Simona Halep, aproape de șoc termic la Washington. Ce este epuizarea de la căldură. Ciuhodaru, PATRU lucruri de făcut: Se instalează cu mare ușurință

simona halep. FOTO: Captura video @ReviewTNS
EXCLUSIV
Simona Halep a abandonat din cauza epuizării de la căldură. Dr. Ciuhodaru ne-a explicat care sunt cele patru lucruri de făcut în astfel de situații.

Simona Halep, fost lider mondial al tenisului feminin, a abandonat meciul cu Anna Kalinskaya, la set pierdut și condusă cu 2-0, în ”optimile” turneului de la Washigton, din cauza ”bolii, epuizării și șocului caloric”, potrivit Pro Sport.

Conform sursei menționate, fizioterapeuta WTA care a asistat-o pe româncă a pus diagnosticul de incapacitate a organismului de a-și menține temperatura normală a corpului ca urmare a vasodilatației periferice și a deshidratării, în contextul în care temperatura aerului în momentul meciului (ora 13.30, ora locală) era de 34 de grade, iar suprafața de joc, hard (ciment) a făcut ca temperatura de la nivelul solului să fie mult mai ridicată, fiind resimțite 42-45 de grade.

Cu puțin timp înainte de a se decide să abandoneze, Simonei Halep i-a fost administrat un supliment complex de vitamine pentru a evita un posibil șoc caloric sau chiar pierderea conștienței.

Pentru Simona Halep acesta este al doilea meci abandonat din cauza epuizării de la căldură, după cel din 2017, tot de la Washington.

Ciuhodaru: Activitatea fizică se poate relua după câteva ore

Dr. Tudor Ciuhodaru a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, că ”șocul termic apare ca urmare a depășirii posibilităților organismului de termoreglare, și se instalează cu mai mare ușurință atunci când la temperaturi excesive, eventual cu umiditate crescută, se desfășoară activități fizice intense”.

De asemenea, specialistul UPU ne-a reamintit care sunt cele patru măsuri ce trebuie luate în cazul epuizării din cauza căldurii:

”1. mergeți într-un loc umbros și răcoros;

2. scăderea temperaturii corpului, prin stropirea cu apă și ventilație;

3. hidratarea, cu apă sau sucuri de fructe;

4. activitatea fizică se reia după câteva ore, eventual după un consult medical pentru a exclude și alte cauze care pot duce la această patologie, la spital.”

1. -imagine fara descriere- (foto-ciuhodaru_38981300.jpg)

Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru

Ce este epuizarea din cauza căldurii

Epuizarea din cauza căldurii este o afecțiune legată de căldură care poate apărea după ce ați fost expus la temperaturi ridicate și este adesea însoțită de deshidratare.

Există două tipuri de epuizare din cauza căldurii:

- Epuizarea apei din organism, prin transpirația excesivă. Semnele includ sete excesivă, slăbiciune, dureri de cap și pierderea cunoștinței.
- Epuizarea de sare. Semnele includ greață și vărsături, crampe musculare și amețeli.

Deși epuizarea din cauza căldurii nu este la fel de gravă ca un accident vascular cerebral din cauza căldurii, nu este ceva ce trebuie luat ușor. Fără o intervenție adecvată, epuizarea din cauza căldurii poate evolua spre un accident vascular cerebral, care poate afecta creierul și alte organe vitale și chiar poate provoca moartea.

Care sunt simptomele epuizării de căldură

Cele mai frecvente semne și simptome ale epuizării din cauza căldurii includ:

- Confuzie

- Urină de culoare închisă (un semn de deshidratare)

- Amețeală

- Leșin

- Oboseală

- Dureri de cap

- Crampe musculare sau abdominale

- Greață, vărsături sau diaree

- Piele palidă

- Transpirație abundentă

- Bătăi rapide ale inimii.

Tratament pentru epuizarea de căldură

Dacă prezentați simptome de epuizare din cauza căldurii, este esențial să ieșiți imediat din căldură și să vă odihniți, de preferință într-o cameră cu aer condiționat. Dacă nu puteți intra înăuntru, încercați să găsiți cel mai apropiat loc răcoros și umbros, cu hidratare și o ținută cât mai lejeră.

Dacă astfel de măsuri nu reușesc să vă ofere alinare în 15 minute, solicitați ajutor medical de urgență, deoarece epuizarea din cauza căldurii netratată poate evolua spre un accident vascular cerebral din cauza căldurii, notează WebMD.

Canicula, impact mai mare asupra femeilor. Care este explicația

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest are un impact mai puternic asupra femeilor, sugerează experții din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Concret, în planul de combatere a caniculei din Anglia se precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave și femeile.

Potrivit sursei menționate, planul nu explică motivul pentru care acestea din urmă s-a afla pe lista cu risc ridicat, însă Agenția pentru Sănătate a indicat un studiu efectuat în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbații. Mai mult, cercetătorii susțin că rezultatele nu se datorează doar vârstei.

”Atunci când au fost luate în considerare vârstele egale, ratele de mortalitate au fost în continuare cu 15% mai mari pentru femei”, a scris echipa în legătură cu analiza lor a datelor din valul de căldură din 2003 din Franța. 

Vârstnicii transpiră mai puțin

Un alt studiu realizat de cercetători olandezi și germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Olanda, a constatat, de asemenea, diferențe între sexe.

”Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special în grupa de vârstă mai înaintată (≥ 80 de ani) în condiții de căldură extremă”, au spus cercetătorii.

Echipa a precizat că rezultatele nu par să se datoreze faptului că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la căldură și că femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

Hein Daanen, profesor la Universitatea Vrije din Amsterdam și autor al studiului, a expus o teorie conform căreia producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol. Citește mai mult AICI.

Vezi și: Băutura care te scapă de dureri de cap, e bună pe caniculă și ține loc de APĂ. Laura Ene: Adaugă frunze de mentă sau busuioc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel