Această vitamină îți protejează...
Ruptura de menisc poate apărea la oricine, dar afectează în special persoanele care practică sport în mod regulat și persoanele în vârstă. O ruptură de menisc înseamnă o leziune a discurilor cartilajului din articulația genunchiului. Medicul Ion Bogdan Codorean a explicat pe blogul său ce presupune ruptura de menisc.
”La nivelul genunchiului se întâlnesc trei oase: tibia, femurul și rotula. Meniscul este situat între femur și tibie, fiind format dintr-un fibrocartilaj care asigură protecția cartilajului și are rol în stabilizarea genunchiului și lubrifierea corespunzătoare a acestuia.
Mai exact, meniscul este un cartilaj care are rolul de a amortiza, stabiliza și de a proteja genunchiul.
Fiecare genunchi are cate două meniscuri: meniscul lateral și meniscul medial. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar meniscul medial are forma literei „C” și sunt atașate de tibie prin coarnele anterioare și posterioare.
Meniscul medial este mai puțin flexibil decât meniscul lateral, motiv pentru care sunt mult mai frecvente rupturile la nivelul meniscului medial”, arată medicul Ion Bogdan Codorean.
Cauzele care pot duce la ruptura de menisc
Rupturile de menisc pot să apară din următoarele cauze:
- răsucirea forțată a genunchiului
- oprirea sau răsucirea bruscă a genunchiului
- mișcarea de torsiune, cu talpa fixată pe sol și cu flexarea parțială a genunchiului (în cazul ridicării de greutăți sau la sportivii care practică tenis)
- pivotarea ciudată a genunchiului în timpul unei ridicări bruște de pe scaun sau dintr-o poziție ghemuită
- înaintarea în vârstă, deoarece meniscul se uzează și poate fi lezat mai ușor
- alte leziuni ale genunchiului, așa cum este cazul rupturii de ligament care se poate produce concomitent cu ruptura de menisc
Atunci când meniscul este lezat, genunchiul devine mult mai sensibil la presiune. Leziunile meniscului sunt de două tipuri și pot fi clasificate astfel:
- leziuni netraumatice – odată cu înaintarea în vârstă, meniscul se uzează și devine mai subțire și mai fragil. Din această cauză pot să apară rupturile de menisc degenerative, cauzate de o simplă pivotare incorectă a genunchiului, la ridicarea de pe scaun. Ruptura de menisc nu este frecventă în rândul copiilor
- leziuni traumatice – acestea pot să apară la persoanele care practică mult sport (fotbal, tenis, schi, rugby) și în cazul unui contact direct. În acest caz, genunchiul este suprasolicitat, iar leziunile pot să apară din cauza ridicării bruște dintr-o poziție ghemuită, mai explică medicul.
Vezi și: Mersul desculț, beneficii uimitoare. Diabeticii trebuie să fie precauți
Cel mai comune simptome care apar în cazul unei rupturi de menisc sunt următoarele:
- durere la nivelul genunchiului
- inflamarea și umflarea genunchiului
- rigiditate și blocarea genunchiului
- dificultate la îndoirea și întinderea piciorului
- senzația de instabilitate a genunchiului
”Când se produce ruptura de menisc, persoanele pot resimți un pocnet la nivelul genunchiului, dar își pot continua activitatea în mod normal. Inițial, durerea poate să nu fie supărătoare, însă după două sau trei zile, genunchiul începe să se inflameze.
Dacă nu este tratată corespunzător, o porțiune din menisc se poate desprinde și se poate deplasa în articulație. Astfel genunchiul se blochează, alunecă sau produce zgomote în timpul mersului.
Durerea se intensifică, iar mersul este îngreunat”, mai arată Ion Bogdan Codorean pe blogul său.
Vezi și: Analizele medicale, cum te pregătești și ce trebuie să știi
Pacienții care au suferit o ruptură de menisc trebuie să se prezinte la doctorul ortoped.
Diagnosticarea rupturii de menisc se stabilește prin următoarele metode:
examen clinic – palparea genunchiului și testarea durerii de genunchi resimțite de către pacient. Ulterior, se execută câteva mișcări de genunchi pentru a stabili cu exactitate zona afectată, iar cele mai folosite teste sunt testele McMurray și Apley.
Doctorul ortoped îndoaie genunchiul pacientului, îl rotește și îl aduce în poziția întins astfel încât să pună presiune pe menisc. Dacă această mișcare generează durere și genunchiul trosnește la repetarea testului, înseamnă că există o ruptură de menisc.
teste imagistice – în urma examenului clinic efectuat de către medicul specialist pot fi efectuate radiografii ale genunchiului și un RMN pentru a confirma diagnosticul rupturii de menisc.
Radiografiile pot stabili dacă există și alte cauze care produc durere la nivelul genunchiului, iar RMN-ul oferă o imagine mai clară asupra țesuturilor moi și a articulației genunchiului, mai arată medicul pe blogul său.
Tratamentul pentru ruptura de menisc este prescris de către medicul ortoped și depinde de tipul rupturii, dimensiune și localizare. Alți factori care se iau în considerare pentru tratarea rupturii de menisc sunt vârsta pacientului și tipul de activitate desfășurat.
O treime din zona externă a meniscului este puternic vascularizată și este cunoscută sub denumirea de „zona roșie”. Această zonă se poate vindeca de la sine, însă uneori este necesară intervenția chirurgicală.
Operația de menisc este necesară când durerile se intensifică, iar pacientul nu își poate mișca normal genunchiul. Orice tip de leziune de menisc trebuie operată din stadiul incipient la pacienții tineri pentru a evita agravarea și apariția altor probleme, așa cum este artroza.
Uneori, medicul poate recomanda imobilizarea genunchiului după operație cu gips sau cu orteză. De asemenea, medicul poate recomanda folosirea unor cârje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...