Sindromul ovarului polichistic, unul din motivele creșterii în greutate: două simptome care trădează boala

Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce  FOTO: pixabary
Sindromul ovarului polichistic este una din afecțiunile care pot duce la creșteri în greutate. Sunt două simptome importante care ar trebui să-ț dea de gândit.

Sindromul ovarului polichistic este o tulburare hormonală frecventă la femeile care se află în perioada reproductivă. Femeile cu această afecțiune pot avea perioade menstruale rare, prelungite, sau niveluri excesive de hormon masculin (androgen). Ovarele pot dezvolta numeroase colecții mici de lichide (foliculi) și nu reușesc să elibereze în mod regulat ovule.

Cauza exactă a sindromului ovarului polichistic este necunoscută. Diagnosticul precoce și tratamentul împreună cu pierderea în greutate pot reduce riscul de complicații pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Simptomele ovarului polichistic

Semnele și simptomele sindromului ovarian polichistic se dezvoltă adesea în timpul primei menstruații în timpul pubertății. Uneori, sindromul se dezvoltă mai târziu, de exemplu, ca răspuns la creșterea substanțială în greutate.

Semnele și simptomele afecțiunii variază. Diagnosticul este pus atunci când aveți cel puțin două dintre aceste semne:

Cicluri menstruale neregulate. Ciclurile menstruale rare, neregulate sau prelungite sunt cel mai frecvent semn al bolii. De exemplu, este posibil să aveți mai puțin de nouă menstre pe an, mai mult de 35 de zile între ele și anormal de severe.

Exces de androgen. Nivelurile ridicate de hormoni masculini pot duce la semne fizice, cum ar fi excesul de păr facial și corporal (hirsutism), și, ocazional, acnee severă și chelie de tip masculin.

În cazul ovarelor polichistice, ovarele ar putea fi mărite și conțin foliculi care înconjoară ovulele. Ca urmare, ovarele ar putea să nu funcționeze în mod regulat.

Semnele și simptomele afecțiunii sunt de obicei mai severe dacă sunteți obez.

Când să mergeți la medic

Consultați-vă medicul dacă aveți îngrijorări cu privire la ciclurile menstruale, dacă vă confruntați cu infertilitatea sau dacă aveți semne de exces de androgen, cum ar fi agravarea hirsutismului, acneei și a cheliei la bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel