Te pregătești pentru prima ta...
”Provocările generate de îmbătrânirea accentuată a populației și de epidemia de boli cronice, șocul pandemic, lipsa resurselor financiare și dificultățile de acces la medicamente pun în pericol sustenabilitatea sistemului de sănătate, scad performanța economică a unei țări, în general. Soluțiile nu pot fi găsite decât prin inovare și reformare”, a spus Val Vâlcu, în deschiderea dezbaterii online: ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.
Întrebat cum se pot stimula investițiile în cercetarea și dezvoltarea medicală, dar și cum putem avea un cadru mai bun pentru studiile clinice, precum și îmbunătățirea accesului la medicamente de ultimă generație, Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, a subliniat că industria farmaceutică poate să fie un partener strategic, dar și care sunt direcțiile din pactul cu autoritățile din România, în privința acestei industrii.
”Fără îndoială că industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector de cercetare și dezvoltare din UE. Doar la nivelul anului 2019 au fost investiți aproximativ 39 de miliarde de euro, la nivelul întregii Uniunii Europene, în cercetare și dezvoltare pentru industria farmaceutică.
Eforturile sunt absolut remarcabile și fără îndoială că avem nevoie ca industria farmaceutică inovatoare să fie considerat un partener strategic pentru sistemele de sănătate la nivel național, pentru că ele au nevoie de un suport semnificativ pentru a putea face față unor provocări imense care sunt la nivelul societății și la nivelul economiilor în care evoluăm”, a declarat Dan Zaharescu, directorul Executiv ARPIM, în exclusivitate pentru DC Medical.
În cadrul ARPIM, potrivit lui Dan Zaharescu, sunt 27 de companii farmaceutice multinaționale, iar toate aceste companii sunt companii producătoare de medicamente inovatoare. Adică rolul cercetării și dezvoltării proprii, care este apoi brevetat și ele sunt puse la dispoziția pacienților de către cei care le-au descoperit.
”Așa cum spuneam mai devreme, sistemele de sănătate au nevoie de niște resurse financiare suplimentare pentru a face față provocărilor prezente și viitoare și pentru a fi sustenabile pe termen mediu și lung. Și de ce spun lucrul acesta? Pandemia de Covid-19 a evidențiat necesitatea unor sisteme de sănătate reziliente pentru a putea face față provocărilor cu care se confruntă, dar mai sunt și o serie de alte provocări cu care ne confruntăm în acest moment:
Îmbătrânirea populației, la nivelul cheltuielilor pe cap de locuitor, în Uniunea Europeană și în general în toate sistemele de asigurări de sănătate, pentru persoanele de până la 50 de ani, cheltuielile reprezintă până la 5% din PIB, după care ele cresc semnificativ și pentru bărbați, se pare că sunt necesare cheltuieli mai mari, care pot urca la 20-23% chiar din PIB, pentru vârstele înaintate, 90-95 de ani, dar pot fi ceva mai reduse, asta apropo de nivelul de alocări bugetare care pot fi realizate în țările din Europa Centrală și în cele din Est, acestea se ridică în jurul a 12-15% din PIB, și asta pentru că accesul la medicamente și resursele care pot fi alocate sunt mult mai puține. Aici avem iar una dintre provocările importante.
Răspândirea bolilor cronice și costurile aferente tratării pacienților bolnavi de boli cronice și observăm că speranța de viață sănătoasă, din păcate, este tot mai redusă, și asta nu numai în România, ci în toate țările UE, și asta din cauza stresului, a unui stil de viață care nu întotdeauna este cel mai adecvat păstrării stării de sănătate pe termen lung, și atunci, automat, o dată cu declanșarea unor boli cronice, costurile aferente sunt destul de importante.
Legat de acest aspect, putem remarca scăderea populației active, odată cu îmbătrânirea populației este și reversul medaliei cu scăderea populației active care reduce semnificativ resursele de care sistemele de sănătate pot să beneficieze și atunci avem nevoie de găsirea unor surse suplimentare care să echilibreze situația”, a mai spus Zaharescu.
”Fără îndoială, inovația salvează vieți, de aceea avem nevoie de sprijinire și de încurajarea prezenței companiilor farmaceutice inovative în România.
Industria farmaceutică are un impact uman, în primul rând, prin câștigarea unor ani de viață și prin îmbunătățirea calității vieții pacienților. Dacă stăm să privim la cifrele pe care le avem la îndemână, 73% din creșterea speranței de viață în intervalul 2000-2010 s-a datorat existenței, prezenței și tratării pacienților cu medicamente inovative.
De asemenea, în ultimii 5 ani, 1,2 milioane de ani de viață au fost salvați datorită tratamentelor inovatoare pentru cancerul de sân. Doar într-o singură zonă, iar rezultatele sunt absolut remarcabile.
De asemenea, la nivelul societății există un impact important pentru că oamenii rămân activi. Spitalizarea este redusă, prin folosirea tratamentelor inovatoare și atunci costurile sociale se reduc, pentru că sunt mai puține zile de concediu medical, mai puține zile de inactivitate a persoanelor afectate, și acestea au un impact economic pozitiv, atât prin contribuții suplimentare la buget, prin impozitele și taxele care se plătesc pentru pacienții care revin în viața activă și aici avem o cifră foarte interesantă, dacă inactivitatea cauzată de boală și dizabilitate ar fi redusă cu 10%, veniturile suplimentare la bugetul României, în 2019, acolo sunt ultimele cifre, ar fi de 2,8 miliarde de euro, niște sume absolut remarcabile”, a mai spus Dan Zaharescu.
Dacă la începutul secolului, HIV/SIDA era considerată o boală mortală, astăzi este catalogată drept o boală cronică.
”Nu mai este un diagnostic fatal, cancerul, de asemenea, în multe patologii este chiar tratabil, curabil”, a subliniat Val Vâlcu.
”În foarte multe domenii, speranța de viață și calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit semnificativ și aceste elemente pot fi cuantificate și prin prisma costurilor sociale, fiindcă membrii familiilor celor care sunt afectați de aceste boli nu mai sunt obligați să acorde asistență, să își întrerupă activitatea lor profesională și să aibă grijă de cei apropiați car suferă de diverse boli incurabile sau complexe și atunci, din nou, toate acestea reprezintă câștiguri pentru societate și să nu uităm un slogan, care îmi este foarte drag și care reprezintă o realitate absolut obiectivă, sănătatea înseamnă bunăstare.
Ai un sistem de sănătate care îți asigură sănătatea societății, a populației, aceasta este bogată sau beneficiază de bunăstare”, a mai spus Dan Zaharescu.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...