Multitasking-ul poate părea eficient,...
Rozaceea este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă roșeață pe față și pe alte părți ale corpului, inclusiv pe ochi. Are patru tipuri: eritematotelangiectatică, papulopustuloasă, fimoasă și oculară.
Tipul eritematotelangiectatic este persistent și provoacă roșeață facială cu vase de sânge mărite.
Tipul papulopustular provoacă coșuri pline de lichid și umflături, asemănătoare acneei.
Tipul fimoasă provoacă umflarea și îngroșarea pielii, afectând adesea nasul.
Tipul ocular afectează ochii, făcându-i să se simtă iritați, injectați cu sânge sau apoși și provocând umflături dureroase.
Rozaceea afectează milioane de persoane la nivel mondial, dar este cel mai frecvent întâlnită la persoanele și femeile cu tenul deschis. Simptomele apar de obicei după vârsta de 30 de ani.
Copiii și adolescenții sunt rari, dar rozaceea este mai frecventă dacă cineva din familie are această afecțiune. Studiile sugerează că bărbații prezintă simptome mai severe din cauza întârzierii tratamentului până când afecțiunea devine avansată.
Cercetările sunt în curs pentru a înțelege cauzele rozaceei și dacă este o afecțiune autoimună. Unele tipuri de rozacee apar din cauza suprasolicitării sistemului imunitar, care protejează organismul de invadatori străini precum bacteriile.
Un tip comun de bacterie, Bacillus oleronius, poate determina sistemul imunitar să supracompenseze și să atace celulele sănătoase ale pielii, provocând simptome. Alte cazuri de rozacee se pot datora sensibilității sistemului imunitar la schimbările de mediu, cum ar fi expunerea la lumina soarelui sau fluctuațiile de temperatură, care declanșează simptomele.
Rozaceea este o afecțiune a pielii caracterizată prin apariția pe piele a unor umflături sau coșuri roșii, solzoase și asemănătoare edemelor. Aceasta poate fi declanșată de diverși factori, cum ar fi înroșirea, roșeața persistentă, umflăturile și coșurile și vasele de sânge vizibile. Simptomele rozaceei includ iritarea ochilor, senzații de arsură sau înțepătură, aspect uscat, pete roșii ridicate, îngroșarea pielii și umflarea feței.
Simptomele pot afecta diferite părți ale corpului, inclusiv nasul, obrajii, fruntea, ochii, pieptul, urechile, gâtul și scalpul. Factorii declanșatori ai erupțiilor includ expunerea la soare, temperaturile ridicate sau scăzute, stresul, consumul de alcool, alimentele condimentate, produsele pentru piele sau păr și schimbările hormonale.
Pentru a identifica factorii declanșatori ai erupțiilor, persoanele ar trebui să înregistreze o listă de alimente, băuturi, produse de îngrijire a pielii și activități pentru câteva zile până la câteva săptămâni și modul în care acestea le-au afectat pielea în ziua respectivă. Acest lucru ajută la limitarea a ceea ce ar putea provoca erupții și reduce frecvența erupțiilor prin evitarea acestor factori declanșatori.
În cazurile severe, rozaceea poate duce la afectarea corneei și la pierderea vederii, precum și la orjete, roșeață și umflarea pleoapelor. Este esențial să solicitați asistență medicală dacă simptomele persistă sau se agravează.
Foto: Freepik
Rozaceea este o afecțiune care afectează vasele de sânge, sistemul imunitar sau nervos, putând cauza simptome din cauza acarienilor microscopici ai pielii (Demodex), a unei infecții cauzate de bacteria H. pylori sau a unei proteine catelicidină care funcționează defectuos.
Acarienii prea mulți de pe nas și obraji pot provoca simptome de rozacee. Infecțiile pot provoca, de asemenea, rozacee, iar o proteină care funcționează defectuos poate duce la simptome de rozacee.
Un diagnostic de rozacee implică o examinare cuprinzătoare a simptomelor și a istoricului medical, inclusiv orice probleme ale pielii, cum ar fi roșeață, umflături, coșuri, arsură sau mâncărime. Nu există un test specific pentru diagnosticarea rozaceei și se poate recomanda un dermatolog pentru tratament suplimentar.
Rozaceea este o afecțiune a pielii caracterizată prin umflături, coșuri și roșeață. Opțiunile de tratament includ medicamente, tratament cu laser și proceduri chirurgicale.
Pentru a gestiona simptomele, pacienții ar trebui să se consulte cu doctor cu privire la dozare, sincronizare și efecte secundare. De asemenea, aceștia ar trebui să discute despre medicamentele lor actuale pentru a evita interacțiunile medicamentoase.
Alimentele picante, cum ar fi aripioarele picante și ardeii jalapeño, pot declanșa erupții de rozacee, astfel încât este important să se evite aceste alimente pentru a preveni erupțiile viitoare.
Simptomele pot avea nevoie de câteva săptămâni până la câteva luni pentru a se ameliora, iar dacă este prescris de un doctor, acesta va monitoriza tratamentul pentru a asigura eficacitatea. Doza poate fi redusă pe măsură ce simptomele se ameliorează. Este esențial să discutați doza cu medicul înainte de a începe orice medicație nouă.
Rozaceea este o afecțiune necunoscută, dar poate fi redusă prin identificarea și evitarea declanșatorilor din mediu. Expunerea în aer liber la razele UV poate declanșa simptomele și face vindecarea dificilă.
Purtarea de protecție solară zilnic și reaplicarea frecventă poate ajuta la prevenirea erupțiilor. Îmbrăcămintea și accesoriile cu protecție UV pot ajuta, de asemenea, la protejarea pielii de razele soarelui. În general, evitarea acestor factori poate ajuta la reducerea riscului de erupții de rozacee.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...