Sforăitul și calitatea somnului. Cauzele și soluțiile pentru sforăit și apneea în somn. Când e cazul să consulți un medic

sforait Foto: Freepik @Wavebreak Media
Sforăitul poate părea o problemă banală, dar poate fi un semn al unei afecțiuni serioase numită apnee obstructivă în somn.

Sforăitul poate fi o pacoste pentru cei dragi, dar poate indica și apnee obstructivă în somn, o afecțiune gravă care provoacă pauze repetate în respirație în timpul nopții. Dr. Tony Reisman subliniază legătura dintre sforăit și apnee, afirmând că este esențial să se identifice cauza și să se abordeze aceasta pentru a se asigura că toată lumea se odihnește.

Sforăitul este comun la toate vârstele, dar este mai frecvent la bărbați și la cei cu exces de greutate sau obezitate. Apare atunci când respirația este blocată în timpul somnului, ceea ce face ca aerul să vibreze și provoacă claxoane și sforăituri. Unii indivizi pot fi sforăitori înnăscuți, în timp ce alții pot fi afectați de afecțiuni subiacente, cum ar fi obezitatea, probleme structurale la nivelul nasului, amigdale sau adenoizi măriți, congestie cronică și înfundare.

Sforăitul și apneea de somn

Sforăitul nu este dăunător, dar poate indica apneea obstructivă de somn, o tulburare de somn în care vă opriți respirația în mod repetat în timpul nopții. Acest lucru poate duce la oboseală, somnolență și dificultăți de concentrare la locul de muncă sau la școală. Unele persoane pot, de asemenea, să ațipească în timpul zilei, crescând riscul de accidente.

Tratamentul pentru apneea de somn este crucial, deoarece afecțiunile netratate pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet și probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă și atacuri de cord.

Citește și: Boala care poate conduce la șoc și deces dacă nu este tratată. Medicii o descoperă adesea accidental. Ce presupune tratamentul

Remedii casnice

Sforăitul poate fi un simptom natural, dar există mai multe remedii la domiciliu pentru a ajuta la gestionarea acestuia. O modalitate de a aborda sforăitul este de a menține o greutate sănătoasă, deoarece greutatea în plus poate bloca căile respiratorii în timpul somnului. Medicamente precum antihistaminicele sau spray-urile nazale cu steroizi pot ajuta la ameliorarea înfundării și la reducerea zgomotului nocturn, dar acestea trebuie luate în considerare numai cu acordul medicului.

Schimbă poziția în pat prin ajustarea capului și dormi pe o parte în loc de pe spate. Benzile nazale adezive plasate pe podul nasului sau dilatatoare nazale ridică nările și le deschid pentru a îmbunătăți fluxul de aer. Renunțarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la reducerea sforăitului prin îmbunătățirea congestiei nazale.

Reducerea sau eliminarea alcoolului înainte de culcare este, de asemenea, benefică pentru calitatea somnului, în special pentru sforăit. Alcoolul poate provoca relaxarea mușchilor căilor respiratorii, așa că trebuie evitat câteva ore înainte de culcare. Urmând aceste remedii la domiciliu, poți contribui la reducerea sforăitului în mod natural și la îmbunătățirea sănătății tale generale.

Modalități aprobate de medic pentru a opri sforăitul

Dacă benzile nazale nu sunt suficiente sau dacă simptomele apneei în somn persistă, consultă un medic în legătură cu remediile dovedite pentru sforăit și apnee. Presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) este tratamentul standard pentru apnee în somn și sforăit, deoarece folosește o mască pentru a sufla aer în căile respiratorii în timp ce dormi. În ciuda voluminozității și a disconfortului lor, dispozitivul CPAP a devenit mic și silențios, ceea ce îl face confortabil și eficient, potrivit Clinicii Cleveland.

Dacă un CPAP nu funcționează, un aparat oral poate oferi o ameliorare a sforăitului. Aceste dispozitive de tip apărătoare bucală țin maxilarul inferior în față în timp ce dormi, ajutând căile respiratorii să rămână deschise. Dr. Reisman recomandă obținerea unui aparat personalizat de la un dentist sau de la un chirurg bucal.

Intervenția chirurgicală poate ajuta, de asemenea, în cazul sforăitului, în funcție de cauză. Procedurile includ repararea septului deviat, îndepărtarea amigdalelor și adenoidelor, chirurgia uvulei/palatului și stimulatorul nervos implantabil.

Repararea septului deviat implică repararea osului și a cartilajului dintre nări, în timp ce reducerea cornetelor nazale reduce fluxul de aer din interiorul nasului. Amigdalele și adenoizii sunt țesuturi voluminoase în partea din spate a gâtului și a nasului care pot cauza obstrucția căilor respiratorii și sforăitul, în special la copii. Operația de uvulă/palat îndepărtează o uvulă mare și/sau o porțiune de țesut moale, îmbunătățind sforăitul și apneea.

În concluzie, o combinație de CPAP, aparate orale, chirurgie și stimulatoare nervoase poate ajuta la ameliorarea sforăitului și a apneei în somn.

Sforăitul în timpul somnului poate fi ușor de ignorat, dar în unele cazuri mai serioase este timpul să consulți un medic pentru a stabili cauzele care stau la baza acestuia, cum ar fi congestia cronică sau obstrucția nazală. Se poate recomanda un studiu al somnului, în cadrul căruia îți petreci noaptea într-un laborator de somn pentru a-ți monitoriza sănătatea. Un bilanț complet este crucial pentru a determina cauza sforăitului și pentru a asigura sănătatea pe termen lung, mai ales dacă suferiți de apnee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel