Riscul de a muri de boli cardiovasculare în funcție de LUNA în care te-ai născut. STUDIU

Boli de inimă
Boli de inimă
Riscul de a muri de boli de inima in functie de luna in care te-ai nascut. Foto: BMJ
Riscul de a muri de boli de inima in functie de luna in care te-ai nascut. Foto: BMJ
  • Boli de inimă
  • Riscul de a muri de boli de inima in functie de luna in care te-ai nascut. Foto: BMJ
Un studiu publicat în prestigiosul British Medical Journal care a analizat peste 116.000 de persoane arată că mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare se corelează cu luna în care o persoană s-a născut. Iată care sunt lunile cele mai periculoase: 

Un grup de cercetare condus de Eva Schernhammer, șeful Diviziei de Epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică al MedUni din Viena, a analizat acum datele din „Studiul de sănătate a asistentelor” și a arătat că într-adevăr pare să existe o corelație între luna nașterii și mortalitatea bolilor cardiovasculare. Studiul arată că femeile care s-au născut în decembrie au un risc mai mic de a muri din cauza unei boli cardiovasculare decât femeile născute între martie și iulie. Studiul a fost publicat în prestigiosul British Medical Journal (link direct studiu).

Existau deja suspiciuni cu privire la o posibilă corelație între luna nașterii și sezonul nașterii și probabilitatea de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Grupul de cercetare condus de epidemiologul Eva Schernhammer a luat acum date din „Nurses’ Health Study”, un studiu longitudinal din SUA care se desfășoară din 1976, ca bază pentru studiul său prospectiv de cohortă.

Una dintre ipotezele biologice pentru corelarea dintre boala cardiovasculară fatală și anotimpul în care s-a născut o persoană este o posibilă deficiență de vitamina D la naștere, care ar varia în funcție de luna nașterii. O altă ipoteză este că statutul socio-economic mai ridicat, care a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, ar putea conduce la preselectarea unei nașteri de iarnă în familiile mai bogate.

Studiul a implicat compararea datelor de la 116.911 femei, care au lucrat ca asistente medicale. Cercetătorii au analizat mortalitatea generală, precum și decesele cauzate în special de boli cardiovasculare.

Au fost construite trei modele multivariabile pentru a permite o investigare mai atentă a factorilor de risc: mai întâi standardizate în funcție de vârstă și apoi extinse pentru a include factorii de risc socio-economici, cum ar fi educația, circumstanțele financiare, stilul de viață și comportamentul de fumat. Un al treilea model a inclus, de asemenea, factori precum greutatea corporală, nivelul de colesterol și activitatea fizică și/sau fitness.

Un total de 43.248 de decese au fost înregistrate pe parcursul a 38 de ani, 8.360 dintre acestea fiind asociate cu boli cardiovasculare. Nu a fost găsită o corelație semnificativă între mortalitatea generală (care a inclus și cancerul ca o cauză a decesului) și luna nașterii sau sezonul nașterii.

Cu toate acestea, mortalitatea asociată cu bolile cardiovasculare a fost mai mare în rândul femeilor născute primăvara și vara decât în rândul femeilor care s-au născut toamna și iarna. Cea mai scăzută rată a mortalității a fost găsită în rândul femeilor născute în decembrie și cea mai mare dintre cele născute în aprilie.

Foto: BMJ

Schernhammer a explicat că această „corelație dintre luna nașterii și un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare era deja documentată. Cu toate acestea, în studiul nostru, care este și unul dintre cele mai mari de până acum, am reușit să excludem în mare măsură factorii socio-economici ca motiv pentru această corelație. Sunt necesare acum studii ulterioare pentru a investiga mecanismele fiziopatologice care stau la baza exacte.”

Acest studiu a inclus doar femei, dar experții presupun că rezultatele ar fi similare pentru bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel