Cât de normal este să te trezești pe...
Medicul dermatolog Olga Simionescu a subliniat importanța evitării expunerii la soare între orele 11 și 16 din cauza radiațiilor UVB foarte intense, care pot provoca arsuri solare.
Medicul a menționat că, deși stratul de ozon s-a redus și există poluare industrială, riscul de arsuri există și în orașe mari, nu doar în timpul expunerii recreaționale, adică nu doar în vacanță, la plajă.
Pentru a minimiza riscul de arsuri, este recomandată utilizarea ecranelor solare parțiale (SPF 10 - 30) și aplicarea corectă a acestora, mai ales dacă expunerea la soare nu poate fi evitată.
Chiar și cu protecție solară, arsurile sunt posibile dacă nu se reaplică cremă la intervale regulate.
Radiațiile UVB sunt responsabile de arsurile solare și pot duce la cancer de piele, în timp ce radiațiile UVA contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și pot penetra adânc în dermă, cauzând daune pe termen lung.
"Ideea este ca să nu se expună între 11 și 16, pentru că, vorbim acum de radiații mult mai agresive. Au tot fost teorii că stratul de ozon s-a redus. Au fost și exemple în Sud-America de erupții vulcanice care au fost compensate. Vorbim despre poluare, despre poluarea aceasta industrială, despre particulele care sunt inclusiv în metropolă.
Noi ne putem arde și în metropolă, mergând zi cu zi, nu neapărat într-o expunere recreațională.
Deci dacă evităm 11 și 16, unde fluxul și intensitatea UVB sunt foarte mari, atunci riscul să ne ardem este mic. Dacă, de exemplu, stăm până la 10:30 până la 11, unde predomină, nu avem niciun fel de problemă.
Indiferent cât timp stăm, dacă ne protejăm cu un ecran, să zic parțial - 10, 15, 20 și 30 sunt ecrane parțiale SPF - atunci riscul de a ne arde scade foarte, foarte mult.
Dacă însă stăm între 11 și 16 și ne protejăm corect, ne protejează agentul ecran cât poate, 2h. Dacă nu aplicăm corect și mai stăm din nou și nu avem o suprafață mare acoperită de piele, atunci riscul de arsură este mare. Și încă o dată, arsura stă la baza tuturor relelor", a declarat medicul dermatolog Olga Simionescu, în emisiunea "Academia de Sănătate" de la DC Medical.
Crema cu factor de protecție solară (SPF) este esențială pentru protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) nocive emise de soare.
Crema cu SPF funcționează prin absorbția, reflectarea sau dispersarea radiațiilor UV, reducând astfel impactul acestora asupra pielii.
Este important să alegem un produs cu spectru larg, care oferă protecție atât împotriva UVA, cât și UVB.
Pentru o protecție eficientă, crema trebuie aplicată generos pe toate zonele expuse cu 15 - 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicată la fiecare două ore.
Reaplicarea este crucială după înot, transpirație excesivă sau uscare cu prosopul.
Utilizarea corectă și regulată a cremei cu SPF contribuie semnificativ la menținerea sănătății pielii și prevenirea afecțiunilor cutanate.
Este important să alegem un produs cu spectru larg, care oferă protecție atât împotriva UVA, cât și UVB.
Pentru o protecție eficientă, crema trebuie aplicată generos pe toate zonele expuse cu 15 - 30 de minute înainte de expunerea la soare și reaplicată la fiecare două ore.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cât de normal este să te trezești pe...
De ce să adaugi o picătură de ulei de...
Excesul de minerale în organism poate...
Ceasul Apocalipsei avertizează că...
Cloratul este un compus chimic care...
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea...
AVC-ul poate fi provocat din motive...
Care sunt cele mai bune ceaiuri...