Sângerare nazală: 10 probleme pe care le poți avea. Ce să faci când îți curge sânge din nas și cum oprești sângerarea. De ce poziția pe spate e greșită

Sangerare nazala - Foto: Freepick @spukkato @Dragana_Gordic
Sângerarea nazală, care sunt cauzele și ce să faci dacă îți curge sânge din nas. Problemele pe care ți le indică sângerarea și care e poziția corectă ca să o oprești.

Sângerările nazale, cunoscute din punct de vedere medical sub numele de epistaxis, sunt frecvente din cauza poziției nasului și a densității ridicate a vaselor de sânge. Cele mai multe nu sunt grave, dar uneori o sângerare nazală poate indica o afecțiune de bază mai gravă, cum ar fi leucemia.

Există mai multe cauze care pot duce la sângerările nazale. De exemplu, traumatismele locale sunt cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale, dar această problemă poate să apară și din cauza scobitului în nas, pătrunderea unor corpuri străine, infecțiile nazale sau ale sinusurilor și chiar și inhalarea prelungită de aer uscat.

Nasul este plin de vase de sânge, motiv pentru care chiar și rănile minore ale feței pot provoca sângerarea nasului. Sângerările nazale pot apărea și fără influență exterioară. Acestea pot apărea spontan, dar deseori sunt rezultatul unor factori nevăzuți.

Menopauza: vârsta normală la care trebuie să apară. Iosif Niculescu: Este o boală dacă apare mai repede sau mai târziu de vârsta ASTA

Motivul care duce la destrămarea familiilor. Daniel Balaș: Nu găsiţi 3-4 ore să staţi cu copilul sau nevasta. Dacă într-o familie nu se discută, familia aia e moartă

Sângerările nazale nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, însă în cazuri rare acestea vă pot pune viața în pericol.

De ce îmi curge sânge din nas de la aerul uscat?

Păi, atunci când membrana mucoasă, adică țesutul care secretă mucus în interiorul nasului, se usucă, face o crustă sau se fisurează și provoacă sângerări.

Mai mult, sângerările nazale apar și la persoanele care iau anticoagulante, precum și la cele cu tulburări de sângerare. Anticoagulantele sunt medicamente care subțiază sângele, cum ar fi aspirina.

Două tipuri de sângerare nazală

Există două tipuri de sângerare nazală:

- anterioară

- posterioară

În cazul sângerării nazale anterioare, sângerarea provine din peretele dintre cele două nări. Această parte a nasului conține multe vase de sânge delicate. Sângerările nazale anterioare sunt cel mai frecvent tip a sângerărilor nazale.

În cazul sângerărilor nazale posterioare, sângerarea provine mai în spate și mai sus în nas. Această zonă a cavității nazale conține ramuri de artere care alimentează nasul cu sânge. Rupturile acestor artere provoacă sângerări abundente care pot alterna cu perioade fără sângerare deloc.

Sângerările nazale posterioare sunt adesea mai grave decât cele anterioare și pot necesita asistență medicală, potrivit Medical News Today.

Sânge din nas, care sunt cauzele

Cauzele comune ale sângerărilor nazale includ:

- Leziuni directe: O lovitură la nivelul feței poate deteriora mucoasa nasului unei persoane, ceea ce poate provoca sângerări.

- Iritarea: Scobirea sau suflarea frecventă a nasului poate face ca mucoasa acestuia să fie mai predispusă la sângerare.

- Corpuri străine: Corpurile străine din cavitatea nazală pot perturba țesuturile și vasele de sânge locale.

- Călătoriile cu avionul și altitudinea: Schimbările de altitudine și de presiune atmosferică pot determina vasele de sânge nazale să se dilate și să se contracte. Aceste perturbări pot duce la sângerări nazale.

- Inflamație: Inflamația datorată alergiilor sau infecțiilor, cum ar fi sinuzita, poate deteriora vasele de sânge din nas.

- Umiditatea: Climele cu umiditate scăzută pot provoca crăpături în țesutul nazal. Aceasta, la rândul ei, poate duce la sângerări.

- Afecțiuni hepatice: Bolile de ficat pot interfera cu coagularea sângelui și pot duce la sângerări nazale frecvente sau severe.

- Medicamente: Utilizarea de anticoagulante sau de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene poate provoca sângerări nazale. Medicamentele cu steroizi nazali pot, de asemenea, usca mucoasa nazală, crescând riscul de sângerare nazală.

- Droguri ilegale: Utilizarea cocainei sau a altor droguri ingerate pe cale nazală poate perturba mucoasa nazală și provoca sângerări.

- Iritanți: Expunerea la fum sau la vapori iritanți poate deteriora mucoasa nazală și provoca sângerări nazale.

- Radioterapie și chimioterapie: Chimioterapia poate scădea numărul de trombocite din sânge. Acest lucru face ca coagularea sângelui să fie mai dificilă, iar sângerările mai frecvente.

Mai mult, în unele cazuri, condițiile de sănătate care stau la bază și evenimente mai puțin frecvente pot duce la sângerări nazale. Acestea includ:

- afecțiuni care afectează vasele de sânge, cum ar fi telangiectazia hemoragică ereditară

- intervenții chirurgicale la nivelul nasului

- deficiență de calciu

Cele două semne ale cancerului care apar dimineața, imediat ce te trezești. Medic: E unul dintre semnele cheie

- boli de sânge, cum ar fi hemofilia și leucemia

- unele tumori

Sânge din nas, cum oprești sângerarea din nas

Majoritatea sângerărilor nazale nu reprezintă o urgență medicală, iar oamenii le pot trata acasă.

O persoană ar trebui să facă următoarele:

- Stați jos și ciupiți ferm părțile moi ale nasului, respirând pe gură.

- Aplecați-vă în față pentru a preveni scurgerea sângelui în sinusuri și în gât, ceea ce poate duce la inhalarea sângelui sau la căscat.

- Stați în poziție verticală, astfel încât capul să fie mai sus decât inima. Acest lucru reduce tensiunea arterială și încetinește sângerarea ulterioară.

- Continuați să puneți presiune pe nas, să vă aplecați în față și să stați în poziție verticală timp de 10-15 minute, astfel încât sângele să se coaguleze. Dacă sângerarea persistă mai mult de 20 de minute, este nevoie de asistență medicală, potrivit Medical News Today.

Persoanele trebuie să solicite imediat asistență medicală dacă:

- prezintă sângerări nazale frecvente

- au suferit o rană la nivelul capului

- iau medicamente pentru subțierea sângelui

- sângerarea durează mai mult de 10-15 minute

- au palpitații ale inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel