Stenoza aortică, boala de care mulți pacienți află la medicina muncii. Semnul OBOSELII la care să ai mare grijă. Niculescu: Din nefericire nu există medicație

stenoza aortica - Foto: Freepick @gpointstudio @Drazen Zigic
EXCLUSIV
Care este boala gravă pe care mulți oameni o descoperă la medicina muncii și la ce să fiți foarte atenți când vă simțiți obosiți.

Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre stenoza aortică, endocardita și semnul oboselii. Medicul ne-a dezvăluit boala pe care mulți o descoperă la analizele pentru medicina muncii.

Întrebată despre semnele de alarmă ale bolii cardiovasculare, medicul cardiolog Rodica Niculescu ne-a spus că oboseala este unul dintre semne și a explicat ce înseamnă mai exact această oboseală.

"Oboseala se instalează în timp. Primul semn este oboseala. Pacienții asociază chiar dureri precordiale, cu suferință cardiacă ischemică, asociate fie de o suferință cardiacă în sensul de stenoze coronariene adevărate sau din cauza gradului important de îngustare a valvei aortice, atunci când arterele nu primesc sânge destul. Atunci se instalează o criză de cardiopatie ischemică, care, de fapt, se cauzează stenozei aortice.

Ecografia este extrem de importantă, pentru că ea face diagnosticul diferențial între cele două boli sau asocierea dintre cele două. Atât timp cât pune diagnosticul de stenoză aortică strânsă, atunci știm că și suferința cardiacă, după ce-i facem și coronarografie, poate să aibă coronare normală, 20% dintre pacienți asociază doar stenoze coronariene, restul le au normale, dar suferă din cauza stenozei aortice", a declarat medicul Rodica Niculescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum definim mai exact această oboseală?

"Această definiție vine din comparare. De exemplu, spun pacienții: Locuiesc la etajul 4. Înainte urcam până la etajul 4 cu piața și nu aveam nicio problemă. Acum parcă urc până pe la etajul 2. Vin pacienți care spun doamnă, eu chiar nu pot să mai fac asta. S-a întâmplat din ce în ce mai rău în ultimul an și cred că mi se întâmplă ceva.

Această comparație între cum era acum un an și cum e astăzi, ca medic, poate să te ducă cu gândul că poate să apară o stenoză aortică", a mai spus medicul.

Mai mult, întrebată dacă stenoza aortică este mai frecventă la femei sau la bărbați, medicul Rodica Niculescu a spus: "este mai frecventă la bărbați, dar diferențele nu sunt foarte mari, nu sunt importante".

Trebuie să știi: Infarctul miocardic acut, simptome, cauze, tratament. Durerea în piept NU e singurul semn. Niculescu: Sunt tineri care fac tromboză pur și simplu și fac infarct

"Sunt pacienți care vin și spun: m-am descoperit la medicina muncii. Din nefericire nu prea există medicație pentru această boală"

 

Nu în ultimul rând, medicul Rodica Niculescu a subliniat faptul că este important să ne facem ecografii pentru a preveni sau descoperi o boală cardiovasculară. Potrivit ei, sunt mulți pacienți care află întâmplător, în cadrul analizelor pentru medicina muncii, că suferă de această boală.

Stenoza valvei aortice, sau stenoza aortică, este un tip de boală a valvelor inimii. Valva dintre camera inferioară stângă a inimii și artera principală a corpului (aorta) este îngustată și nu se deschide complet. Acest lucru reduce sau blochează fluxul de sânge de la inimă către aortă și către restul corpului.

"E foarte important ca lumea să-și facă ecografii. Sunt pacienți care vin și spun: m-am descoperit la medicina muncii. Ei încă sunt în activitate și cei care-i urmăresc la medicina muncii constată la ecografia de serie că are această malformație și odată cu ea și începerea instalării stenozei aortice.

Din acel moment, pacientul trebuie urmărit anual, în funcție de evoluția stenozei, trebuie stabilit momentul când trebuie intervenit. În funcție de comorbidități, trebuie decisă modalitatea de tratament.

Din nefericire nu prea există medicație pentru stenoza aortică. Medicația se adresează mai ales afecțiunii vasculare propriu-zise, adică depunerii de colesterol și calciu în pereții vasculari. Să spunem medicația anti-colesterolică ce ne ajută cât de cât, dar care nu tratează în niciun caz stenoza aortică", a conchis medicul primar cardiolog.

Alimentul care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai trecut de 50 de ani: Lipsa lui este o problemă

Stenoza aortică, simptome

 

Stenoza valvei aortice variază de la ușoară la severă. Simptomele apar, în general, atunci când îngustarea valvei este severă. Unele persoane cu stenoză aortică valvulară pot să nu aibă simptome timp de mulți ani.

Simptomele stenozei valvei aortice pot include:

- Un sunet neregulat al inimii (murmur cardiac) auzit prin stetoscop

- Dureri în piept (angină pectorală) sau senzație de apăsare la activitate

- Senzație de leșin sau amețeală sau leșin cu activitate

- Dificultăți de respirație, în special cu activitate

- Oboseală, în special în perioadele de activitate crescută

- Bătăi rapide, fluturânde ale inimii (palpitații)

- Lipsa poftei de mâncare

Stenoza valvei aortice poate duce la insuficiență cardiacă. Simptomele insuficienței cardiace includ oboseală, dificultăți de respirație și glezne și picioare umflate.

Factorii de risc care duc la stenoza aortică

 

Factorii de risc ai stenozei valvei aortice includ:

- Vârsta înaintată

- Anumite afecțiuni cardiace prezente la naștere (defecte cardiace congenitale), cum ar fi o valvă aortică bicuspidă

- Boala cronică de rinichi

- Faptul de a avea factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată

- Antecedente de infecții care pot afecta inima, cum ar fi febra reumatismală și endocardita infecțioasă

- Antecedente de radioterapie la nivelul toracelui

Alimentul mâncat zilnic de români care duce la Alzheimer. Dr. Stroescu: E dușmanul sănătății. Hai să punem regulă! De azi înainte nu-l mai mâncăm

În fiecare an, pe 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.

Conform Fundației Române a Inimii, la nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel