Semne orale care pot indica prezența osteoporozei. Legătura dintre densitatea osoasă și pierderea dinților

Osteoporoza Foto: Freepik @aiw09
Osteoporoza, o afecțiune ce slăbește oasele în timp, poate avea efecte ascunse, subliniind necesitatea unor controale medicale și stomatologice regulate

Vezi și: Ce este anemia falciformă și cum se manifestă. Nu poate fi prevenită. Complicațiile includ episoade dureroase și afectarea organelor vitale

Osteoporoza, o boală osoasă care afectează aproximativ peste 200 de milioane de persoane la vel global, poate provoca simptome la nivelul gurii, inclusiv retragerea gingiilor, amorțirea maxilarului și pierderea dinților.

Acest lucru poate apărea atunci când osul maxilarului slăbește, făcând ca dinții implantați în acesta să se clatine sau să se slăbească. Este esențial ca persoanele, în special cele de peste 50 de ani, să consulte un medic dentist cu privire la orice simptome noi, deoarece acest lucru poate ajuta medicii să trateze osteoporoza înainte de apariția fracturilor.

Afecțiunea afectează procesul alveolar, care susține dinții, iar atunci când acesta devine mai puțin dens, dinții se pot slăbi sau pot cădea. Atunci când osteoporoza provoacă simptome orale, este esențial să consultați un specialist stomatolog și un doctor care poate diagnostica și trata bolile musculare și osoase. Echipa de îngrijire poate trata simptomele în care este specializată pentru a ajuta la menținerea calității vieții și la gestionarea disconfortului.

Din ce sunt făcuți dinții

Dinții și oasele nu sunt făcute din aceleași materiale, oasele fiind formate în principal din colagen și fosfat de calciu. Dinții sunt compuși din smalț, ciment, dentină și pulpă. Smalțul este țesutul dur calcificat de pe coroană, cementul protejează rădăcina dintelui, dentina asigură structura, iar pulpa conține nervi și vase de sânge.

Osteoporoza afectează capacitatea oaselor de a produce țesut nou, iar oamenii pot confunda dinții cu oasele datorită smalțului albicios care acoperă coroana. Cu toate acestea, smalțul nu este alcătuit din țesut viu, spre deosebire de oase.

Citește și: Fotofobia, un semnal de alarmă pentru sănătatea ochilor. Cum o identifici și ce trebuie să faci pentru a evita disconfortul

Foto: Freepik @herraez

Pierderea dinților și osteoporoza

Osteoporoza poate afecta dinții în diferite moduri, inclusiv slăbirea osului maxilar și slăbirea lor. Femeile cu osteoporoză sunt de trei ori mai predispuse la slăbirea și pierderea dinților.

Afecțiunea poate afecta, de asemenea, maxilarul și gingiile, făcând ca maxilarul să se simtă greu sau amorțit, osul expus să fie vizibil, iar gingiile să se retragă sau să slăbească.

Protezele dentare se pot simți slăbite sau se pot potrivi diferit, făcând dificilă menținerea lor în poziție. În plus, bifosfonații, medicamente utilizate pentru tratarea osteoporozei, pot duce la probleme de sănătate orală, cum ar fi osteonecroza, ale cărei simptome includ gingiile și maxilarul dureroase și umflate. În general, osteoporoza poate avea un impact semnificativ asupra dinților și sănătății orale.

Importanța monitorizării simptomelor osteoporozei

Persoanele în vârstă de 65 de ani și peste ar trebui să se supună unui test de densitate osoasă, un instrument de screening pentru osteoporoză, conform recomandărilor Biroului de Prevenire a Bolilor și Promovare a Sănătății al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane.

Orice persoană de 50 de ani sau mai în vârstă care își rupe un os ar trebui să discute cu medicul despre screeningul osteoporozei. Controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru detectarea problemelor încă de la debut și pentru prevenirea agravării lor.

Osteoporoza  poate provoca simptome orale precum pierderea dinților, amorțeală la nivelul maxilarului și retragerea gingiilor. Adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă ar trebui să consulte un dentist atunci când apar noi simptome orale, deoarece aceștia pot ajuta medicii să diagnosticheze probleme de sănătate semnificative, cum ar fi osteoporoza, înainte de apariția unor leziuni precum fracturile.

Cum să menții sănătatea osoasă și dentară

Prioritatea acordată sănătății oaselor și dinților implică menținerea unei diete echilibrate, obținerea a 600-800 UI de vitamina D zilnic și a 1 000-1 200 miligrame de calciu zilnic.

Renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și activitatea fizică sunt esențiale. În cazul în care calciul sau vitamina D nu sunt disponibile din alimente, luați în considerare administrarea de suplimente conform indicațiilor unui medic sau nutriționist.

Igiena dentară adecvată este esențială pentru sănătatea dinților pe termen lung. Asociația Dentară Americană recomandă periajul dinților de două ori pe zi timp de 2 minute, utilizarea unei paste de dinți cu fluor, menținerea unor spații curate între dinți, limitarea băuturilor și gustărilor zaharoase și vizitarea dentistului pentru controale regulate.

Informați-vă medicul dentist cu privire la agenții antiresorbtivi, pentru a-i acomoda în planul de tratament, în special pentru proceduri precum extracția dinților. Deși este posibil ca tratamentul osteoporozei să nu trebuiască să fie întrerupt sau sărit peste el, este posibil ca medicul dumneavoastră dentist să fie nevoit să facă adaptări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Legumele crucifere, efect anti-cancer. Reduc inflamația
transplant - FOTO: Freepik@whispers
EXCLUSIV
"Revoluția" transplantului. Prof. dr. Gabriel Oniscu: Putem discuta și de transplantul de la alte specii
Margarina - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel