Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

avc - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Acesta este cel mai banal semn al AVC-ului. Nici măcar nu îți dai seama că, de fapt, ai suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea simptome subtile, adesea trecute cu vederea. Dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, subliniază un semn frecvent dar adesea ignorat: tulburările de vedere.

AVC-ul, simptome

Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, Dr. Băilă a explicat că unul dintre cele mai comune simptome ale AVC-ului este pierderea bruscă a vederii pe un ochi.

"Simptomele care obligatoriu sunt depistate și evaluate de medicul neurolog pot fi hemisferice sau oculare. Pot fi accidente ischemice tranzitorii, sunt deficite neurologice de minute, secunde și care sunt reversibile cu ajutor medical. Vorbim de deficit motor pe un membru toracic, membru pelvin sau hemicorp, tulburări de vorbire - cel mai frecvent, scurte pierderi de conștiență sau de relaționare. 

Pot fi accidente ischemice tranzitorii cu tulburări de vedere. Nu vezi cu un ochi pentru că are loc o embolie pe artera centrală a retinei. Este tot un mecanism embolic, dar microembolul în loc să meargă pe calea către creier și să astupe acolo o arteruță care deservește un teritoriu al creierului, care văduvit de sânge ripostează, de data aceasta se duce pe o altă ramură care vascularizează ochiul. 

Marea majoritate a pacienților pe care i-am operat, au vederea afectată pe ochiul respectiv", a explicat dr. Sorin Băilă, medic specialist în chirurgie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Semnul banal al AVC-ului - FOTO: Freepik@sachinthaetsy

AVC-ul ischemic, ce este

AVC-ul ischemic este o afecțiune medicală gravă caracterizată printr-o pierdere bruscă a circulației sângelui către o zonă a creierului, ceea ce duce la o pierdere a funcției neurologice. Acest tip de accident vascular cerebral, care este mai frecvent decât AVC-ul hemoragic, apare din cauza obstrucției unei artere cerebrale de către un trombus (cheag de sânge) sau un embol (un cheag care a călătorit dintr-o altă parte a corpului).

Diferența față de AVC hemoragic

Simptomele AVC-ului ischemic pot varia, dar sunt adesea însoțite de deficite neurologice bruște, cum ar fi slăbiciunea, amorțeala sau dificultăți de vorbire. Deși aceste simptome pot apărea individual, ele sunt mai frecvent observate în combinație.

Caracteristicile cheie precum greața, vărsăturile, durerea de cap și schimbările bruște ale nivelului de conștiință sunt mai frecvent asociate cu AVC-urile hemoragice. La pacienții mai tineri, trebuie investigată detaliat istoricul de traumatisme recente, coagulopatii, utilizarea de droguri ilicite (în special cocaină), migrene sau utilizarea contraceptivelor orale.

Vezi și: Fumatul, asociat cu un declin cognitiv semnificativ la adulții în vârstă. Accelerează degradarea creierului

Examinare neurologică

O examinare neurologică promptă și precisă este crucială pentru diagnosticarea AVC-ului ischemic acut și pentru ghidarea deciziilor terapeutice. Examinarea are ca scop:

Confirmarea simptomelor de AVC: Identificarea deficitelor neurologice indicative pentru un AVC.

Distingerea AVC-ului de mimicile AVC-ului: Diferentierea între un AVC adevărat și alte condiții care imită simptomele AVC-ului.

Evaluarea severității AVC-ului.

Componentele esențiale ale examinării neurologice includ evaluarea:

- Nervilor cranieni

- Funcției motrice și senzoriale

- Funcției cerebrale

- Mersului

- Reflexelor

- Capabilităților de limbaj

- Stării mentale și nivelului de conștiință, potrivit Medscape. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel