Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală care poate cauza probleme grave de sănătate în lipsa unui tratament. Infecția se dezvoltă în etape - primară, secundară, latentă și terțiară - iar fiecare etapă poate avea semne și simptome diferite.
"Sifilisul este descoperit din epoca precolumbiană. Chiar dacă Cristofor Columb se pare că l-ar fi adus în Europa prin marinarii săi, când au fost în insula Hispaniolă", ne-a spus medicul Olga Simionescu, medic primar dermatolog, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și șeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina.
"În prezent, în România, sifilisul nu este în stadiu de eradicare ca în alle țări ale lumii", atrage atenție Olga Simionescu.
"Sifilisul este o boală transmisă de către o bacterie, Treponema pallidum. Există mai multe Treponeme, sunt germeni, microbi care produc de obicei dermatoze tropicale. Sifilisul se transmite de obicei, în 85% dintre cazuri pe o rută sexuală, dar există și o inoculare accidentală a personalului medical care trece direct în stadiul secundar, așa numitul sifilis-decapitat.
Este o boală străveche, este considerată o boală rușinoasă", a declarat medicul Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Academia de sănătate".
Atenție, nu puteți contracta sifilisul prin contact ocazional cu obiecte, cum ar fi:
- scaune de toaletă
- clanțe de ușă
- piscine
- cadă cu hidromasaj
- căzi de baie
- folosirea în comun a hainelor sau a ustensilelor de mâncare, potrivit CDC.
"Istoria spune că marinarii lui Cristofor Columb au ajuns în Europa, după ce au întreținut raporturi intime cu femeile din insula Hispaniolă. Acolo Treponema ar fi fost endemică, dar în baza imunității europene a căpătat niște caractere particulare și a devenit patogenă. Ei s-au întors în Europa într-o perioadă dominată de războaie, au întreținut raporturi cu femeile napoletane și așa au diseminat la mercenarii francezi, astfel că boala s-a numit multă vreme Morbus gallicus.
Este celebră inclusiv prin filmul interpretat magistral de Meryl Streep și Robert Redford, "Out of Africa" în care ea era infectată și se trata cu Mercur. Este un tratment străvechi, însă se pare că dacă ar fi avut efect pe Treponema pallidum omora omul. Se spunea: 2 minute cu Venus și 2 ani cu Mercur, după care se producea moartea", a mai spus medicul.
Sifilisul se dezvoltă în etape, iar simptomele variază în funcție de fiecare etapă. Dar etapele se pot suprapune, iar simptomele nu apar întotdeauna în aceeași ordine. Este posibil să fiți infectat cu sifilis fără să observați niciun simptom timp de ani de zile.
- Sifilisul primar simptome
Primul semn al sifilisului este o mică rană. Rana apare în locul în care bacteria a intrat în corp. În timp ce majoritatea persoanelor infectate cu sifilis dezvoltă doar o singură rară, unele persoane dezvoltă mai multe.
De obicei, rana se dezvoltă la aproximativ trei săptămâni după expunere. Multe persoane care au sifilis nu observă rana deoarece, de obicei, este nedureroasă și poate fi ascunsă în interiorul vaginului sau rectului. Rana se va vindeca de la sine în decurs de trei până la șase săptămâni.
- Sifilisul secundar simptome
La câteva săptămâni de la vindecarea rănii inițiale, este posibil să apară o erupție cutanată care începe pe trunchi, dar care, în cele din urmă, vă acoperă întregul corp - chiar și palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Această erupție nu are de obicei mâncărimi și poate fi însoțită de răni asemănătoare unor veruci în gură sau în zona genitală. Unele persoane se confruntă, de asemenea, cu căderea părului, dureri musculare, febră, dureri în gât și ganglioni limfatici umflați. Aceste semne și simptome pot dispărea în câteva săptămâni sau pot apărea și dispărea în mod repetat, chiar și timp de un an.
- Sifilisul latent simptome
Dacă nu sunteți tratat pentru sifilis, boala trece din stadiul secundar în stadiul ascuns (latent), când nu aveți niciun simptom. Stadiul latent poate dura ani de zile. Este posibil ca semnele și simptomele să nu mai revină niciodată sau ca boala să progreseze până la cel de-al treilea stadiu (terțiar).
- Sifilis terțiar simptome
Aproximativ 15% până la 30% dintre persoanele infectate cu sifilis care nu primesc tratament vor dezvolta complicații cunoscute sub numele de sifilis terțiar. În stadiul tardiv, boala poate afecta creierul, nervii, ochii, inima, vasele de sânge, ficatul, oasele și articulațiile. Aceste probleme pot apărea la mulți ani după infecția inițială, netratată, potrivit Mayo Clinic.
"Deci cine are boala și produce un raport intim se numește sursă. Cine întreține un raport intim se numește contact. Nu toți contacții dezvoltă boala, ci doar o treime. Și boala netratată are o evoluție în stadii: primar, secundat, latent recent și tardiv și terțiar. Am văzut inclusiv 3 cazuri în carieră de sifilis terțiar. După zeci de ani de lipsă de antibiotic doae 3 cazuri.
Pentru că această bacterie este ucisă de penicilină, un antibiotic cu spectru îngust. Are nevoie de mulți pași în a-și desăvârși structura, astfel că orice dezinfectat o lichidează.
Sifilis, astăzi, nu ar trebui să mai fie o problemă. Orice contact care își injectează penicilina sau penicilina retard nu dezvolă boala.
Există însă asocieri sifilis cu HIV, sifilis cu SIDA care sunt reciproc dezavantajoase. În România avem și cazuri din acestea", a conchis medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Un studiu recent arată că aproape o...
Legătura dintre animalele de companie...
Terapiile genetice și celulare...
De ce nu sunt suficienți medici în spitalele mici? De ce pacienții...
Există numeroase soluții simple și...
Aceste boli sunt greu de diagnosticat...