Știrile zilei în Sănătate și Farma. FDA extinde utilizarea medicamentului Avadel pentru copii. Merck raportează eficacitate de 60% pentru anticorpul RSV la sugari

stirile zilei in sanatate si farma - FOTO: Freepik@davorbutorac890
Acestea sunt cele mai importante știri ale zilei din domeniul medical și cel farmaceutic.

Rwanda: Cazurile de Marburg scad, dar mpox se răspândește în Africa, spun oficialii din domeniul sănătății.Epidemia de virus Marburg din Rwanda este în scădere după vaccinarea celor mai vulnerabili, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, însă cazurile de mpox continuă să se răspândească în noi țări africane, a declarat joi ministrul sănătății din Rwanda și șeful Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

La începutul lunii octombrie, Rwanda a început administrarea de doze de vaccin împotriva virusului Marburg pentru a combate o epidemie a acestei boli asemănătoare cu Ebola, în estul țării, transmit Reuters.

Texas dă în judecată un medic pentru prescrierea de testosteron minorilor transgender

Texas a intentat joi ceea ce pare a fi primul proces împotriva unui medic pentru presupusa încălcare a interdicției statului de a oferi îngrijiri medicale pentru afirmarea de gen, cum ar fi blocanții de pubertate și hormonii, minorilor transgender.

Într-o plângere depusă la Tribunalul Districtual din Collin County, Texas, procurorul general Ken Paxton a susținut că May Lau, un medic pediatru la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas, a prescris testosteron pentru cel puțin 21 de pacienți minori care doreau să facă tranziția de la femeie la bărbat. Paxton a numit-o pe Lau în plângere "o infractoare care pune în pericol sănătatea și siguranța minorilor".

Vaci moarte din cauza gripei aviare putrezesc în California din cauza căldurii

Vaci din California mor într-un ritm mult mai ridicat din cauza gripei aviare decât în alte state afectate, au declarat experții din industrie și din domeniul veterinar, iar unele cadavre au fost lăsate să putrezească în soare, deoarece fabricile de prelucrare se luptă să proceseze toate animalele moarte.

Cadavrele lăsate în aer liber și descompuse de prădători ar putea facilita răspândirea gripei aviare la alte păsări și animale sălbatice sau ar putea degrada cadavrele într-atât încât acestea nu mai pot fi prelucrate.

FDA extinde utilizarea medicamentului Avadel pentru tulburările de somn la vârsta de 7 ani și peste

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat medicamentul pentru tulburările de somn al Avadel Pharmaceuticals pentru copii de 7 ani și mai mari, extinzând utilizarea acestuia și intensificând concurența pentru tratamentele populare oferite de Jazz Pharmaceuticals.

Avadel a declarat joi că medicamentul, numit Lumryz, a fost acum aprobat pentru a trata pacienții pediatrici cu slăbiciune musculară bruscă, numită cataplexie, sau pentru somnolență excesivă în timpul zilei (EDS), ambele fiind simptome ale narcolepsiei. Acesta a fost aprobat pentru adulți în 2023.

Madridul anulează spectacolul tradițional de transhumanță pentru a evita răspândirea febrei catarale ovine

Guvernul regional din Madrid a anulat joi transhumanța tradițională anuală a turmelor de oi prin centrul capitalei spaniole, programată pentru duminică, ca măsură preventivă împotriva unei noi variante a febrei catarale ovine.

Febra catarală ovine, răspândită de insecte, poate fi mortală pentru rumegătoarele domestice precum oile, vacile și caprele. Boala este prezentă în diferite zone din Spania, cu diferite variante.

Grupurile de consumatori cer FTC să blocheze afacerea dintre Novo Holdings și Catalent

Grupurile de consumatori din SUA și două mari sindicate au cerut joi Comisiei Federale pentru Comerț din SUA (FTC) să blocheze achiziția contractantului de medicamente Catalent de către Novo Holdings, acționarul majoritar al Novo Nordisk, susținând că afacerea amenință concurența în domeniul medicamentelor pentru pierderea în greutate și terapiilor genetice de ultimă generație.

Public Interest Research Group și sindicatul Service Employees International Union (SEIU) și-au exprimat preocupările într-o scrisoare către FTC cu privire la afacerea de 16,5 miliarde de dolari.

Familiile victimelor fentanilului cer SUA taxe vamale pentru China din cauza crizei opioidelor

Un grup de familii ale căror apropiați au murit din cauza supradozelor de fentanil a depus joi o petiție la biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA, Katherine Tai, solicitând o anchetă privind presupusul rol al Chinei în alimentarea crizei opioidelor sintetice din SUA.

Petiția a fost depusă în conformitate cu Secțiunea 301 din Legea Comerțului din 1974, un statut care permite SUA să impună sancțiuni țărilor străine care încalcă acordurile comerciale sau afectează comerțul american.

Nigeria lansează noul vaccin împotriva malariei Oxford R21

Nigeria a lansat joi un nou vaccin împotriva malariei care va fi administrat gratuit, a declarat ministrul sănătății, marcând un moment important în lupta împotriva acestei boli mortale. Lansarea face din Nigeria una dintre primele țări din lume care susțin noul vaccin R21, dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford și produs de Serum Institute of India și Novavax.

Anticorpul Merck pentru RSV la sugari arată o eficiență de peste 60% în studiile clinice

Merck a declarat joi că terapia sa experimentală cu anticorpi, clesrovimab, a demonstrat o eficiență de 60,4% în reducerea infecțiilor cu virusul respirator sincițial (RSV) la sugari. Vaccinul sezonier și-a atins obiectivul principal în studiul din fazele intermediare și finale, reducând incidența infecțiilor căilor respiratorii inferioare la sugarii sănătoși de până la un an care intră în primul lor sezon RSV.

Mai mult timp și bani sunt necesari pentru eradicarea poliomielitei

Inițiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei (GPEI) are nevoie de mai multe fonduri și a amânat cu trei ani termenul limită pentru a declara oficial eradicarea tuturor formelor de boală, au declarat joi oficialii.

Coaliția speră acum să declare sfârșitul atât al virusului sălbatic, cât și al variantei derivate din vaccin până în 2027, respectiv 2029, comparativ cu termenul anterior de 2026 pentru ambele forme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel