Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Stresul cronic, ce efecte devastatoare are asupra neuronilor
10 aug, 00:05
Stresul cronic provocă moartea autofagă a celulelor stem neuronale. Practic, stresul face ca neuronii să se autodistrugă, ceea ce poate duce la boli precum schizofrenia sau Alzheimer.
Stresul cronic

O echipă de cercetători de la Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology (DGIST) condusă de profesorul Seong-Woon Yu  a descoperit că stresul cronic provoacă moartea autofagă a celulelor stem neuronale adulte din hipocamp (NSC). Aceste descoperiri vor deschide noi strategii pentru combaterea bolilor neuronale asociate stresului, consideră specialiștii.

Stresul cronic este asociat cu diverse boli mintale precum depresia și schizofrenia, care au devenit probleme sociale foarte grave. Stresul poate crește chiar riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Cu toate acestea, mecanismele exacte care stau la baza afectării funcțiilor creierului nu au fost cunoscute încă.

Deși ce studiile anterioare efectuate pe animale au descoperit că generarea de noi neuroni este mult mai mică la șoarecii stresați, apoptoza, o notă cale de sinucidere celulară nu a fost găsită în NSC-uri, ceea ce a dus la concluzia că moartea celulară nu este legată de pierderea de NSC-uri în timpul stresului.

Echipa profesorului Yu a descoperit pentru prima dată că stresul cronic provoacă moartea autofagă a celulelor stem neuronale hipocampale adulte. Autofagia (auto-mâncare - în limba greacă) este un proces celular pentru a proteja celulele de condiții nefavorabile prin digestia și reciclarea materialelor celulare interioare, prin care celulele pot elimina componente toxice sau vechi intracelulare și pot obține nutrienți și metaboliți pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, autofagia se poate transforma într-un proces de autodistrugere în anumite condiții, ceea ce duce la moartea celulelor autofage. Aceasta este o formă de moarte celulară, distinsă de apoptoză prin rolul cauzator al autofagiei pentru dispariția celulelor. Folosind celulelor stem neuronale obținute de la rozătoare și șoareci modificați genetic, echipa de cercetare a descoperit că moartea celulelor stem neuronale hipocampale este prevenită și funcțiile normale ale creierului sunt menținute fără simptome de stres, atunci când Atg7, una dintre genele majore autofagice, a fost ștearsă.

Gena care declanșează autofagia celulelor stem neuronale 

Echipa de cercetare a examinat și mai mult mecanismul care controlează inducerea autofagiei a celulelor stem neuronale în mai mare profunzime, dovedind că gena SGK3 (ser/regulată a glucozarticoidului kinazei) este declanșatorul inițierii autofagiei. Prin urmare, atunci când gena SGK3 este îndepărtată, celulele stem neuronale hipocampale nu suferă de moarte celulară și sunt scutite de stres.

Profesorul Yu a spus: „Este clar din studiul nostru că defectele cognitive și tulburările de dispoziție provocate de stres sunt prin moartea autofagă a celulelor stem neuronale hipocampale adulte. Cu următoarele cercetări vom putea face un pas mai departe spre dezvoltarea unui tratament eficient al tulburărilor psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea. În plus, bolile neurodegenerative legate de stres, inclusiv demența, ar putea, de asemenea, beneficia de studiul nostru pentru a dezvolta împreună inhibitorul SGK3.”

 

Sursa: AICI.

 


Ştiri Recomandate

Estrogen, cum afectează nivelul acestuia funcția vaselor de sânge
Herpes genital, primul vaccin împotriva infecției
Obezitatea, cum dăunează arterelor și contribuie la bolile cardiace
Tensiunea arterială: ce semnifică cele două cifre și de ce e importantă și cifra cea mică
Colesterolul, cât de important este în organism
Depunerile de calciu: când pot sugera un posibil cancer
Primele simptome de sarcină: De la greață la oboseală, la ce să te aștepți
Pacientă într-un spital de psihiatrie, a ajuns pe acoperișul unității medicale
Comentarii