Șase obiceiuri aparent inofensive care ne îmbătrânesc creierul. Îl erodează ireversibil

creierul - FOTO: Freepik
Aceste șase obiceiuri pe care le considerăm aparent inofensive ne erodează creierul și duc la îmbătrânirea prematură a acestuia. Efectele sunt ireversibile.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru trece prin schimbări naturale care ne pot afecta capacitatea de a ne aminti informații sau de a învăța lucruri noi. Deși aceste schimbări pot părea inevitabile, multe dintre ele sunt influențate de obiceiurile noastre zilnice. Creierul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât mai greu ne este să ne amintim informații.

Lipsa interacțiunii sociale, impact asupra creierului

Lipsa interacțiunii cu ceilalți poate duce la îmbătrânirea prematură a creierului.

"Este atât de comun în cultura noastră să ne pierdem treptat rețeaua socială pe măsură ce trecem prin viață. Trebuie să avem un fel de rețea socială la care să putem apela ori de câte ori avem nevoie, sau chiar dacă nu credem că avem nevoie", a spus Dr. Zaldy Tan, directorul Programului de Memorie și Îmbătrânire Sănătoasă la Cedars-Sinai.

În plus, o rețea socială puternică a fost dovedită că îmbunătățește starea de spirit, ceea ce este legat de sănătatea creierului nostru. Deși interacțiunile în persoană par să fie cele mai benefice pentru sănătatea creierului, socializarea online și conversațiile virtuale pot ajuta, de asemenea, a spus Dr. Glen Finney, membru al Academiei Americane de Neurologie și directorul Programului de Memorie și Cogniție la Geisinger Health.

"Există anumite persoane care sunt literalmente izolate fizic ... sau poate nu au prieteni și familie în zona locală, și comunitatea lor online devine linia lor de viață și poate avea un beneficiu real", a spus Finney, potrivit Huff Post.

Vezi și: Tudor Ciuhodaru, ghid de supraviețuire pentru zilele caniculare: Atenție! Îndreptati-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor

Rutina erodează creierul

Nu doar că vrei să îți antrenezi creierul păstrând abilitățile pe care le ai deja, dar vrei și să scoți creierul din zona sa de confort, a explicat Finney.

La fel ca atunci când întâlnim pe cineva nou, învățarea a ceva nou formează conexiuni între celulele creierului nostru și ajută la menținerea creierului tânăr.

"Ar trebui să îți extinzi mereu orizonturile mentale", a spus Finney.

Vezi și: De ce pocnesc genunchii pe măsură ce îmbătrânim. Semnalul de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic

Stresul cronic, efect devastator

Stresul este o parte a vieții de zi cu zi, iar corpurile noastre pot de obicei să se recupereze rapid după un eveniment sau o situație stresantă. Problema este atunci când acest stres devine cronic și nu îl abordăm.

"Suntem foarte pricepuți în a menține răspunsul la stres activ toată ziua, la un nivel moderat pe care poate nici nu îl observăm. Chiar și când nu se întâmplă nimic stresant, putem purta cu noi stres inconștient", a spus Dr. Elissa Epel, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco.

Este important să fim conștienți de acest stres și să îl eliberăm pe parcursul zilei, cum ar fi să fim atenți la gândurile noastre și să ne încetinim respirația.

"Când suntem capabili să avem stări de odihnă mai profundă, atât pe parcursul zilei, cât și în timpul somnului, oferim neuronilor noștri șansa de a se reface și de a încetini îmbătrânirea creierului", a explicat ea.

Vezi și: Laptele matern, minune pentru prematuri. Dr. Cornelia Preda: O cantitate mică de lapte poate să îi dezvolte intestinul. Ia picături de lapte și freacă gurița copilului

Mâncarea comandată, efect neașteptat asupra creierului

6 obiceiuri aparent inofensive care afectează creierul - FOTO: Freepik@vefimov

"Când suntem ... ocupați cu viețile noastre profesionale și sociale, este o tendință naturală să alegem ceva rapid de mâncare. Dar pe termen lung, asta poate să nu fie cu adevărat cel mai bun lucru pentru creierele noastre", a spus Tan.

Mâncărurile fast food sunt adesea foarte procesate și pline de grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Studiile au arătat că o dietă bogată în acest tip de alimente de-a lungul anilor poate duce la un risc mai mare de demență.

"Știm că acestea pot îmbătrâni prematur creierul și pot duce la afecțiuni de sănătate care sunt foarte grele pentru sănătatea creierului", a spus Finney.

Vezi și: Când să nu mănânci usturoi: Poate da sângerări, aveți mare grijă

Lipsa somnului de calitate, efect negativ

Chiar dacă încerci să obții cele șapte până la nouă ore de somn recomandate pe noapte, dacă calitatea somnului tău este slabă, probabil te vei trezi simțindu-te obosit a doua zi. Și atât cantitatea, cât și calitatea somnului sunt esențiale pentru sănătatea creierului.

"În timpul somnului, amintirile zilei sunt sortate și plasate în locul potrivit pentru a le accesa în viitor . De asemenea, beta-amiloidul, proteina lipicioasă care face ravagii în creierele persoanelor cu Alzheimer, este curățat în timpul somnului. Când somnul este prea scurt sau de calitate slabă, aceste procese sunt întrerupte", a explicat Tan.

A doua zi, poți avea dificultăți de concentrare sau probleme de reamintire a informațiilor. Dar de-a lungul anilor, somnul de proastă calitate poate crește riscul ca creierul tău să îmbătrânească prematur și să dezvolte demență.

Vezi și: Terapia care ucide toate tumorile. Protejează celulele sănătoase. Cum funcționează

Lipsa activității fizice, impact negativ

"Exercițiile fizice, în special cele cardiovasculare, dar și exercițiile de construire a mușchilor, sunt importante pentru menținerea creierului tânăr. De fapt, acestea pot crește hormonii de creștere în creier, cum ar fi factorii nervoși care promovează sănătatea și bunăstarea creierului", a spus Finney.

Dincolo de antrenamente, Tan recomandă să faci din activitatea fizică o parte a stilului tău de viață.

"Fie că este vorba de grădinărit sau de drumeții, există lucruri pe care le-am putea încorpora în viața noastră zilnică care pe termen lung sunt probabil mai sustenabile și mai benefice decât să petrecem o oră la sala de sport o dată pe săptămână", a mai recomandat Tan.

Când activitatea fizică devine un obicei de-a lungul vieții, există multiple beneficii, de la reducerea stresului până la creșterea fluxului de sânge către creier.

Cel mai rău lucru pe care îl putem face pentru creierele noastre este să renunțăm pe măsură ce îmbătrânim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel