Știrile zilei în Sănătate. UE asigură 40 de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 țări. Tratamentul pentru colangita biliară, aprobat

stirile zilei in sanatate - FOTO: Freepik@vecstock
Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical. 

SUA lansează o nouă echipă de lucru pentru combaterea țigărilor electronice ilicite. Departamentul de Justiție al SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) au lansat luni o nouă echipă de lucru care va viza vânzarea și distribuția țigărilor electronice ilicite, într-o mișcare de protejare a tinerilor de produsele de vaping ilegale.

Noua inițiativă de aplicare a legii vine după ce FDA a emis peste 1.100 de scrisori de avertizare către producători, importatori, distribuitori și retaileri pentru vânzarea sau distribuirea ilegală a unor noi produse de tutun neautorizate, inclusiv țigări electronice, transmite Reuters.

Sportivii olimpici apelează la tehnologia pentru diabet în căutarea medaliilor

Olimpicii, inclusiv maratonistul olandez Abdi Nageeye, folosesc un nou instrument pe care speră să-l ajute în obținerea medaliilor în această vară: monitoare mici care se atașează pe piele pentru a urmări nivelurile de glucoză din sânge. Monitoarele continue de glucoză (CGM) au fost dezvoltate pentru utilizarea de către pacienții cu diabet, dar producătorii lor, conduși de Abbott și Dexcom, văd, de asemenea, oportunități în sport și wellness.

Director executiv Eli Lilly așteaptă datele despre pilula pentru obezitate în aprilie 2025

Datele din studiul de fază finală al Eli Lilly despre pilula experimentală pentru obezitate, orforglipron, sunt așteptate în aprilie 2025, a declarat luni un director executiv de top al companiei. Pilula face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de incretine, concepute pentru a imita acțiunea hormonului GLP-1, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, încetinind golirea stomacului și reducând pofta de mâncare.

UE va asigura 40 de milioane de vaccinuri împotriva gripei aviare pentru 15 țări

UE va semna marți un contract pentru a asigura peste 40 de milioane de doze de vaccin preventiv împotriva gripei aviare pentru 15 țări, primele livrări urmând să fie trimise în Finlanda, au declarat luni oficialii UE. Acordul asigură până la 665.000 de doze de la producătorul de vaccinuri CSL Seqirus și include o opțiune pentru încă 40 de milioane de vaccinuri pentru o perioadă maximă de patru ani. Vaccinurile vor fi achiziționate în comun de către brațul de urgență sanitară al Comisiei Europene, HERA, și 15 țări din UE și din Spațiul Economic European.

GSK cere să facă apel la decizia din Delaware care permite continuarea cazurilor Zantac

GSK și alți producători de medicamente au cerut luni unei instanțe din Delaware permisiunea de a face apel la o hotărâre care permite continuarea a peste 70.000 de procese care susțin că medicamentul pentru arsuri stomacale Zantac provoacă cancer. Dacă judecătorul Vivian Medinilla de la Curtea Superioară din Delaware aprobă petiția, la care s-au alăturat și Pfizer, Sanofi și Boehringer Ingelheim, apelul va merge direct la Curtea Supremă din Delaware. Dacă aceasta o respinge, GSK a spus că companiile vor cere direct Curții Supreme să audieze cazul.

Vaccinul combinat COVID/flu al Moderna superior vaccinurilor separate în studiu

Moderna a declarat luni că vaccinul său combinat pentru protecția împotriva COVID-19 și a gripei a generat un răspuns imunitar mai puternic la adulții cu vârsta de 50 de ani și peste, comparativ cu vaccinurile separate împotriva virusurilor, într-un studiu de fază târzie. În studiu, combinația folosind tehnologia ARN mesager a generat mai mulți anticorpi decât vaccinurile tradiționale actuale pentru gripă și vaccinul COVID Spikevax de la Moderna, a spus compania.

Abbott obține aprobarea FDA pentru două monitoare de glucoză fără rețetă

Abbott Laboratories a declarat luni că autoritatea de reglementare din SUA a aprobat două noi dispozitive de monitorizare a glucozei fără rețetă ale companiei, extinzând prezența sa într-o piață în creștere rapidă, de miliarde de dolari. Dispozitivele, unul pentru persoanele preocupate de sănătate și altul pentru cei cu diabet, urmează FreeStyle Libre al companiei, care generează peste 1 miliard de dolari în fiecare trimestru și este vândut pe bază de rețetă pentru pacienții cu diabet.

FDA SUA acordă aprobarea accelerată pentru medicamentul pentru ficat al Genfit și Ipsen

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a acordat aprobarea accelerată pentru medicamentul Iqirvo al producătorilor francezi de medicamente Ipsen și Genfit pentru o boală inflamatorie cronică a ficatului, au spus luni companiile. Colangita biliară primară (PBC) cauzează inflamația micilor canale biliare din ficat și, în cele din urmă, le distruge. Aceasta afectează în principal femeile cu vârste între 30 și 60 de ani, impactând 75.000 de persoane în Statele Unite.

Director executiv Eli Lilly spune că se observă plăți directe pentru medicamentul împotriva obezității în SUA

Un director executiv de top al Eli Lilly a declarat luni că mai mulți pacienți plătesc prețul integral pentru medicamentul împotriva obezității Zepbound decât cei care au plătit pentru predecesorul său, Mounjaro. Patrik Jonsson, Președintele Diviziei de Diabet și Obezitate de la Lilly, vorbind la o conferință de sănătate organizată de Goldman Sachs, a spus că un procent mediu de o singură cifră al pacienților au plătit prețul integral pentru Zepbound în primul trimestru al anului 2024 în SUA, comparativ cu procentul scăzut de o singură cifră pentru Mounjaro.

Medicamentul pentru Alzheimer al Lilly primește sprijin unanim din partea comitetului consultativ al FDA

Consultanții externi ai Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA au votat luni în unanimitate că beneficiile tratamentului experimental pentru Alzheimer al Eli Lilly, donanemab, depășesc riscurile sale și au fost de acord că datele din studii au arătat că acesta a fost eficient la pacienții cu stadiu incipient al bolii care afectează memoria.

Votul deschide calea pentru o decizie finală a FDA asupra tratamentului, care inițial era așteptată mai devreme în acest an, înainte ca agenția să convoace ședința pentru ca panelul său independent de experți să-și exprime opinia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel