Această metodă simplă ne ajută să...
Cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de țări, conform datelor OMS - International Agency for Research on Cancer.
De asemenea, conform Globocan, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri de cancer (53.881 de cazuri la sexul masculin și 45.005 cazuri la sexul feminin) și 54.486 de decese (31.886 de decese la sexul masculin și 22.600 de decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost, în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată și vezică urinară.
La sexul masculin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate, în strânsă legătură cu următoarele localizări: plămân, prostată, colorectal, vezica urinară, stomac. (sursa: Globocan 2020)
Dr. Gheorghe NIȚĂ, medic primar urolog, reputat chirurg și doctor în științe medicale, explică punctual, legat de cancerele urologice, cât de gravă este situația după acești doi ani de pandemie COVID-19:
DC MEDICAL: Din observațiile dumneavoastră, cât de mult a scăzut activitate de screening în ultimii doi ani în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei COVID?
Dr. Gheorghe NIȚĂ: Cancerele cu localizare urologică reprezintă una din cauzele importante de mortalitate, mai ales la bărbați. Cancerul de prostată spre exemplu este pe locul doi că frecvența la bărbații peste 50 ani după cel pulmonar. În unele țări ocupă chiar primul loc. În stadiile precoce aceste afecțiuni sunt de cele mai multe ori asimptomatice de aceea depistarea lor activă, prin screening adresat persoanelor cu risc, este foarte importantă. Din păcate conjunctură ultimilor doi ani a determinat o scădere a cazurilor depistate precoce, crescând numărul de cazuri diagnosticate în stadii avansate ale afecțiunilor neoplazice, când ele devin simptomatice dar când rată de vindecare este semnificativ mai mică.
DC MEDICAL: Ați observat la pacienții dumneavoastră o reticență de a mai veni la tratament de teama infectării cu COVID-19?
Dr. Gheorghe NIȚĂ: Informațiile transmise prin mass media influențează deciziile pacienților. Temerea de blocaj a sistemului medical, informațiile furnizate zilnic privind riscul de infectare cu Covid-19, teamă de infectare a pacienților au determinat că aceștia să fie reticenți în ceea ce privește prezentarea la medic. Din păcate cancerul nu așteaptă sfârșitul pandemiei. În acești ultimi doi ani nu au fost doar infectări COVID ci cazurile de tumori ale aparatului urinar au continuat să apară și să evolueze. Pe lângă întârzierea prezentării la medicul specialist, mulți pacienți s-au lovit și de lipsa de informație, neștiind unde să se prezinte (în ce clinici care nu se ocupă doar de COVID pot fi tratați). Plimbatul de la un spital la altul a reprezentat un alt factor ce a dus la întârzierea diagnosticului și tratamentului. Informațiile privind închiderea multor spitale și transformarea lor în centre de tratament COVID, anunțarea întreruperii activității chirurgicale și rezolvarea doar a cazurilor urgențe au crescut reticență pacienților de a mai veni pentru diagnostic și tratament.
DC MEDICAL: Aveți pacienți care au întrerupt, voit sau nu, tratamentul în această perioadă și au pierdut lupta cu boala?
Dr. Gheorghe NIȚĂ: Din păcate există pacienți care nu au înțeles că o continuitate a tratamentului este esențială pentru multe dintre afecțiunile oncologice urologice și au întrerupt urmărirea unor afecțiuni cu risc de recidivă (cum ar fi exemplu un cancer vezical care necesită controale cistoscopice periodice) sau au amânat nejustificat de mult un tratament chirurgical care ar dus la vindecare. Evident că în aceste cazuri se pierde lupta cu boală. Pot spune că am observat un procent mai mare de amânare sau întrerupere a tratamentului la începutul pandemiei, în ultimele 6 luni existând însă o tendința de ameliorare.
DC MEDICAL: În cazul celor care și-au amânat analizele de depistare a afecțiunilor, cât de gravă este situație în cazul unei identificări târzii a unui cancer? (în cazul domeniului dumneavoastră de expertiză)
Dr. Gheorghe NIȚĂ: Sunt situații, cum ar fi cancerul de prostată localizat puținn agresiv, la care tratamentul chirurgical poate fi amânat în condiții de siguranță. Sunt însă afecțiuni, cum ar fi cancerul de vezica urinară invaziv, la care o intervenție chirurgicală cu intenție de radicalitate (extirparea vezicii urinare) trebuie efectuată in 4-6 săptămâni de la diagnostic pentru că altfel boală evoluează, apar metastaze și lupta este pierdută, nu mai poți vorbi de vindecare ci doar de paleație. De fapt, la câteva luni după începerea pandemiei Societatea Europeană de Urologie a emis recomandări legate de posibile temporizări ale intervențiilor chirurgicale pentru diverse cancere urologice, cel de vezica urinară (datorită potențialei sale agresivități) având indicație de intervenție imediată indiferent de situația pandemică.
DC MEDICAL: Din experiență dumneavoastră, ce credeți că va urmă în cazul acestui tip de afecțiune după terminarea pandemiei? Este posibilă o explozie e numărului de cancere depistate? Înainte de pandemiei se depistau cam 100.000 de cazuri anual, conform Globocan.
Dr. Gheorghe NIȚĂ: Cred că tot mai mulți se așteaptă că în acest an pandemia să se termine. Eu constat deja o creștere în ultimele luni a numărului de pacienți cu patologie tumorală urologică ce se adresează clinicii noastre. Este de așteptat că, pe măsură ce situația se relaxează, un număr tot mai mare de pacienți să se adreseze medicului specialist pentru probleme de sănătate neglijate în tot acest timp iar numărul de cazuri cu tumori ale aparatului urinar diagnosticate și tratate să crească în următorul an. Rămâne de văzut către dintre acestea vor fi în stadii care să permită vindecarea.
Doctorul Gheorghe Niță, medic primar urolog, reputat chirurg și doctor in științe medicale, este printre cei mai recunoscuți specialiști în identificarea și tratarea litiazei renale dar și a cancerului de prostată. A făcut parte din echipa de medici care au introdus în România laserul verde și laserul holmium, două dintre „capetele de pod” în endourologia și endoscopia folosite în patologiile prostatei și litiazei renale. Utilizarea laserelor este o pasiune iar folosirea robotului de ultimă generație îl aduce în prima linie a modernității în intervențiile oncologice din sfera urinară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...