Somnolența excesivă din timpul zilei, tratată cu un medicament banal. Poate avea efect și în cazul long-Covid

somnolenta excesiva din timpul zilei. FOTO: azerbaijan_stock
Somnolența excesivă din timpul zilei trebuie gestionată corespunzător pentru a nu avea impact asupra sănătății. Deși nu pune viața în pericol, somnolența excesivă poate influența calitatea vieții.

Somnolența excesivă din timpul zilei, hipersomnia, este definită ca dificultatea de a rămâne treaz sau alert, ori o dorință crescută de a dormi în timpul zilei.

Senzația de somnolență este cu atât mai puternică atunci când sunteți sedentar, curm ar fi când vă aflați la volan sau la birou, unde efectuași activități stând pe scaun.

Deși este firesc să vă simțiți somnoroși după o noapte ceva mai scurtă sau în care nu v-ați odihnit suficient, deși ați dormit orele pe care le recomandă specialiștii, între 7 și 9 ore pe noapte, episoadele repetate de somnolență sunt considerate somnolență diurnă excesivă atunci când se întâmplă în fiecare zi pe o durată de cel puțin trei luni.

Dacă pentru cei mai mulți dintre noi atunci când ne simțim somnoroși în timpul zilei încercăm să remediem această problemă cu o cană mare de cafea, din păcate nu aceasta este soluția salvatoare.

Astfel, un tratament recomandat pentru tratarea apneei obstructive de somn, una dintre cele mai frecvente tulburări de somn, a fost identificat ca potențial remediu și pentru somnolența excesivă din timpul zilei, notează Science Alert.

Ce spune studiul

”Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă persoanele cu apnee obstructivă de somn este să își folosească masca PAP (presiune pozitivă a căilor respiratorii), dar dacă sunt încă somnoroși există opțiuni sub formă de medicamente care pot reduce oboseala”, spune medicul rezident în medicină internă Tyler Pitre, de la Universitatea McMaster din Canada.

Pitre și echipa sa de cercetare au revizuit 14 studii clinice anterioare ce au implicat peste 3.000 de persoane cu apnee obstructivă de somn și somnolență diurnă excesivă pentru a vedea eficacitatea comparativă asupra oboselii a trei medicamente: solriamfetol, armodafinil-modafinil și pitolisant.

Toate trei au fost mai eficiente decât placebo în combaterea somnolenței diurne excesive, în diferite grade.

Astfel, combinând datele de la cele 14 studii clinice, echipa a ajuns la concluzia că solriamfetolul oferă cea mai mare diferență statistică față de un placebo în ceea ce privește starea de veghe.

Mai mult decât atât, echipa de cercetători este interesată și de efectul pe care l-ar putea avea acest medicament în tratarea sindromului de oboseală cronică, o sechelă long Covid cu care mulți dintre pacienții infectați cu noul coronavirus au rămas după vindecare.

Administrarea acestui medicament trebuie făcut cu precauție, deoarece poate avea ca efect advers creșterea tensiunii arteriale, care este factor de risc pentru bolile de inimă.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, boala care ucide. Anca Tâu: Nu există simptome. Unii află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

Somnolența excesivă din timpul zilei, cauze și factori de risc

Există o multitudine de cauze care pot duce la senzația de somnolență în timpul zilei, iar cele mai multe au legătură cu tulburările de somn, precum insomnia, narcolepsia sau apneea obstructivă în somn, care este una dintre cele mai frecvente dintre tulburări.

Alte condiții medicale care sunt asociate cu creșterea riscului de somnolență excesivă în timpul zilei includ:

- depresia și anxietatea

- schizofrenia

- lupus

- boala Parkinson

- scleroza multiplă

- cancerul

- durerea cronică

- obezitatea

- hipotiroidismul.

Trebuie menționat relația dintre starea de sănătate și problemele de somn este în ambele direcții, funcționând ca un cerc vicios, cu cât sunt mai multe probleme de sănătate cu atât somnul este mai dificil, iar un somn insuficient sau de calitatea proastă duce la probleme de sănătate.

Vezi și: Cancerul de rect: cauze, simptome și tratament. Când este indicată brahiterapia. Anghel: Aduce un avantaj semnificativ

Somnolența excesivă în timpul zilei, simptome și consecințe

Somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei, a creșterii, mai ales în cazul copiilor, a refacerii sistemului imunitar.

Astfel, un somn de proastă calitate poate avea ca rezultate o serie de simptome ce pot avea impact și asupra calității vieții de zi cu zi.

Acestea includ:

- dificultatea în a sta alert

- senzație de iritare

- probleme cu memoria

- dificultatea de concentrare

- dificultatea de a reține concepte noi

- dificultatea de a lua decizii

- timp de reacție mai lent

- comportamente de asumare a riscurilor, notează Sleep Foundation.

Consecințele somnolenței excesive din timpul zilei includ:

- creșterea riscului de accidente, rutiere sau muncă

- scăderea productivității la locul de muncă sau la școală

- înrăutățirea calității vieții

- probleme în gestionarea emoțiilor și a dispoziției

- probleme de relaționare socială.

În ceea ce privește impactul pe care îl are somnolența excesivă asupra sănătății, este important de notat faptul că în rândul copiilor aceasta poate afecta dezvoltarea celor mici, în vreme ce pentru adulți se poate ajunge la creșterea riscului de diabet, obezitate sau boli de inimă.

Pentru adulții în vârstă, deprivarea de somn poate crește riscul de căzături, de pierdere a memoriei sau de moarte prematură.

Vezi și: Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel