Activitatea fizică poate fi aliatul...
Totul a pornit după ce un copil a întrebat dacă șerpii îți mișcă limbile pentru a mirosi, iar întrebarea lui a deetrminat o nouă descoperire surprinzătoare despre modul în care funcționează simțurile umane. Se pare că limba te ajută să miroși, potrivit cercetătorilor de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia - o echipă care l-a inclus pe tatăl copilului curios de 12 ani, scrie webmd.com.
Gustul și mirosul au fost considerate a fi simțuri independente care nu au interacționat până când semnalele de la fiecare au ajuns în creier. Dar, autorul senior Dr. Mehmet Hakan Ozdener a spus că întrebarea fiului său l-a determinat să-și regândească teoria.
Studiul nou al lui Ozdener a constatat că senzorii de detectare a mirosului din nas (receptorii funcționali olfactivi) sunt de asemenea prezenți în celulele gustative de pe limba noastră. Acest lucru sugerează că interacțiunile dintre simțurile de miros și gust pot începe pe limbă, și nu în creier, au spus cercetătorii.
Ei au spus că descoperirile lor ar putea conduce la noi modalități de a modifica arome alimentare, pentru a promova o alimentație sănătoasă. „Cercetările noastre ar putea explica modul în care moleculele mirosului modulează percepția gustului”, spune Ozdener, un biolog celular, într-un comunicat de presa Monell. „Acest lucru poate duce la dezvoltarea de modificatori de gust bazat pe miros, care pot ajuta la combaterea excesului de sare, zahăr și de de grăsimi, asociate cu boli legate de dietă, cum ar fi obezitatea și diabetul zaharat.”
Rezultatele unei serii de experimente de laborator au fost publicate în 24 aprilie în revista Chemical Senses. „Aroma distinctă a majorității alimentelor și băuturilor vine mai mult din miros decât din gust”, au spus cercetătorii. „Gustul a evoluat pentru a măsura valoarea nutritivă și potențialul pericol pentru ceea ce oamenii mănâncă. Mirosul oferă informații despre aromă: este banană, lemn dulce sau cireșe? Creierul combină aceste informații”, a mai spus el.
"Prezența receptorilor olfactivi și a receptorilor de gust în aceeași celulă ne va oferi oportunități interesante de a studia interacțiunile dintre stimuli de miros și gust pe limbă", a mai precizat Ozdener. Pe lângă faptul că oferă o perspectivă nouă asupra modului în care interacționează mirosul și gustul, această cercetare poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea înțelegerii modului în care sistemul olfactiv detectează mirosurile.
Moleculele care activează majoritatea celor 400 de tipuri de receptori olfactivi funcționali la oameni sunt necunoscute. Cercetatorii speră să afle dacă receptorii olfactivi tind să fie localizați pe un anumit tip de celule de gust, cum ar fi celulele care detectează dulce sau sărat. Ei vor analiza, de asemenea, modul în care moleculele de miros modifică răspunsurile celulelor de gust și percepția gustului nostru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...