Simptomele care apar primele în boala Huntington, descoperite. STUDIU

Creier
Un nou studiu arată de fapt creierul emoțional - sistemul limbic - este primul afectat în cursul bolii Huntington, și nu centri de mișcare, așa cum se credea.

Simptomele psihiatrice și cognitive apar într-un stadiu incipient al bolii Huntington. Cu toate acestea, cercetările de până acum s-au concentrat în principal pe afectarea mișcării, un simptom care e asociat cu stadiile mai avansate ale bolii. Un nou studiu de la Universitatea Lund din Suedia (link direct studiu), care a fost publicat în Acta Neuropathologica, arată acum că creierul emoțional - sistemul limbic – este cel  afectat mai devreme în cursul bolii și, prin urmare, ar trebui să i se acorde mai multă atenție în dezvoltarea de noi tratamente.

Huntington este o boală fatală, pentru care nu există un tratament care să-i încetinească cursul. Noile descoperiri oferă cunoștințe despre locul în care au loc schimbările precoce în creier. Acest lucru este important pentru dezvoltarea de noi tratamente care, potrivit cercetătorilor, ar trebui să vizeze primele modificări legate de boală care apar.

Primele modificări care apar

„Rezultatele noastre arată că creierul emoțional este afectat într-un stadiu incipient și că acest lucru poate contribui la dezvoltarea simptomelor psihiatrice și cognitive, care sunt cele mai dificile pentru pacienții cu Huntington și rudele lor. Nu sunt afectate doar celulele nervoase, ci și alte celule, oligodendrocitele, care permit comunicarea între diferite părți ale creierului, care sunt afectate la începutul evoluției bolii”, a explicat Asa Peterssn, profesor de neuroștiințe la Universitatea Lund și consultant senior în psihiatrie la Centrul Huntington din Lund.

Boala Huntington este produsă de o mutație genetică cunoscută, care are drept rezultat producerea unei proteine mutante cunoscută sub numele de huntingtină, în toate celulele corpului. Cu toate acestea, doar anumite celule sunt foarte sensibile la mutația proteinelor și acestea se află în zone specifice ale creierului.

„Este încă un mister de ce anumite celule sunt sensibile la mutația proteinelor și de ce boala se declanșează la un anumit moment, chiar dacă a fost acolo tot timpul. Cu toate acestea, studiul nostru arată pentru prima dată că modificările oligodendrocitelor în creierul emoțional sunt exprimate în creierul persoanelor care suferă de boala Huntington”, a spun Sanaz Gabery, cercetătorul care este și autorul principal al studiului.

Cercetătorii cred că studiile anterioare s-au concentrat prea mult asupra deficiențelor tipice de mișcare asociate bolii Huntington și pe efectele asupra centrului de control al mișcării.

„Creierul emoțional și celulele, altele decât celulele nervoase, sunt afectate de dezvoltarea bolii Huntington. Sistemul de fibre nervoase din creierul emoțional este deja redus înainte de apariția deficiențelor tipice de mișcare. Modificările constau în deteriorarea mielinei, adică a sistemului de izolație din substanța albă a creierului, care este important pentru transferul de informații, și într-un efect asupra genelor care sunt importante pentru identitatea și funcția oligodendrocitelor”, a mai arătat Asa Petersen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel