Screening-ul pentru fibrilație atrilă reduce riscul pentru AVC
08 sep, 18:42

Un pahar de vine e suficient să-ți dublezi riscul de fibrilație atrială. Foto: Pixabay
Un studiu suedez susține că depistarea fibrilației atriale la cei de 75 și 76 de ani ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral, sângerări severe și deces.

În urma unei cercetări care a inclus 28.000 de oameni cu vârste de 75-76 de ani, din două regiuni suedeze, timp de 5 ani, reiese că screening-ul pentru fibrilație atrială ar reduce riscul de AVC, sângerare și deces.

Detectarea fibrilației atriale a fost mai mare în grupul de screening, iar grupul de screening a avut, de asemenea, o incidență ușor mai mică de deces, accident vascular cerebral și sângerări severe decât grupul de control.

„În total, 31,9% dintre cei din grupul de screening au prezentat un eveniment negativ comparativ cu 33% din grupul de control. (...) Acum, s-ar putea să pară o mică diferență, dar trebuie să rețineți că doar aproximativ jumătate dintre cei invitați la proiecție au participat și este posibil să fi văzut o diferență mai pronunțată dacă s-ar prezenta mai mulți oameni pentru screening. Cei care au participat la screening au avut semnificativ mai puține evenimente negative”, spune Johan Engdahl, lector adjunct la Departamentul de Științe Clinice, Spitalul Danderyds, de la Institutul Karolinska, conform unui comunicat al instituției citate.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile indică faptul că cel puțin 2.300 de cazuri de accident vascular cerebral sau deces ar putea fi evitate pe an în Suedia dacă ar fi introdus un screening național al fibrilației atriale la vârstnici.

G Ad:

”Rezultatele înseamnă că factorii de decizie vor fi într-o poziție mai bună în ceea ce privește decizia de a continua dacă se recomandă screeningul pentru fibrilația atrială în Suedia, precum și la nivel internațional”, spune Emma Svennberg.

Ştiri Recomandate

Radioterapia activează gene care vindecă inima
Somnul bun ar putea preveni boala Alzheimer
ZODIAC: 4 zodii care se căsătoresc numai din dragoste
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri