cercetarea, coordonată de Elissa S. Epel, s-a desfășurat pe două grupuri de femei: mame cu nivel mare de stres și mame nestresate. Testele pe cele două grupuri a arătat că la femeile foarte stresate erau îmbătrânirea celulară era cu 10 ani în plus față de celelalte.

Potrivit sursei citate, telomerii sunt capetele cromozomilor care asigură stabilitatea genetică și care se scurtează natural cu fiecare replicare celulară. Telomeri mai scurți înseamnă o vârstă biologică mai mare.

„Noile descoperiri sugerează un mecanism celular pentru modul în care stresul cronic poate provoca debut precoce al bolii. Stresul cronic pare să aibă potențialul de a scurta viața celulelor, cel puțin a celor imune", susține Elissa Epel, citată de scientificamerican.com.

În studiu au fost implicate 39 de mame de copii cu boli cronice și alte mame cu copii sănătoși. Într-un chestionar, femeile cu copii bolnavi au susținut că sunt mai stresate în comparație cu cele care au copii sănătoși. Plecând de a aceste constatări, cercetătorii au luat probe de celule și au comparat nivelele de stres cu lungimea telomerilor.

Concluzia? Au găsit corelații între nivelurile de stres și îmbătrânirea celulară, întărindu-le ideea centrală a studiului.

Studiul poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Despre ovarele polichistice și cancerul de col uterin. Cătălin Herghelegiu (SANADOR), la DC Medical
EXCLUSIV
Despre ovarele polichistice și cancerul de col uterin. Cătălin Herghelegiu (SANADOR), la DC Medical

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?