Schimbările extreme de temperatură...
Durerea cervicală reprezintă o afecțiune comună ce constă în senzații dureroase resimțite în sau în jurul coloanei vertebrale cervicale, sub cap. Gâtul este o parte esențială a corpului uman, iar durerea în această zonă poate fi provocată de diverse leziuni și condiții medicale.
Vezi și: De ce nu este recomandat să facem duș zilnic. Afecțiunile pe care le poate provoca
Senzațiile dureroase pot varia de la o durere axială localizată, în principal, în zona gâtului la o durere radiculară, care poate iradia în alte zone, cum ar fi umerii sau brațele. Aceasta poate fi acută, durând de la câteva zile la șase săptămâni, sau cronică, persistând mai mult de trei luni.
foto: Freepik@stefamerpik
Durerea cervicală poate afecta activitățile zilnice și poate reduce calitatea vieții dacă nu este tratată adecvat. Cu toate acestea, cele mai multe cauze ale durerii de gât nu sunt grave și se ameliorează cu tratamente conservatoare, precum medicamentele pentru durere, exercițiile fizice și gestionarea stresului.
Simptomele asociate cu durerea de gât pot fi variate, printre acestea numărându-se:
- Dureri persistente sau continue
- O durere ascuțită sau simțită precum o arsură
- O senzație de junghi sau durere care iradiază de la gât la umeri sau brațe
Durerea de gât poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi:
- Durere de cap
- Rigiditate în gât, umeri și partea superioară a spatelui
- Imposibilitatea de a-ți întoarce gâtul sau de a-ți înclina capul
- Amorțeală sau furnicături în umeri sau brațe
Durerea de gât este o afecțiune comună, afectând între 10% și 20% din adulți. Aceasta este mai frecventă la femei și persoanele de gen feminin la naștere. Șansele de a dezvolta această afecțiune cresc odată cu înaintarea în vârstă.
Înaintarea în vârstă: Odată cu înaintarea în vârstă, uzura naturală poate determina deteriorarea sau degenerarea anumitor părți ale coloanei vertebrale cervicale, provocând durere. Afecțiuni degenerative, precum osteoartrita (uzura cartilajului articular) și stenoza spinală (îngustarea spațiilor din coloana vertebrală) pot cauza durere în gât.
De-a lungul timpului, stresul și mișcările repetate pot slăbi discurile intervertebrale, determinând apariția unei hernii de disc sau a unei compresii nervoase.
Suprasolicitarea fizică: Suprasolicitarea mușchilor gâtului în timpul activităților repetitive sau solicitante poate duce la rigiditate și durere. Poziția incorectă a corpului, mușchii abdominali slabi și greutatea corporală crescută pot afecta alinierea coloanei vertebrale și pot contribui la apariția durerilor de gât.
De exemplu, efortul depus pentru a privi un ecran de calculator pentru perioade îndelungate este o cauză comună a durerilor de gât.
Stresul mintal: Strângerea mușchilor gâtului din cauza stresului poate duce la durere și rigiditate. Mulți oameni care își tensionează acești mușchi atunci când sunt stresați sau agitați nu își dau seama că fac acest lucru până când gâtul începe să doară.
Traumatisme: Traumatismele și alte leziuni pot deteriora mușchii, ligamentele, discurile intervertebrale, articulațiile vertebrale și rădăcinile nervilor din măduva spinării și pot provoca dureri de gât. O traumă frecventă care provoacă dureri de gât este „whiplash”-ul, întâlnit în accidentele auto.
Creșteri: Masele, inclusiv tumori, chisturi și osteofite (ciocuri osoase), pot exercita presiune asupra nervilor din gât, cauzând durere.
Alte afecțiuni de sănătate: Durerea de gât poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale precum meningita, artrita reumatoidă și cancerul.
Tratamentul vizează ameliorarea durerii și îmbunătățirea mișcării în gât. Cele mai multe cauze ale durerii de gât se ameliorează în cele din urmă și pot fi gestionate acasă.
Medicamentele, inclusiv antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) pentru a calma durerea și inflamația sunt tratamente comune pentru durerile de gât.
Puteți consulta și un osteopat sau chiropractician pentru a vă alinia coloana vertebrală. Cele mai multe cauze ale durerii de gât nu necesită intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă una sau mai multe din vertebrele coloanei vertebrale s-au deplasat sau exercită presiune asupra nervilor.
Dacă durerea este severă, este posibil să trebuiască să lucrați cu un medic specialist.
În plus față de a lua medicamente pentru ameliorarea durerii, puteți lua măsuri acasă pentru a atenua durerea de gât, inclusiv:
Terapie cu căldură: Faceți un duș cald sau așezați un prosop cald sau o pernă de încălzire (pe setările cele mai mici) în zona durerii timp de 15 minute la fiecare câteva ore. Căldura relaxează mușchii și ajută circulația sanguină.
Terapie cu frig: Așezați gheață (înfășurată într-un prosop subțire pentru a vă proteja pielea) timp de 15 minute la fiecare câteva ore. Frigul îngustează vasele de sânge, reducând inflamația și umflarea. Utilizați frigul în loc de căldură imediat după o leziune.
Exerciții: Urmați îndrumările medicului cu privire la exercițiile pentru gât pe care le puteți încerca pentru a ameliora durerea și a îmbunătăți amplitudinea de mișcare. Nu încercați exerciții dacă aveți o leziune gravă la nivelul gâtului sau un nerv ciupit.
Tehnici de reducere a stresului: Mindfulness-ul, meditația, exercițiile de respirație și yoga pot ajuta la reducerea tensiunii în corp care poate contribui la durerea de gât.
Renunțați la fumat: Fumatul afectează structura osoasă, accelerează boala degenerativă a discurilor și încetinește vindecarea.
Adoptați o postură corectă: Poziționați dispozitivele electronice, cum ar fi computerele și telefoanele, astfel încât să nu trebuiască să stați cocoșați sau să vă tensionați gâtul când le utilizați. Păstrați umerii aliniați și spatele drept când sunteți așezați pentru a nu vă tensiona gâtul. Reglați scaunele din mașină pentru a menține o postură corectă în timpul călătoriei.
Ajustați poziția de dormit: Mențineți o postură corectă în timpul somnului. Dacă dormiți pe spate sau pe o parte, utilizați o pernă pentru a vă susține capul astfel încât capul și gâtul să fie aliniate cu restul corpului. Dacă dormiți pe spate, plasați o pernă sub genunchi pentru a reduce presiunea asupra zonei lombare. Evitați să dormiți pe stomac cu capul întors.
Rămâneți activ: Puteți folosi multe dintre aceleași exerciții folosite pentru a ameliora durerea de gât pentru a o preveni. Dacă aveți un loc de muncă care implică statul pe scaun pentru perioade lungi, luați pauze ocazionale pentru a vă mișca și întinde întregul corp, inclusiv mușchii gâtului.
Nu purtați greutăți grele pe umeri: Evitați să purtați obiecte grele, cum ar fi rucsacuri sau valize, pe umăr. În schimb, luați în considerare utilizarea bagajelor sau a genților cu roți.
Contactați medicul specialist în neurologie sau medicul specialist în ortopedie, dacă aveți dureri de gât care vă împiedică să lucrați sau să desfășurați alte activități zilnice. În unele cazuri, este posibil să fie necesar să consultați și un medic de medicină fizică și de reabilitare, în funcție de natura specifică a problemei dumneavoastră. În cazuri rare, durerea de gât poate fi un semn al unei urgențe medicale.
Căutați îngrijiri medicale de urgență dacă durerea de gât:
- Apare după un accident.
- Implică o pierdere a controlului intestinelor sau vezicii urinare.
- Persistă indiferent dacă vă mișcați sau stați pe loc.
- Este însoțită de dureri de cap, amețeli, greață sau vărsături.
- Apare împreună cu frisoane, febră sau pierdere inexplicabilă în greutate.
- Este însoțită de amorțeală sau furnicături în brațe, umeri sau picioare.
- Este însoțită de slăbiciune în picioare sau pierdere a coordonării în brațe sau picioare.
- Nu se ameliorează cu medicamente eliberate fără prescripție medicală.
- Nu se îmbunătățește după o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...