Știrile zilei în Sănătate. Finanțare semnificativă pentru terapia anti-COVID. Acuzații de monopol asupra tratamentului pentru sindromul Cushing

stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@veevc83
Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical. 

Acoperirea medicamentelor pentru pierderea în greutate de către angajatori crește semnificativ, arată un sondaj. Aproximativ o treime din planurile de sănătate ale angajatorilor din SUA oferă acoperire pentru medicamentele GLP-1, atât pentru managementul diabetului, cât și pentru pierderea în greutate, în creștere față de anul trecut, conform unui sondaj al International Foundation of Employee Benefit Plans, dat publicității joi.

Medicamentele GLP-1 pentru pierderea în greutate au crescut ca procent din cheltuielile generale ale angajatorilor cu reclamațiile medicale la 8,9% în 2024 față de 6,9% în 2023, arată sondajul grupului de comerț. Doar aproximativ 26% dintre angajatori ofereau aceste medicamente anul trecut, transmite Reuters.

Al doilea producător chinez caută aprobare pentru genericul Ozempic

Un al doilea producător chinez a depus cerere pentru aprobarea vânzării unei versiuni generice a medicamentului Novo Nordisk pentru diabet, Ozempic, în China. Grupul farmaceutic Livzon a declarat săptămâna aceasta că subsidiara sa caută aprobare pentru a vinde medicamentul pentru controlul glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2 și pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore adverse la cei care au și boală cardiovasculară.

Finanțare semnificativă pentru vaccinurile anti-COVID

Guvernul SUA va finanța studii de până la 500 de milioane de dolari pentru vaccinuri orale și nazale COVID. Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a anunțat joi că va furniza până la 500 de milioane de dolari pentru studii de fază intermediară care evaluează vaccinurile administrate sub formă de spray nazal sau pilulă pentru protecția împotriva COVID-19 simptomatic.

Fondurile fac parte din Proiectul NextGen, o inițiativă de 5 miliarde de dolari condusă de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), menită să avanseze o serie de noi vaccinuri și terapii inovatoare pentru o protecție mai largă și mai durabilă împotriva infecției cu COVID-19.

Teva acuză Corcept de monopol asupra medicamentului pentru sindromul Cushing

Teva dă în judecată Corcept pentru "monopol" asupra mifepristone pentru o tulburare rară. Teva Pharmaceuticals a dat în judecată rivalul Corcept Therapeutics într-un tribunal federal din San Francisco joi, acuzându-l că monopolizează piața medicamentului Korlym pe bază de mifepristone, folosit pentru tratarea sindromului hormonal rar numit sindromul Cushing.

Procesul susține că Corcept și farmacia specializată Optime Care, singurul distribuitor al Korlym, au orchestrat "o schemă complexă pentru a prelungi monopolul Corcept prin înăbușirea competiției de la Teva la fiecare pas". Teva l-a acuzat pe Corcept că "plătește mită și recompense" medicilor pentru a-i determina să prescrie medicamentul Korlym de marcă.

Moderna raportează eficacitatea non-inferioară a vaccinului COVID de nouă generație

Moderna afirmă că vaccinul său COVID de nouă generație are o eficacitate non-inferioară celei actuale. Moderna a declarat joi că vaccinul său candidat COVID-19 de nouă generație a demonstrat că nu este inferior din punct de vedere al eficacității în comparație cu vaccinul său aprobat într-un studiu de fază avansată.

Vaccinul experimental, care a îndeplinit obiectivul principal al studiului, a fost testat la peste 11.000 de persoane cu vârsta de 12 ani și peste. Vaccinul a prezentat o eficacitate superioară la adulți în comparație cu vaccinul actual vândut sub marca Spikevax.

Răspândirea gripei aviare crește riscul de infecții umane

Oficialii avertizează că o mai mare răspândire a gripei aviare în SUA ar crește riscul de infecții umane. Răspândirea continuă a gripei aviare în turmele de bovine din SUA creează oportunități suplimentare pentru infecții umane, au declarat oficialii federali joi, îndemnând fermele să adopte măsuri sporite de biosecuritate pentru a limita virusul.

Conform Departamentului de Agricultură al SUA, gripa aviară a fost raportată în 94 de turme de bovine din 12 state începând din martie târziu.

FDA SUA clasifică retragerea dispozitivelor gonflabile Teleflex drept "cea mai serioasă"

Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA a clasificat retragerea dispozitivelor gonflabile ale Teleflex, care cresc aportul de sânge către mușchiul inimii, drept "cea mai serioasă".

Dispozitivele sunt utilizate la pacienții care suferă intervenții chirurgicale cardiace și non-cardiace și pentru tratarea celor care au avut insuficiență cardiacă sau sindrom coronarian acut, o grupă de boli în care fluxul sanguin către inimă scade.

Executivi de la startupul ADHD, acuzați de fraudă cu Adderall

Fondatorul și medicul principal al unei startup-uri de telehealth din San Francisco au fost acuzați joi de Departamentul de Justiție al SUA că au coordonat un scheme frauduloase de 100 de milioane de dolari pentru distribuția online a Adderall și altor stimulante. Fondatoarea Done Global, Ruthia He, și președintele clinic David Brody sunt primii acuzați în procesul federal legat de distribuția ilegală presupusă a medicamentelor asociate cu o companie de telehealth.

Curtea Supremă a SUA menține accesul la pilula de avort mifepristone

Curtea Supremă a SUA a respins joi o cerere a grupurilor anti-avort și a medicilor de a restricționa accesul la pilula de avort, acordând o victorie administrației Președintelui Joe Biden în eforturile sale de a menține un acces larg la medicament.

Judecătorii, doi ani după ce au eliminat recunoașterea dreptului constituțional la avort, au decis cu 9-0 să anuleze decizia unui tribunal inferior de a reduce pașii US Food and Drug Administration din 2016 și 2021 care au ușurat modul în care medicamentul numit mifepristone este prescris și distribuit. Decizia a fost redactată de judecătorul conservator Brett Kavanaugh.

Curtea Supremă SUA protejează accesul la pilula de avort mifepristone

Decizia Curții Supreme a SUA de joi de a menține pilula de avort mifepristone pe piață fără noi restricții încheie un capitol al luptei legale privind medicamentul, dar eforturile opozanților avortului de a restricționa utilizarea sa nu s-ar putea încheia.

În respingerea unei acțiuni în justiție de către grupurile medicale anti-avort și medici, Curtea Supremă nu a judecat reclamația lor că US Food and Drug Administration (FDA) a acționat în mod necorespunzător când a ușurat restricțiile privind mifepristone, inclusiv permiterea prescrierii prin telemedicină și distribuirea prin poștă. În schimb, curtea a constatat că ei nu au demonstrat că au suferit tipul de prejudiciu care ar permite intentarea unui proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel